7 sydäninfarktin merkkiä, jotka naisilla on tapana sivuuttaa

Monien naisten ongelmana on se, että he eivät välttämättä tunnista sydäninfarktin merkkejä sellaisenaan ja jättävät ne usein huomioimatta, koska uskovat niiden kuuluvan osaksi tavallista arkielämää.
7 sydäninfarktin merkkiä, jotka naisilla on tapana sivuuttaa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sydäntaudit, mukaan lukien sydäninfarkti, vaikuttavat sekä miehiin että naisiin; kuitenkin tapa, jolla nämä taudit ilmenevät, voi vaihdella hyvinkin yksilöllisesti. Puhumme tässä artikkelissa erityisesti naisilla yleisesti ilmenevistä oireista, jotka voivat olla sydäninfarktin merkkejä.

Erityisesti naispuolisten uhrien määrä sydäninfarktien tapauksessa on lisääntynyt viime vuosina. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että naisilla sydäninfarktin havaitseminen on vaikeampaa, vaan myös siitä, että naiset usein odottavat kauemmin lääkärin puoleen kääntymistä seuraavia epämukavuuksia kokiessaan.

Haittapuolena tässä on se, että monet sydäninfarktin ensioireista sekoitetaan usein lievempiin terveysongelmiin, jolloin niitä pidetään vain erittäin harvoissa tilanteissa syynä todellisiin hätätilanteisiin.

Tästä huolimatta meidän tiedossamme on ollut jo jonkin aikaa tiettyjä sydäninfarktin merkkejä ja oireita, joiden tunnistaminen voi auttaa välttämään vakavampia seurauksia. Nämä merkit eivät toki aina viittaa vakavampaan hätätilanteeseen, mutta niiden tunnistaminen voi olla oman terveyden kannalta ratkaisevaa.

Esittelemme alla yksityiskohtaisesti 7 jopa yllättävääkin sydäninfarktin merkkiä, joiden tunnistaminen ajoissa voi auttaa sinua ehkäisemään vakavampia seuraamuksia.

Sydäninfarktin merkkejä naisilla

1. Tukahtumisen tunne

Tukahtumisen tunne voi olla merkki hiipivästä sydäninfarktista

Tukahtumisen tunne on oire, joka ilmenee yleensä tiettyjä hengitystieinfektioita sairastettaessa. Jos tukahtumisen tunne ei johdu hengitystieinfektiosta, voi olla mahdollista, että elimistösi yrittää kertoa sinulle jotain sydämeen liittyvistä vaikeuksista.

 • Jos tukahtumisen tunnetta ilmenee erityisesti normaaleissa päivittäisissä rutiineissa, saattaa se tällöin olla merkki sydäninfarktin riskistä.
 • Usein tähän tukahtumisen tunteeseen liittyy myös painetta rinnan alueella sekä toistuvaa yskää.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Rintakipu; mitä silloin tulee tehdä?

2. Normaalia väsyneempi olo

Väsymyksen tunne voi johtua unihäiriöistä, huonosta ruokavaliosta tai liiallisesta fyysisestä aktiivisuudesta.

Hälytysmerkkien tulisi kuitenkin soida viimeistään siinä vaiheessa, kun kovaa väsymystä alkaa ilmetä normaalia useammin, sillä se voi olla yksi sydäninfarktin merkeistä; liiallinen ja toistuva väsymys voi nimittäin viitata erilaisiin verenkierto- ja sydänongelmiin.

 • Kolesterolin muodostuminen valtimoissa johtaa verenkierron häiriintymiseen. Siksi sydäntä ylikuormitettaessa verenpaine nousee ja sydäninfarktin riski kasvaa.
 • Häiriöt sydämessä ja verenkierrossa vähentävät solujen hapettumista, jolloin myös lihakset ja kognitiiviset toiminnot alkavat heikentyä.

3. Unihäiriöt

7 yllättävää sydäninfarktin merkkiä naisilla: unettomuus ja nukahtamisvaikeudet

Unihäiriöt, kuten unettomuus, johtuvat yleensä useimmissa tapauksissa ylityöstä, pitkäaikaisesta elektronisten laitteiden käytöstä ja stressistä.

Naisten tapauksissa unettomuus ja muut unihäiriöt voivat kuitenkin ilmaantua myös silloin, kun sydämen toiminnassa on tapahtunut merkittäviä hormonaalisia muutoksia tai häiriöitä.

4. Kylmä hiki

Äkillinen kylmän hien ilmaantuminen voi olla tärkeä varoitusmerkki hiipivästä sydäninfarktista tai kroonisista sydän- ja verisuonitaudeista.

Vaikka kylmä hiki, kuten kaikki muutkin tässä artikkelissa listatut oireet, voi johtua monesta muustakin sairaudesta tai häiriöstä, kannattaa näissä tilanteissa kääntyä aina lääkärin puoleen varmistaakseen, ettei outojen oireiden taustalla piile jokin sydän- ja verisuonitaudeista tai sydäninfarktin riski.

 • Sydäninfarktin tapauksessa kylmää hikeä esiintyy silloin, kun elimistö pyrkii ponnistelemaan liikaa säädelläkseen omaa lämpötilaansa; lämpötilan äkillisten muutosten takana voi siis piillä sydämen toimintaa ylirasittava infarkti.
 • Samanaikaisesti tämä häiriö vaikuttaa myös verenkiertoon ja voi aiheuttaa huimausta ja yleistä pahoinvointia.

5. Kipu kehon vasemmalla puolella

Kehon vasemmanpuoleinen kipu on yksi yleisimmistä sydäninfarktin merkeistä naisilla

Epätavallisen kivun ilmaantuminen kehon vasemmalle puolelle on naisilla kenties yksi selkeimmistä sydäninfarktin merkeistä.

 • Sydäninfarktin aikana naiset voivat tuntea kipua muun muassa käsivarressa, selässä ja leukaluun vasemmalla puolella.
 • Sydäninfarktissa tämä oire voi ilmetä asteittain, eli toisin sanoen kipu pahenee lievästä kovaan ja krooniseen kipuun muutaman tunnin sisällä.

6. Ahdistuneisuuden tunne

Monet kokevat elämässään useita sellaisia tilanteita, jotka voivat aiheuttaa äkillisiä ahdistuneisuuden jaksoja. Monissa tapauksissa se voi vaikuttaa sykkeeseen ja nostaa näin ollen myös sydäninfarktin riskiä.

 • Jos ahdistuneisuuden tunteeseen liittyy pistelevää tunnetta rinnassa tai huimausta, parasta tällöin olisi suunnata heti lääkärin vastaanotolle.
 • Toisaalta, vaikka nämä oireet eivät olisikaan johtaneet sydäninfarktiin, on tärkeää hakeutua hoitoon, sillä jatkuva ahdistuneisuus ja siitä johtuneet muut oireet voivat nostaa verenpainetta.

7. Närästys

7 yllättävää sydäninfarktin merkkiä naisilla: närästys ja polttelun tunne rinnassa

Mahalaukusta löytyvien vatsahappojen liiallinen tuotanto ja niiden kulkeutuminen väärään suuntaan eli ruokatorveen päin johtaa niin kutsutun refluksitautiin. Tämän taudin oireet ilmenevät polttavana tunteena vatsassa ja rinnassa.

Usein refluksitaudin aiheuttamat oireet voidaan sekoittaa vahingossa kipuun, jota ilmenee sydäninfarktin aikana.

 • Vaikka suurimassa osassa tapauksista närästyksellä ei ole mitään tekemistä sydäninfarktin kanssa, ei tätä mahdollisuutta kuitenkaan pitäisi sulkea pois, varsinkin silloin, kun polttava tunne vatsassa ja rinnassa on toistuvaa ja häiritsee elämää.

Onko sinunkin suvussasi esiintynyt sydäninfarktia? Kärsitkö liikalihavuudesta tai oletko huomannut noudattavasi liikkumatonta elämäntapaa? Jos sinulta löytyy sydäninfarktiin altistavia riskitekijöitä ja sinulla esiintyy yllä mainittuja oireita, pyri ottamaan yhteys lääkäriisi mahdollisimman pian tilanteen selvittämiseksi.

Vaikka nämä 7 sydäninfarktin merkkiä eivät välttämättä aina liitykään sydämen häiriöihin, ehkäisevänä toimenpiteenä sinun olisi hyvä kääntyä lääkärisi puoleen ja tutkituttaa sydämen ja verisuonten terveys silloin tällöin, vaikka tuntisit olosi terveeksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.