Miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä?

On tärkeää tietää, miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä hänen oireidensa lievittämiseksi. Opi tekemään se tämän artikkelin vinkeillä.
Miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ahdistusta luonnehditaan voimakkaaksi subjektiivisen epämukavuuden tunteeksi, joka laukaisee erilaisia oireita psyykkisellä ja käytöksen tasolla. Ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä saattaa esiintyä muun muassa tukehtumisen tunnetta, sydämentykytystä, rintakipua, hallitsematonta itkua, tärinää, lihaskireyttä ja kuolemanpelkoa. Tässä artikkelissa kerromme, miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä.

Näiden oireiden esiintyminen voi olla hämmentävää ihmisille, jotka eivät tiedä tarpeeksi ahdistushäiriöistä. Yhdysvaltain kansallinen mielenterveysinstituutti osoittaa, että ahdistus kehittyy hitaasti ja voi alkaa niinkin varhain kuin lapsuudessa, nuoruudessa tai varhaisnuoruudessa.

Tästä häiriöstä kärsivät ihmiset tuntevat itsensä usein hermostuneeksi jokapäiväisissä tilanteissa, jotka koskevat muun muassa työssä suoriutumista, taloudellista tilannetta, omaa terveyttä ja velvollisuuksien täyttämistä.

Ahdistuksesta kärsivän ihmisen kanssa elävät tietävät, miten vaikea tämä tila voi olla. 

Miltä ahdistuksesta kärsivästä henkilöstä tuntuu?

Auttaaksemme ahdistuksesta kärsivää henkilöä voimme ihan ensiksi tutustua siihen, miltä heistä tuntuu. Ahdistuksen oireita voivat olla:

  • Liiallinen huoli arkisista asioista 
  • Vaikeus hallita hermostuneisuutta ja murehtimista
  • Vaikeus rentoutua
  • Keskittymisvaikeudet
  • He yllättyvät herkästi
  • Vaikeudet nukahtaa tai pysyä unessa
  • Jatkuva väsyneisyyden tunne
  • Lihas- tai vatsakivut
  • Päänsärky
  • Selittämätön epämukavuus
  • Hikoilu
  • Nielemisvaikeudet
  • Huimaus tai hengenahdistus

Ahdistuksen oireet voivat asettaa siitä kärsivän henkilön epäedulliseen tilanteeseen, sillä ne haittaavat ihmisen suoriutumista arjen askareista. Tästä syystä ammattilaiset ehdottavat joissakin tapauksissa lääkehoitoa.

Tutustu myös tähän artikkeliin: Ahdistuneisuushäiriö ja tuen tarjoaminen

Miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä?

Ahdistuksesta kärsivän henkilön perheenjäsenet ja ystävät eivät useinkaan osaa käsitellä tilannetta ja saattavat tuntea hämmennystä. On kuitenkin hyödyllistä osata toimia oikein tässä tilanteessa välttääkseen sellaisen suhtautumistavan, joka auttamisen sijaan vain voimistaa henkilön epämukavuutta. Miten siis auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä?

1. Hanki tietoa

Jotta ahdistusta voisi ymmärtää, on tärkeää tietää mistä siinä on kyse. Paras tiedonlähde on ensisijaisesti siitä kärsivä henkilö ja sen jälkeen lääketieteelliset, informatiiviset tekstit, jotka on suunnattu yleisväestölle. Aina voi tietysti kääntyä myös mielenterveysammattilaisen puoleen.

2. Ole empaattinen

Yritä ymmärtää ahdistuksesta kärsivää henkilöä pyrkien asettumaan hänen asemaansa empatian kautta.

Ahdistusta kärsivää henkilöä kannattaa tukea.

3. Kuuntele

Joskus ahdistuksesta kärsivät henkilöt tarvitsevat kuuntelua. Tämä voi tuoda helpotusta tilapäisesti. Heitä voi rauhoittaa myös se, että osoitat heille olevasi käytettävissä.

4. Älä väheksy

Älä väheksy satuttavilla kommenteilla tai moralisoimalla. On aina tärkeää olla väheksymättä tai mitätöimättä toisen henkilön kärsimystä.

5. Vältä syyllistämistä

Tämä ainoastaan lisää ahdistuksesta kärsivän henkilön tuskaa. Henkilö ei ehkä kykene hallitsemaan tilannetta näiden samaisten oireiden vuoksi, mutta hän haluaisi rauhoittua enemmän kuin mitään muuta.

6. Vältä liiallista huolestumista

Tämä lisää hätäännyksen tunnetta ahdistuksesta kärsivässä henkilössä, jolloin tilanne vain pahenee.

On tärkeää tietää, miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä.

7. Auta tekemään objektiivinen analyysi

Objektiivinen analyysi asioista auttaa henkilöä pärjäämään tilanteessa.

8. Auta henkilöä näkemään tuon hetken yli

Muistuta ahdistuksesta kärsivää henkilöä siitä, että jos hän on aiemminkin onnistunut ratkaisemaan vaikeilta tuntuneita ongelmia, hän voi nytkin löytää kaipaamansa ratkaisut.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuinka lievittää ahdistusta lapsilla?

Miten auttaa ahdistuksesta kärsivää henkilöä: lisää neuvoja

Myös seuraavat ohjeet voivat auttaa hoitamaan ahdistusta:

  • Tuki: Näytä henkilölle tukesi hänen kohdatessaan pelkonsa asteittain, ja onnittele häntä edistymisestä.
  • Vältä ylisuojelua: On normaalia haluta suojella läheistä ihmistä, mutta ylisuojelua tulisi välttää, sillä se voi ylläpitää ongelmaa ajan myötä.
  • Älä käske rauhoittumaan: Tämä saattaa vain lisätä jännitettä ja hermostuneisuutta, jolloin henkilö tuntee olonsa entistäkin tuskaisemmaksi ja tukahtuneemmaksi.
  • Anna hänelle tilaa: Tee selväksi, että olet hänen tukenaan, mutta herättämättä muiden ihmisten huomiota. Muiden huomion herättäminen saattaa hermostuttaa henkilöä entisestään.
Ahdistus aiheuttaa monia erilaisia oireita.
  • Näytä henkilölle jokin toinen ärsyke: Laita hänet keskittymään esimerkiksi omaan hengitykseesi kehottaen häntä matkimaan sitä.
  • Auta häntä hengitysharjoituksillaTästä voi olla apua hyperventilaatio-oireen lievittämisessä.
  • Puhu rauhallisella äänensävyllä: Rauhallisen mutta jämäkän äänen kuunteleminen voi auttaa lievittämään jännitettä.
  • Muistuta häntä, että kaikki menee ohi: Että vähitellen hänen oireensa menevät ohi, vaikka tunne olisi kyseisellä hetkellä miten voimakas tahansa.

Psykologin tai psykiatrin konsultaatio

Näiden suositusten lisäksi voit kehottaa henkilöä menemään ammattilaisen pakeille. Monenlaiset terapiat voivat hoitaa tehokkaasti ahdistusta.

Esimerkiksi mindfulness auttaa henkilöä hallitsemaan itseään paremmin ahdistusta aiheuttavissa tilanteissa. Joka tapauksessa ammattilainen voi olla paras henkilö ongelman käsittelemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.