Logo image
Logo image

Pidä huolta haiman terveydestä

2 minuuttia
Pidä huolta haiman terveydestä
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2018

Haima, tuo pisaran muotoinen elin, sijaitsee pohjukaissuolessa. Se on olennainen ruoansulatukselle ja entsyymien tuottamiselle. Jos se on myrkyttynyt tai tulehtunut, ruuansulatus ei toimi hyvin, haiman terveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointi, ja olisi hyvä tietää kuinka pitää huolta haimasta ja suorittaa silloin tällöin puhdistava kuuri.

Haiman terveys ja ruokavalio

Kuinka haima voi olla tulehtunut tai myrkyttynyt? Ruokavaliosi on aina ensimmäinen tekijä, joka voi aiheuttaa yhden tai useamman elimesi pettämisen. Myös ympäristön ulkoiset tekijät voivat muuttaa sen toimintoa. Kaikki tämä voi johtaa kohti hormonaalista epätasapainoa haimassa, ja sairauksia kuten esimerksi diabetes. Sinun pitäisi puhdistaa haima ylimääräisistä aineista pitääksesi sen terveenä. Tässä artikkelissa kerromme, miten sen teet.

1. Sano hyvästit myrkyille parantavien kasvien avulla

Some figure

 

Ensimmäinen asia, joka sinun täytyy tehdä aloittaessasi haiman puhdistus on lopettaa tupakanpoltto, alkoholinkäyttö ja kaikenlaisen epäterveellisen ruoan syöminen. Haiman tereys on vahvasti yhteydessä näihin tapoihin. Tiedämme, että tupakoinnin lopettaminen on aina vaikeaa, mutta hyöty on sen arvoista. Tulet saamaan vuosia iästäsi takaisin. Vähennä myös jauhojen, sokereiden ja makeisten kulutusta… Kaikki tämä tulee tekemään olosi paremmaksi. On olemassa myös useita ihmeellisiä lääkinnällisiä kasveja jotka auttavat puhdistamaan haimaa:

  • Inkivääritee: vähentää tulehduksia, puhdistaa kehoa, rauhoittaa ja se on hyvä antioksidantti.
  • Vihreä tee: Aloita jokainen päivä juomalla vihreää teetä aamiaisella tai juo sitä iltapäivällä – saat hyvän annostuksen fantastisia antioksidantteja puhdistamaan haimaa.
  • Lakritsijuuriuute: tämä on ruoansulatusta edistävä uute, joka tehostaa sappinesteen tuotantoa, joka taas auttaa sulattamaan ruokaa. Se on loistava.

2. Vesi ja terveelliset mehut

Some figure

 

Olisi hyvä tehdä puhdistava kuuri vähintään 10 päivänä kuukaudessa. Aloita päiväsi lasillisella sitruunamehua ja lämmintä vettä, kiivillä ja kupillisella kaurapuuroa. Sinun pitää juoda kaksi litraa vettä päivässä ja syödä hedelmiä ja vihanneksia etenkin kuurin aikana.

Lisää vihreiden lehtivihannesten määrää, nauti runsaasti B-vitamiinia ja hedelmiä joissa on runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, kuten papaijat, appelsiinit ja mansikat. Ananas- ja papaijamehut ovat loistavia haimasi terveydelle, ja yksi parhaista hedelmistä siihen on kiivi.

3. Kuuman kylvyn tai suihkun hyöty

Some figure

 

Tämä ehkä yllättää sinut, mutta päivittäinen kuuma suihku tai kylpy stimuloi ruoansulatustasi ja parantaa haimasi terveyttä. Se aktivoi ja elvyttää haiman toimintoja. Joten älä epäröi ottaa kuumaa kylpyä ennen nukkumaanmenoa. Se rentouttaa sinua niin, että voit nukkua paremmin ja se aktivoi haiman toimintaa.

4. Haima huolehtii tunteistasi ja vähentää stressiä

Some figure

 

Kuulostaa ehkä vitsiltä, mutta se ei ole. Pidä mielessä että stressaavina ja ahdistavina aikoina kortisolihormonin määrä kasvaa, mikä on todella huono asia kehollesi. Negatiiviset tuntemukset ja huolet muuttavat perustoimintojasi ja vaikuttavat esimerkiksi ruoansulatukseesi, mikä lisää suolten tulehtumisriskiä. Kaikki tämä myös aiheuttaa haimasi kunnon huonontumisen ja se vapauttaa entsyymejä vatsaasi. Yritä siis rentoutua, etsi aikaa itsellesi, kävele, syö hyvin… Näiden vinkkien avulla voit taata että haiman terveys on kunnossa. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Madaria, E., & Martinez, J. (2012). Páncreas y vías biliares. Unidad de Patología Pancreática. Unidad de Gastroenterología y Endoscopia Digestiva.
  • Mayorga Luis. (2000). FISIOLOGIA PANCREÁTICA. In Fisiologia de la practica medica.
  • Pancreatic Cancer Action Network. El páncreas. Recuperado el 2 de mayo de 2021. https://www.pancan.org/section_en_espanol/learn_about_pan_cancer/what_is_the_pancreas.php#:~:text=Las%20dos%20hormonas%20pancre%C3%A1ticas%20principales,que%20el%20glucag%C3%B3n%20lo%20aumenta.
  • National Institutes of Health. El poder del páncreas. (2017). Recuperado el 2 de mayo. https://salud.nih.gov/articulo/el-poder-del-pancreas/
  • Cleveland Clinic. The Best (and Worst) Foods for Pancreatitis Pain. (2020). Recuperado el 2 de mayo de 2021. https://health.clevelandclinic.org/best-and-worst-foods-for-pancreatitis-pain/
  • Pancreatic Cancer Action Network. Friday Fix: Here’s the Truth About Cleanses. (2017). Recuperado el 2 de mayo de 2021. https://www.pancan.org/news/friday-fix-heres-truth-cleanses/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.