Lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat

Hyvän yöunen ja sydän- ja verisuoniongelmien riskin välillä on suhde. Ota selvää tästä artikkelista, mitä tieteellisillä tutkimuksilla on sanottavana!
Lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat

Viimeisin päivitys: 08 toukokuuta, 2022

Hyvät yöunet ovat hyvän terveyden kannalta välttämätön asia. Tärkeää ei kuitenkaan ole ainoastaan unen määrä, vaan nukkumisaikataulujen säännöllisyys on myös erittäin tärkeää. Hyvä tai huono lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa, ja tässä artikkelissa tutkimme tuota yhteyttä.

Mitä ovat sydän- ja verisuoniongelmat?

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat joukko erilaisia ​​sairauksia, jotka vaikuttavat sydämeen ja verisuoniin. Ne ovat yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi enemmän ihmisiä kuolee johonkin näistä sairauksista kuin mistään muusta syystä.

Lisäksi elämäntapamme ja yhteiskunnan kehityksen vuoksi yhä useammat ihmiset kärsivät jostakin näistä häiriöistä. Ne ovat kansanterveysongelma, ja monia tutkimuksia tehdään, joissa yritetään selvittää selvästi tekijöitä, jotka vaikuttavat sydän- ja verisuoniongelmien riskiin, jotta niitä vastaan ​​voitaisiin taistella tehokkaammin.

Joitakin esimerkkejä sydän- ja verisuonisairauksista ovat:

Kuinka tärkeää uni on?

Kuten olemme jo maininneet, riittävä lepo, aivan kuten terveellinen ruokavalio ja muut päivittäiset toiminnot, ovat olennaisia ​​​​hyvän terveyden ylläpitämisen kannalta. Jollet lepää kunnolla, sillä on kielteisiä seurauksia sekä henkisesti että fyysisesti.

Unen aikana mielemme ja kehomme lepäävät. Koko kehomme lepää latautuakseen sataprosenttisesti seuraavaa päivää varten. Jatkuva huono lepo saa meidät keräämään väsymystä ja stressiä, jolloin kehomme ei pysty suorittamaan kaikkia toimintojaan kunnolla.

Kaikki tämä tarkoittaa, että jos tilanne jatkuu pitkään eikä kehomme toimi niin kuin pitäisi, riski sairastua tiettyihin sairauksiin kasvaa. Tämä sisältää sekä psyykkiset sairaudet – stressi tai masennus – että fyysiset sairaudet – kuten sydän- ja verisuonisairaudet ja aineenvaihduntaongelmat.

Lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat ovat yhteydessä toisiinsa.
Huonot yöunet vaikuttavat fyysiseen ja henkiseen terveyteemme.

Mitä tarkoittaa, kun uni on epäsäännöllistä?

Kun puhumme huonosta yölevosta, tarkoitamme muutakin kuin vain tuntimäärää. Epäsäännöllinen lepo vaikuttaa myös unen laatuun ja biologisiin rytmeihimme.

Jos unituntien määrä vaihtelee suuresti päivästä toiseen tai jos menemme nukkumaan ja heräämme hyvin eri aikoihin, unemme on epäsäännöllistä. Epäsäännöllinen lepo tarkoittaa, että kehomme ei pysty tottumaan tiettyyn rutiiniin. Vuorokausirytmimme ei ole hallinnassa ja kehomme ei toimi niin kuin sen pitäisi.

Lisääkö epäsäännöllinen lepo sydän- ja verisuoniongelmien riskiä?

Bostonin Brigham and Women’s Hospitalin tutkijat suorittivat tutkimuksen, jossa he tutkivat 60–70-vuotiaita miehiä, joilla ei ollut aiemmin ollut sydän- ja verisuoniongelmia.

Tätä varten he kiinnittivät seurantamonitorin, jota jokainen osallistuja piti ranteessaan. Monitorit lähettivät tutkijoille raportteja osallistujien nukkumaanmenoajasta, unen kestosta ja heräämisajasta.

Näistä tiedoista he analysoivat, ketkä osallistujat olivat kärsineet sydän- ja verisuoniongelmasta, ja osoittivat sen yhteyden unirytmiin. Tutkijat havaitsivat, että sydän- ja verisuoniongelmien riski oli yli kaksi kertaa suurempi osallistujilla, jotka eivät pitäneet yllä säännöllistä unen määrää ja laatua.

Epäsäännöllinen uni vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme, ja tutkimusten mukaan se vaarantaa myös sydämemme.

Lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat

Usein sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa keskitymme ruokavalioon, liikuntaan ja lääkitykseen. Unohdamme kuitenkin usein sellaisen perustavanlaatuisen ja yksinkertaisen tekijän kuten riittävä lepo.

Siksi sydän- ja verisuoniriskipotilaiden tutkiminen, heidän unityyppinsä huomioon ottaminen ja tämän korjaaminen voivat auttaa estämään monia näistä sairauksista. Tutkijat työskentelevät jatkuvasti tehdäkseen uusia tutkimuksia ja sitä kautta laajentaakseen tietämystä aiheesta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Terveellisesti syöminen edistää sydämen terveyttä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Terveellisesti syöminen edistää sydämen terveyttä

Ruokavalio vaikuttaa suoralla tavalla elimistön hyvinvointiin. Näin terveellisesti syöminen edistää sydämen ja verisuonten hyvinvointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Prolonged sleep restriction induces changes in pathways involved in cholesterol metabolism and inflammatory responses. Sci Rep. 6:24828.
  • Habitual sleep quality, plasma metabolites and risk of coronary heart disease in post-menopausal women | International Journal of Epidemiology | Oxford Academic [Internet]. [cited 2020 Apr 5]. Available from: https://academic.oup.com/ije/article-abstract/48/4/1262/5145716
  • Effect of sleep deprivation on the human metabolome. Proc Natl Acad Sci USA. 111:10761–6.
  • Insomnia and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of cohort studies. Int J Cardiol. 176:1044–7.
  • Miró E. Patrones de sueño y salud. Int J Clin Heal Psychol. 2002;2(2):301–26.
  • Rodríguez, Aída Argentina, et al. “Validez de los métodos de predicción para riesgo cardiovascular en américa latina: revisión bibliográfica.” CONSEJO EDITORIAL 2016-2018 CUERPO EDITORIAL (2017): 51.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.