Logo image
Logo image

Syöpähoitojen sivuvaikutukset

4 minuuttia
Nykypäivän lääketiede on kehittänyt syövälle jo monia eri hoitomahdollisuuksia. Monissa tapauksissa potilailla kuitenkin esiintyy epävarmuuksia, jotka liittyvät syöpähoitojen mukanaan tuomiin sivuvaikutuksiin. Haluamme keskittyä tässä artikkelissa juuri tähän aihealueeseen.
Syöpähoitojen sivuvaikutukset
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monilla syöpää sairastavilla potilailla herää lukuisia kysymyksiä syöpähoidoista. Nykyään potilailla on tapana tutustua aiheeseen Internetistä löytyvien tietojen pohjalta. Kun saatavilla olevaan tietoon on tutustuttu, mieleen nousee uusia kysymyksiä esimerkiksi siitä, mitkä ovat erilaisten syöpähoitojen sivuvaikutukset.

Jotta tähän tähän kysymykseen voitaisiin löytää mahdollisimman täsmällinen vastaus, on tärkeää huomauttaa, että syöpä on termi, joka viittaa useiden eri sairauksien ryhmään.

Vaikka syövän kaikilla eri muodoilla voi olla monia yhteisiä piirteitä, useimmat niistä omaavat ihmisen elimistössä täysin omat alku- ja leviämismekanismit. Nämä erot puolestaan ovat aiheuttaneet tarpeen kehittää useita erilaisia hoitomuotoja, jotka soveltuvat tilanteesta ja potilaasta riippuen kuhunkin syövän eri tyyppiin.

Syöpähoitoja on siis toisin sanoen useita erilaisia, mutta tässä artikkelissa haluamme keskittyä kolmeen yleisempään hoitomuotoon ja niiden sivuvaikutuksiin, jotka ovat seuraavat:

  • Leikkaus
  • Kemoterapia
  • Sädehoito

Syöpähoitojen sivuvaikutukset: leikkaus

Some figure
Leikkaus voi aiheuttaa potilaalle operaation jälkeistä kipua sekä leikkaushaavan infektioriskin.

Vaikka suurin osa leikkauksen aiheuttamista sivuvaikutuksista liittyy sekä siihen elimeen, johon leikkaus on kohdistettu että siihen menettelytapaan, jolla leikkaus on suoritettu, voimme tuoda esille joitakin yleisimmistä sivuvaikutuksista, jotka liittyvät pitkälti kaikentyyppisiin leikkauksiin.

Kipu

On varsin yleistä, että potilas tuntee kipua siinä kehonosassa, johon leikkaus on tehty. Kivun voimakkuus riippuu pääasiassa leikkauksen laajuudesta sekä siitä, mistä kehonosasta on kyse. Lisäksi kivun voimakkuuteen vaikuttaa potilaan oma henkilökohtainen herkkyys kivulle. Näissä tapauksissa kipua voidaan hallita lääkärin määräämillä kipulääkkeillä.

Tulehdus leikkaushaavassa

Kuten osaamme jo aavistaa, leikkauksen tekemiseksi kirurgin on suoritettava potilaan iholla joko yksi tai useampi leikkausviilto. Leikkauksen jälkeen nämä haavat voivat puolestaan toimia porttina terveydelle haitallisille mikro-organismeille. Infektion riski on yleensä kaikkein suurin muutaman ensimmäisen päivän aikana leikkauksen jälkeen.

Jos leikkaushaava tulehtuu, potilas voi nähdä iholla erilaisia tulehduksia sekä tuntea kipua ja punoitusta haavan sijaintipaikalla. Lisäksi tulehdukseen voi liittyä turvotusta ja kuumetta. Näissä tapauksissa on aina tärkeää, että potilas kääntyy mahdollisimman pian hoitavan lääkärin puoleen, jotta tämä voi arvioida tilanteen vakavuuden oikeaoppisesti sekä määrätä tulehduksen hallintaan parhaiten sopivan lääkehoidon.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Talkkijauhe on yhdistetty syöpään; Johnson & Johnson joutui maksamaan 417 miljoonan dollarin korvaukset

Syöpähoitojen sivuvaikutukset: kemoterapia

Syöpähoidoista juuri kemoterapiaan on liitetty laaja kirjo erilaisia haittavaikutuksia. Alla listaamme niistä kaikkein yleisimmät.

Anemia

Suurin osa kemoterapiassa käytettävistä lääkeaineista vaikuttaa negatiivisesti kehon luuytimeen. Veren hemoglobiiniarvoa säätelevät punasolut kehittyvät juuri luuytimessä, jolloin kemoterapian aiheuttamat muutokset luuytimessä ilmenevät usein hemoglobiiniarvon laskuna, mikä voi johtaa anemiaan.

Jos anemia on lievää, potilaalla voi esiintyä väsymystä ja ruumiillisen suorituskyvyn heikentymistä. Oireet pahenevat sitä mukaa, mitä nopeammin anemia on kehittynyt ja mitä vaikeampi tila on kyseessä. Vaikean anemian tapauksessa potilaalle kehittyy voimakkaita oireita, kuten kovaa väsymystä, huimausta sekä hengenahdistusta.

Pahoinvointi ja oksentelu

Pahoinvointi ja oksentelu ovat kemoterapian yleisimpiä sivuvaikutuksia, joista kärsivät jopa 80 prosenttia tämän hoidon saaneista potilaista. Oireet voivat olla potilaasta ja syövän aggressiivisuudesta riippuen jopa hyvin voimakkaita. Tänä päivänä käytettävät pahoinvoinnin estolääkitykset ovat onneksi vähentäneet pahoinvoinnin riskiä sekä lievittäneet sen voimakkuutta huomattavasti. Estolääkityksen teho kuitenkin riippuu pitkälti siitä, millaista syöpähoitoa potilas vastaanottaa.

Muutokset suoliston rytmissä

Kemoterapia aiheuttaa muutoksia monessa osassa elimistöä. Nämä muutokset voivat ilmetä myös suolistossa. Käytetystä hoidosta ja syövän aggressiivisuudesta riippuen potilas voi kärsiä joko ripulista tai ummetuksesta. Hankalissa tapauksissa suoliston toimintaongelmia voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta hoitavan lääkärin tulee aina arvioida potilaan tilanne yksilöllisesti.

Hiustenlähtö

Vastoin yleistä käsitystä, hiustenlähtö ei johdu itse kemoterapiasta, vaan sen aikana käytetystä lääkkeestä. Tästä syystä tämä hyvin tunnettu sivuvaikutus on hyvin yksilöllistä, eivätkä kaikki potilaat menetä hiuksiaan kemoterapian aikana. Kyseessä ei myöskään ole peruuttamaton muutos, sillä syöpähoidon loputtua menetetyt hiukset kasvavat takaisin.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Hyviä uutisia: syöpä voidaan nyt havaita verikokeella

Syöpähoitojen sivuvaikutukset: sädehoito

Some figure
Sädehoidon sivuvaikutukset riippuvat monista eri tekijöistä. Lähes kaikissa tapauksissa sädehoitoon alistuneilla alueilla esiintyy ihon ärsytystä ja tämän lisäksi potilas voi kärsiä myös väsymyksestä.

Sädehoidolla on erilaisia sivuvaikutuksia, jotka esiintyvät aina suhteessa vastaanotetun säteilyn määrään. Siksi tämän syöpähoidon haittavaikutukset rajoittuvat säteilykenttiin. Sivuvaikutusten esiintyminen ja niiden voimakkuus liittyvät myös vastaanotettuun annokseen ja sen jakaantumiseen kehossa, muihin samanaikaisiin hoitoihin sekä sädehoitoa saavan potilaan yksilölliseen herkkyyteen.

Sivuvaikutukset siis riippuvat pitkälti siitä, mihin kehon osaan säteilyä vastaanotetaan. Väsymys on läsnä melkein kaikissa tapauksissa, samoin kuin ihon ärsytys siinä kehonosassa, jonne säteilyä on vastaanotettu. Esimerkiksi vatsasyövän tai muihin vatsan alueella sijaitsevien elinten syöpien tapauksessa säteily kohdistetaan tälle alueelle, jolloin potilaalla voi esiintyä esimerkiksi muutoksia suolistossa sekä pahoinvointia ja oksentelua.

Mitä meidän tulisi pitää mielessä syöpähoitojen sivuvaikutuksista?

Syöpähoitojen tehtävänä on tuhota syöpäkasvaimia, vahvistaa syöpähoidon tuloksia ja lievittää syövän aiheuttamia oireita. Syöpähoitojen sivuvaikutukset vaihtelevat pitkälti suoritettavan hoidon sekä hoidettavan potilaan mukaan. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat tässä artikkelissa mainitut leikkaus, kemoterapia ja sädehoito.

Syöpähoitojen sivuvaikutukset voivat vaihdella paljon, sillä ne riippuvat monista eri tekijöistä. Jos sinulle herää lisäkysymyksiä omaan syöpähoitoosi liittyen, ota yhteyttä lääkäriisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferreiro, J., García, J. L., Barceló, R., & Rubio, I. (2003). Quimioterapia: efectos secundarios. Gaceta Médica de Bilbao100(2), 69-74.
  • Verdú Rotellar, J. M., Algara López, M., Foro Arnalot, P., Domínguez Tarragona, M., & Blanch Mon, A.. (2002). Atención a los efectos secundarios de la radioterapia. Medifam12(7), 16-33. Recuperado en 08 de marzo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000700002&lng=es&tlng=pt.
  • American Cancer Society. (2017, 10 febrero). Efectos secundarios del tratamiento del cáncer. Recuperado 8 marzo, 2020, de https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.