Logo image
Logo image

Vinkkejä keuhkojen puhdistamiseksi luontaishoidoilla

3 minuuttia
Keuhkojen puhdistaminen on elintärkeää. Se johtuu siitä, että niiden oikeanlaista toimintaa uhkaavat monet tekijät. Niiden joukossa ovat muun muassa liikunnan puute, ympäristön saasteet sekä tupakansavu.
Vinkkejä keuhkojen puhdistamiseksi luontaishoidoilla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Keuhkojen puhdistamiseksi on tärkeää vältellä saastuneita ympäristöjä mahdollisuuksien mukaan, ylläpitää tasapainoista ruokavaliota keuhkojen vahvistamiseksi sekä lopettaa tupakointi.

Useille tekijöille ei voida tehdä mitään, koska ne ovat jo osa ympäristöä jossa asumme ja elämme. Voit kuitenkin suojata itseäsi kotona luontaishoidoilla, jotka voivat parantaa keuhkojesi terveyttä.

Pidä nämä vinkit mielessä!

Vinkit keuhkojen puhdistamiseksi säännöllisesti

Pysy erossa myrkyllisistä kaasuista

Some figure

Kaupunkien saasteiden ja myrkyllisten kaasujen välttely on käytännössä katsoen mahdotonta. Vapaapäivinä on siis suositeltavaa käydä luonnossa paikoissa, jotka antavat sinun hengittää raikasta ilmaa.

Pysy kaukana isoista kaupungeista, niin paljon kuin vain mahdollista, käytä hyödyksi maaseudulle suuntautuvia retkiä, käy leirintäalueella, vuokraa mökki ja yritä pysyä yhteydessä luonnon kanssa. Tällä tavalla voit auttaa puhdistamaan keuhkot, sillä raikas ilma on paras hoitokeino niille.

Älä tupakoi

Muista, että tupakointi ei vaikuta ainoastaan sinuun, vaan myös savua hengittäviin ihmisiin.

Jos olet tupakoija, sinun pitäisi lopettaa se. Jos et ole, pitäisi sinun pitää etäisyyttä tupakoiviin ihmisiin. Sinun pitäisi myös vältellä julkisia tupakointialueita. 

Savulta pakeneminen on hyvä tapa ja keuhkosi tulevat arvostamaan sitä.

Puhdista kotisi ilma

Kodissasi on haitallisia hiukkasia. Voit estää niitä syntymästä käyttämällä suodattimia ja tuulettamalla kotisi jokaisen paikanSiten ehkäiset epäpuhtauksia kerääntymästä.

Sinun tulisi myös puhdistaa matot säännöllisin väliajoin, koska ne keräävät paljon pölyä.

Lue myös tämä artikkeli: Luontaishoitoja kausiallergioihin

Ylläpidä tervettä ruokavaliota

Some figure

Varmista, että ruokavaliosi koostuu hedelmistä ja vihanneksista, sillä ne ovat ravintoaineiden välttämättömiä lähteitä ja toimivat antioksidantteina.

Lisää myös ainesosia, joissa on runsaasti C-vitamiinia. Lasillinen luonnollista sitrushedelmää aamuisin auttaa puhdistamaan keuhkot ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Varmista, että sisällytät ruokavalioon kaliumia, jota saadaan taateleista, banaaneista, luumuista ja mansikoista.

Juo runsaasti vettä

Kaksi litraa vettä on ihanteellinen määrä keuhkojen puhdistamiseksi ja voit jopa juoda vettä haudukkeiden muodossa. Vesi on luonnollinen puhdistaja ja haudukkeiden aromaattiset yrtit ja tee auttavat poistamaan myrkyt.

Tee höyrykylpyjä

Some figure

Nämä kylvyt auttavat sinua yskimään ja poistamaan keuhkoissasi olevat myrkyt. 

 • Keitä vain vettä 20 minuutin ajan ja hengitä höyryä sisään varmistaen samalla, että et polta itseäsi.
 • Parantaaksesi tämän hoidon vaikutusta, laita pyyhe pään päälle, jotta höyry voisi tiivistyä paremmin. Voit myös lisätä eteerisiä öljyjä.

Lue myös tämä artikkeli: Pidä huolta haiman terveydestä

Neljä luontaishoitoa keuhkojen puhdistamiseksi

Seuraa yllä olevia tapoja ja valmista seuraavia luontaishoitoja keuhkojen puhdistamiseksi parhailla mahdollisilla tuloksilla. Kaikki ovat ihanteellisia ehkäisemään mitä vain keuhko- ja hengitystiesairauksia. Älä tietenkään unohda käydä lääkärissä, mikäli epäilet keuhkojesi olevan huonossa kunnossa.

1. Hevoskastanjatee

Tämä tee on täydellinen astman, yskän ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Valmistaminen on sama kuin muidenkin haudukkeiden kohdalla:

 1. Lisää 1 rkl hevoskastanjaa veteen kattilaan ja anna kiehua viiden minuutin ajan.
 2. Siivilöi ja juo kerran päivässä.

2. Lakritsitee

Some figure

Lakritsi on toinen liittolainen keuhkojen puhdistamiseksi. Siinä on ominaisuuksia, jotka voivat suojata hengitysteitä. Sinun tulee kuitenkin olla varovainen, jos kärsit korkeasta verenpaineesta.

 1. Lisää lakritsijuuri kattilaan.
 2. Keitä 5 minuutin ajan, siivilöi ja juo lasillinen säännöllisesti.

3. Eukalyptushöyry

Eukalyptus on tunnettu kasvi, jolla on hengitystietauteja vastaan taistelevia ja keuhkojen puhdistamisessa auttavia ominaisuuksia. Yksi sen käyttötavoista on hengittää sen höyryä.

 1. Lisää kourallinen eukalyptusta kiehuvaan veteen ja hengitä höyryä sisään.
 2. Ota hitaita, syviä hengenvetoja.

Tämä auttaa sinua taistelemaan ilmateiden tukkeutumia vastaan. Se auttaa myös hoitamaan yskää ja auttaa sinua taistelemaan nenän tukkoisuutta vastaan.

4. Kurkuma-sipuli-inkiväärihoito

Ainesosat

 • 500 ml vettä
 • 1 rkl kurkumaa
 • 1 suuri sipuli
 • 2 rkl hunajaa
 • 3 rkl raastettua inkivääriä

Valmistus

 1. Keitä vesi.
 2. Kun vesi kiehuu, lisää keskikokoisiksi paloiksi pilkottu sipuli.
 3. Keitä vielä 5 minuutin ajan ja lisää loput ainesosat.
 4. Pidä keskilämmöllä noin 40 minuutin ajan.
 5. Kun tämä aika on kulunut, poista liedeltä ja anna jäähtyä. Kun se on kylmää, siivilöi ja säilytä jääkaapissa.

Käyttö

 1. Ota kaksi ruokalusikallista ennen aamiaista ja illallista. Tämä hoitokeino auttaa puhdistamaan keuhkot.
 2. Toista 9 päivän ajan, kunnes tunnet olosi erilaiseksi hengittämisen aikana.
 3. Mikäli olosi pahenee, käy lääkärissä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Li, Y., Xu, Y. ling, Lai, Y. ni, Liao, S. hui, Liu, N., & Xu, P. ping. (2017). Intranasal co-administration of 1,8-cineole with influenza vaccine provide cross-protection against influenza virus infection. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.08.014

Subhashini, Chauhan, P. S., Kumari, S., Kumar, J. P., Chawla, R., Dash, D., … Singh, R. (2013). Intranasal curcumin and its evaluation in murine model of asthma. International Immunopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2013.08.008

Palagina, M. V, Dubniak, N. S., Dubniak, I. N., & Zorikov, P. S. (2003). [Correction of respiratory organ impairment with Ural licorice preparations in chronic skin diseases]. Ter Arkh.

Brauer, M., Avila-Casado, C., Fortoul, T. I., Vedal, S., Stevens, B., & Churg, A. (2001). Air pollution and retained particles in the lung. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.011091039

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.