Kuinka lievittää ahdistusta lapsilla?

Onko lapsesi vihainen tai huonolla tuulella? Koskeeko lapsen päätä tai mahaa toistuvasti? Nämä voivat olla ahdistuksen oireita. Lue alta, kuinka voit lievittää ahdistusta lapsilla.
Kuinka lievittää ahdistusta lapsilla?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ahdistus on normaali reaktio johonkin mitä pidämme vaarana tai uhkana. Kun joku kokee liioiteltua pelkoa, mieleemme nousee ahdistuneisuushäiriö. Tämän päivän artikkelissa perehdymme siihen, kuinka lievittää ahdistusta lapsilla.

Pysy kuulolla saadaksesi tietää lisää lapsuuden ahdistuksesta, sen oireista ja parhaista vinkeistä ahdistuksen kanssa pärjäämiseen, jotta lapselle ei kehittyisi mitään mielenterveyshäiriötä.

Mitä ahdistus on?

Lapsi voi kärsiä eroahdistuksesta

Ahdistus on perustunne, jota me kaikki olemme kokeneet jossain vaiheessa elämäämme. Muistatko vielä, kun sinun oli tehtävä opinnoissasi loppukoe? Tai muistatko sitä päivää, jolloin sinulla oli haastattelu unelmien työpaikkaasi? Tiedät varmasti, miltä ahdistus tuntuu.

Lapset alkavat kokea pelkoja, jotka voivat synnyttää ahdistustanoin kahden tai kolmen vuoden iässä. Asuuko sänkyni alla mörkö? Mitä tapahtuisi, jos vanhempani kuolisivat? Mitä jos varas murtautuisi kotiimme?

Jopa polkupyörällä ajaminen ja pelko kaatumisesta voi synnyttää lapsessa ahdistusta. Kyseessä on selvä ongelma silloin, kun tuo tunne on niin voimakas ja niin liioiteltu, että se muuttuu häiriöksi.

Ahdistuksen oireet lapsilla

Ahdistuksesta voi nopeasti tulla epätoivottu seuralainen, jos lapsi ei kykene hallitsemaan pelkojaan. Katsotaan mahdollisia ahdistuksen oireita lapsilla:

  • Toistuvat päänsäryt ja vatsakivut ilman mitään terveydellistä syytä
  • Kireät lihakset, tärinä tai liikahikoilu
  • Nukkumisvaikeudet: joko nukahtamisvaikeus (kutsutaan myös unettomuudeksi) tai vaikeudet nousta ylös
  • Äärimmäinen herkkyys ja itkeminen
  • Viha ilman selkeää syytä
  • Ärtyisyys
  • Äärimmäinen virheiden tekemisen pelko
  • Paniikkikohtaukset
  • Fobiat ja liialliset pelot: lapsi saattaa esimerkiksi pelätä eläintä tai jotain luonnonilmiötä, kuten myrskyä.
  • Lapsi pelkää, että häntä ei rakasteta.
  • Levottomuus ja jatkuva hermostuneisuus
  • Lapsi ei halua mennä kouluunHän ei välttämättä myöskään halua syödä siellä tai käyttää koulun vessaa.
  • Hakee jatkuvasti hyväksyntää vanhemmiltaan.
  • Kysyy jatkuvasti kysymyksiä kuten “Mitä tapahtuisi, jos…?”
  • Tunne siitä, ettei hän pysty tekemään mitään mitä ei ole aiemmin koettanut.

Kuten näet, nämä oireet limittyvät muiden ongelmien kanssa. Ne voivat olla esimerkiksi seurausta kiusaamisesta. Jos uskot lapsesi kärsivän ahdistuksesta, ota epäröimättä yhteyttä lääkäriin diagnoosin saamiseksi.

Ahdistushäiriöt

Ahdistus voi muuttua häiriöksi. Joitakin yleisimpiä häiriöitä ovat:

  • Fobiat: lapsi tuntee äärimmäistä tai irrationaalista pelkoa jotain eläintä tai tilannetta kohtaan. Hän saattaa esimerkiksi pelätä hyönteisiä tai lääkäriin menemistä.
  • Eroahdistus: Lapsi pelkää jättää vanhempansa.
  • Sosiaalinen ahdistus: Lasta alkaa ahdistaa, kun hänen täytyy mennä sellaiseen paikkaan, jossa on paljon ihmisiä, kuten kouluun tai ostoskeskukseen.
  • Paniikkihäiriö: Lapsi hikoilee, potee huimausta ja tärisee. Hänen on vaikea hengittää ja hänen sykkeensä kiihtyy, kun hän pelkää.
  • Yleinen ahdistuneisuus: Lasta huolettaa kaikki ympärillään.

Kuinka lievittää ahdistusta lapsilla?

1. Auta lasta kohtaamaan pelkonsa

Pelkojen kohtaaminen on keino lievittää ahdistusta lapsilla

Ensimmäinen reaktiosi vanhempana on luultavasti välttää sellaisia aktiviteetteja, jotka aiheuttavat lapsessa ahdistusta. Älä tee näin! Lapsen on opittava kohtaamaan pelkonsa – muutoin hän välttelee ongelmaa ja vain pitkittää ahdistustaan ajan myötä.

2. Kuinka lievittää ahdistusta lapsilla: näytä esimerkkiä

Lapset katsovat mallia vanhemmistaan puntaroidakseen, kuinka toimia eri tilanteissa. Näytä lapselle, että osaat hallita tunteesi silloinkin, kun sinua ahdistaa. Ole lapselle peili!

3. Keskustele lapsesi kanssa

Jos tiedät, että lapsesi joutuu ahdistavaan tilanteeseen, keskustele hänen kanssaan siitä etukäteen. Se, että ei tiedä kuinka toimia, on eri asia kuin se, että ei tiedä ahdistuksen syytä. Siispä tieto siitä, mitä tulee tapahtumaan, voi auttaa lievittämään lapsen ahdistusta.

4. Näytä tunteesi

Omista kokemuksista kertominen voi lievittää ahdistusta lapsilla

Ahdistuksen lievittämiseksi on tärkeää osoittaa myötätuntoa. Kuuntele siis lastasi tuomitsematta. Jotta saisit lapsesi luottamaan sinuun, voit avata omaa sydäntäsi ja puhua omista kokemuksistasi. Kun jaat tunteesi lapsesi kanssa, hänkin jakaa omat tunteensa todennäköisemmin sinun kanssasi.

5. Onnittele lasta

Kulje lapsen mukana, kun hän yrittää voittaa ahdistustaan. Onnittele häntä jokaisesta pienestäkin askelesta kohti pelkojensa voittamista.

6. Näytä tukesi ja rakkautesi

Tukesi ja rakkautesi tulisi olla ehdotonta. Varmista, että lapsesi ymmärtää sen! Ei ole mitään tärkeämpää lapselle kuin se, että hän tietää sinun pysyvän aina hänen rinnallaan, tapahtui mitä hyvänsä.

7. Korjaa lapsen tekemät virheet hellästi

Tukena oleminen on keino lievittää ahdistusta lapsilla

Korjaa lapsen tekemät virheet leimaamatta hänen persoonaansa. Muista, että on tärkeää kyetä puhumaan lapsen suoriutumisesta, jopa antamaan rakentavaa kritiikkiä. Älä kuitenkaan luokittele ahdistusta persoonallisuuden piirteeksi.

8. Kuinka lievittää ahdistusta lapsilla: hae ammattiapua

Jos lapsen ahdistus pahenee siihen pisteeseen, ettei hän kykene elämään normaalia elämää, vie lapsi epäröimättä lääkäriin. Psykologi auttaa lasta kohtaamaan pelkonsa ja selvittämään niiden alkuperän.

Ahdistus on lapsilla yleisempää kuin ehkä luuletkaan. Aikuisten tavoin lapsetkin kokevat ympäristön joskus uhkaavana. Epävarmuus synnyttää pelkoa, ja me kaikki olemme varmasti kokeneet tämän joskus. Tärkeää on oppia hallitsemaan pelkoa eikä antaa sen hallita itseään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.