Kuinka kemoterapiaan voi valmistautua?

Kunnollinen valmistautuminen kemoterapiaan antaa potilaalle mahdollisuuden valmistautua siihen, mitä hän tulee kohtaamaan ja kuinka vähentää riskejä sekä sivuvaikutuksia. Täällä kerromme kaikesta, mitä tulee ottaa huomioon.
Kuinka kemoterapiaan voi valmistautua?
Jael Garrido Dominguez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Jael Garrido Dominguez.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kemoterapiaan valmistautuminen auttaa potilasta vähentämään syöpähoitojen aiheuttamaa stressiä ja ahdistusta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kemoterapiaan voi yleensäkin valmistautua.

Pelon tunteminen on yleistä ja normaalia, ja valmistautuminen on keskeinen osa sen kohtaamista parhaalla mahdollisella tavalla. Eri yhteisöt, kuten australialainen voittoa tavoittelematon Cancer Council Victoria, huomauttavat, että kannattaa pohtia etukäteen kysymyksiä lääkärille, varsinkin koska toimenpiteen vaikutukset voivat vaihdella potilaasta toiseen.

Mitä jokaisen potilaan pitäisi tietää valmistautuakseen kemoterapiaan?

Kerromme sinulle tässä artikkelissa!

Mitä kemoterapia on?

Kemoterapia on termi, jota käytetään yleisesti viittaamaan sellaiseen syövän hoitomuotoon, jossa käytetään soluille myrkyllisiä lääkkeitä. Näitä lääkkeitä kutsutaan sytotoksisiksi lääkkeiksi.

Näiden lääkkeiden vaikutusmekanismin vuoksi on hyvä valmistautua heti, kun lääkäri kertoo, että sinun tulisi aloittaa kemoterapia.

Kemoterapia on aggressiivinen hoito, jolla on tiettyjä sivuvaikutuksia. Tästä syystä meidän on kerättävä siitä tietoa ennen hoidon aloittamista.

Etsi tietoa taudista ja sen hoidoista

Jotta voit valmistautua kemoterapiaan kunnolla, sinun tulee etsiä tietoa sairaudesta ja hoitomuodosta. Etsi tietoa taudin luonnollisesta kulusta, sen etenemisen estämisestä sekä suositelluista hoitotoimenpiteistä.

Sairauden tunteminen auttaa vähentämään ahdistustasoa ja antaa meille myös mahdollisuuden kysyä oikeita kysymyksiä oikeaan aikaan. On kuitenkin tärkeää valita luotettavat tietolähteet, joilla on tieteellistä näyttöä.

Kysy oikeat kysymykset

American Cancer Society suosittelee, että ihmiset, jotka kärsivät syövästä ja jotka saavat kemoterapiaa hoitona, kysyvät lääkäriltään asiaankuuluvia kysymyksiä, jotta he saavat mahdollisimman paljon tietoa.

Monet näistä kysymyksistä pyrkivät saamaan vastauksia liittyen lääkkeeseen, sen käyttötiheyteen ja tätä tilaa koskeviin suosituksiin. Jotkut näistä kysymyksistä ovat:

  • Mitä kemoterapialääkkeitä saan?
  • Miten otan lääkkeet?
  • Kuinka usein minun on saatava kemoterapiaa?
  • Mitkä ovat mahdollisuudet, että kemoterapia toimii?
  • Kuinka kauan hoitoni kestää?
  • Mistä tiedän, toimiiko kemoterapia?

Muita suositeltuja kysymyksiä varten voit vierailla American Cancer Societyn verkkosivustolla.

Kemoterapiaan voi valmistautua kysymällä lääkäriltä kysymyksiä.
On tärkeää kysyä lääkäriltä kaikkea sairauteen ja hoitoon liittyen. Näin valmistaudumme kemoterapiaan paremmin.

Kehon valmistelu

Väsymyksen tunne on luonnollista kemoterapian aloittamisen jälkeen. Tämän ja muiden kemoterapian aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi kehoa suositellaan valmistelemaan ennen hoitojakson aloittamista:

  • Hyvä ravinto. Meidän tulee noudattaa hoitavan lääkärin antamia ruokavaliosuosituksia.
  • Lepo. Lepo on tärkeä osa hoito- ja toipumisjaksoa. Kemoterapia lisää kehon biologista stressiä, ja siksi sinun on käytettävä enemmän aikaa lepäämiseen.

Mitä tulee muistaa kemoterapiaan valmistautuessa?

Kemoterapia on hyvin yleinen syövän hoitomuoto. Tämän vuoksi on tärkeää tietää mahdollisimman paljon sairautemme yksityiskohdista. Taudin tunteminen auttaa meitä alentamaan syövän aiheuttamaa ahdistustasoa.

Se auttaa meitä myös kysymään asiantuntijalta oikeat kysymykset oikeaan aikaan. Tämä puolestaan ​​auttaa meitä nostamaan elintasoamme taudin aikana. Sen avulla voimme myös tietää, miten hoidon riskejä voidaan vähentää ja mitä toimenpiteitä on noudatettava sivuvaikutusten lievittämiseksi. Kemoterapiaan voi ja kannattaakin valmistautua etukäteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.