Logo image
Logo image

Näin varmistat, että lapsesi syö terveellisesti myös kesällä

5 minuuttia
Myös kesäaikaan on tärkeää varmistaa, että lapsesi syö terveellisesti. Korkeat lämpötilat ja ulkoilu ovat varmasti riittäviä syitä siihen, että seuraat huolellisesti myös sitä, mitä lapsesi pistää suuhunsa. Tässä artikkelissa jaamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla varmistat, että lapsesi noudattaa hyvää ruokavaliota myös kesän aikana.
Näin varmistat, että lapsesi syö terveellisesti myös kesällä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Meille vanhemmille on normaalia tuntea erityistä huolta siitä, mitä lapsemme syövät. Loppujen lopuksi ruokavaliolla on tärkeä rooli jokaisen ihmisen terveydessä. Tästä syystä kesällä voit kokea normaalia suurempaa tarvetta varmistaa, että lapsesi syö terveellisesti myös lomien aikana.

Onneksi tämän tehtävä voi olla kesän aikana jopa helpompaa, kun meillä on tällöin enemmän vapaa-aikaa ja enemmän mahdollisuuksia ostaa ja hyödyntää ruoanlaitossa tuoreita ja terveellisiä raaka-aineita. Alla haluamme jakaa 7 hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla voit varmistaa, että lapsesi syö terveellisesti myös kesällä.

1. Esittele lapselle uusia hedelmiä

Kesä on aikaa, jolloin markkinoilta löytyy laaja valikoima erilaisia tuoreita hedelmiä ja marjoja. Useimmat kesäisistä hedelmistä ovat virkistäviä, suussa sulavia ja meheviä, minkä ansiota ne sopivat täydellisesti myös perheen pienempien makuun.

Tästä syystä kesä onkin mitä parasta aikaa huolehtia siitä, että lapsesi syö terveellisesti nauttien runsaasti erilaisia hedelmiä. Vaikka on totta, että lapset voivat joskus olla ruoan suhteen hyvin vastahakoisia, heidän kanssaan voidaan valmistaa monenlaisia ​​reseptejä ja ruokia, jotta hedelmien ja muiden terveellisten elintarvikkeiden pääsy heidän ruokavalioonsa olisi helpompaa.

Hedelmistä voidaan valmistaa useita eri herkkuja. Yksi parhaimmista tavoista varmistaa, että lapsi todella syö riittävän annoksen hedelmiä ja marjoja, on valmistaa mehukkaita hedelmäsalaatteja esimerkiksi omenasta, mansikoista, luumuista ja muista lapsen suosikkihedelmistä.

Some figure
Hedelmät ovat välttämättömiä ruokia lasten ruokavaliossa myös kesällä. Ne ovat virkistäviä herkkuja, jotka sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita, jotka auttavat edistämään hyvinvointiamme.

2. Kasviskeitot ja salaatit

Kun ulkona paahtaa aurinko ja lämpötilatkin nousevat korkeammaksi, monet meistä – lapset mukaan lukien – eivät välttämättä halua syödä mitään tuhtia tai höyryävän kuumaa. Tästä syystä tuoreet ja kevyet ateriat sopivat loistavasti koko perheelle. Voit kokeilla vaihtaa esimerkiksi keitetyt vihannekset tai kuumat keitot muihin yhtä herkullisiin ja ravitseviin, mutta kylmiin vaihtoehtoihin.

Kasvikset tarjoavat elimistön kannalta monia tärkeitä ravintoaineita, joten niiden läsnäolo lasten ruokavaliossa liittyy samalla myös pienempään riskiin kärsiä joistakin merkittävistä sairauksista myöhemmässä iässä.

Kylmät keitot, kuten espanjalainen gazpacho, tai vichyssoise eli ranskalainen purjo-perunakeitto, ovat kaksi kevyttä, mutta samalla ravitsevaa ateriaa, joiden avulla voit varmistaa, että lapsesi saa runsaan annoksen kasviksia joka päivä. Jos lapsen on vaikea kokeilla uusia ruokia ja uusia makuja, voit yhtä hyvin kokeilla perinteisiä salaatteja. Lisää salaattiin esimerkiksi pastaa tai lapsen muita suosikkeja. Samalla on myös kannattavaa tutustuttaa lasta näiden reseptien kautta sellaisiin ainesosiin, joita perheen pienemmillä on tapana karttaa, näitä voivat olla esimerkiksi tomaatti, kurkku tai paprika.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuusi reseptiä, joilla lapsen saa syömään kasviksia

3. Valmista kotitekoista jäätelöä

Jäätelöt ovat varmasti yksi perheen pienimpien suosikkiruoista. Yleensä ne kuitenkin sisältävät suuria määriä sokeria ja epäterveellisiä rasvoja.

Onneksi jäätelöä voidaan valmistaa myös kotona helposti ja nopeasti, jopa ilman jäätelökonetta.

 • Parhaat sorbetit valmistat murskaamalla lasten suosikkihedelmiä.
 • Jos pidät kermaisista jäätelöistä enemmän, niistä voidaan tehdään terveellisempiä valmistamalla ne maidosta, kookosmaidostaa, jogurtista tai avokadosta.
 • Kaakao, vanilja tai murskatut hedelmät lisäävät jäätelöön odotettua makua ilman keinotekoisia värejä tai aromeja.

4. Kannusta lasta osallistumaan ​​ruoanlaittoon

Päivittäinen elämä on yleensä täynnä rutiineja ja tehtäviä sekä vanhemmille että lapsille. Siksi kesä ja lomat ovat ihanteellista aikaa ottaa myös perheen pienimmät mukaan ruoanvalmistukseen.

Yhdessä tekeminen herättää lasten uteliaisuuden ja kiinnostuksen ruoanlaittoon sekä auttaa heitä kehittämään maku- ja hajuaistejaan. Lasten ottaminen mukaan ruoanlaittoon lisää myös perheen pienempien ruokavalion monipuolisuutta ja laatua sekä uusien elintarvikkeiden määrää, joita he ovat itse valmiita kokeilemaan tulevaisuudessa.

Sinun ei missään nimessä tarvitse järjestää suuria työpajoja tai mukautettuja reseptejä. Lapset nauttivat niinkin pienistä asioista kuin vaikkapa tomaattien pesemisestä, reseptiin tarvittavien ainesosien leikkaamisesta tai vaikkapa kikherneiden murskaamisesta herkullista hummusta varten. Kyse onkin ennen kaikkea hauskanpidosta ja sopeutumisesta omiin kykyihin. Lisäksi olisi ihanteellista, että päästämme lasten mielikuvituksen valloilleen ja kokeilemme heidän kanssaan uusia reseptejä ja ruokayhdistelmiä.

Some figure
Kesäkausi on ihanteellista aikaa herätellä lasten kiinnostusta ruoanlaittoon.

5. Syö yhdessä lasten kanssa

Yksi hyödyllinen tapa varmistaa, että lapsesi syö terveellisesti myös kesällä, on tehdä perheen ruokavaliosta esimerkki lapsille. Lukuisissa havainnoissa onkin todettu, että vanhempien noudattama ruokailumalli liittyy siihen, että pienet lapset ja nuoret saavat enemmän hedelmiä ja vihanneksia omassa ruokavaliossaan.

Tätä varten on tärkeää ottaa huomioon muutamia näkökohtia:

 • Istu syömään lasten kanssa yhdessä, omista aterialle tarpeeksi aikaa ja tee siitä kaikille miellyttävä hetki.
 • Anna lapsesi käyttöön laaja valikoima terveellisiä ruokia, erityisesti hedelmiä ja vihanneksia.
 • Älä pakota lasta syömään, koska tämä voi laukaista myöhempää vastarintaa ruokaa kohtaan. Jos haluat totuttaa lapsen uuteen ainesosaan tai ruokaan, paras tapa on tehdä se tarjoamalla näitä ruokia toistuvasti.

Yksi tapa saada lapset tekemään terveellisiä ruokavalintoja on varmistaa, että vanhemmat syövät terveellisesti.

6. Valmista kevyitä aterioita

Kesällä lapset viettävät suuren osan ajastaan ​​leikkimässä ja harrastamassa liikuntaa, mutta tämä ei liity lisääntyneeseen ruokahaluun. Päinvastoin, korkeat lämpötilat on liitetty sekä ruokahalun vähenemiseen, aineenvaihdunnan hidastumiseen että ruoansulatukseen liittyvän entsyymiaktiivisuuden vähenemiseen.

Tästä syystä onkin suositeltavaa, että valitset normaalia kevyempiä reseptejä, joissa on vähemmän valmiskastikkeita ja rasvoja, ja joissa on hyödynnetty kevyempää ruoanlaittotapaa, minkä ansiosta ateria on myös helpompi sulattaa. Pähkinöiden, rasvaisten kalojen, palkokasvien sekä täysjyvätuotteiden lisääminen tekee kevyistä aterioista erittäin ravitsevia.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 7 salaisuutta kevyeen, vähäkaloriseen illalliseen

7. Varmista, että lapsesi nauttii riittävästi nesteitä

Kesän aikana ei myöskään tule unohtaa perheen pienimpien riittävää nesteytystä. Lasten keho koostuu prosentuaalisesti suuremmasta määrästä vettä kuin aikuisen. Nesteitä on siis nautittava säännöllisesti.

Asiantuntijat sanovat, että on tärkeää muistuttaa lapsia juomaan, koska he itse monesti unohtavat tehdä niin, ennen kaikkea kesällä, kun lämpötilat ovat korkeita ja he liikkuvat ulkona normaalia enemmän. On myös huomionarvoista, että kaikki juomat eivät ole sopivia ylläpitämään elimistön riittävää nesteytystä.

 • Lapselle parhaita janojuomia ovat vesi ja maito, joten aseta ne aina etusijalle.
 • Sokeriset juomat, limsat tai hedelmämehut sisältävät yleensä paljon sokeria ja vain vähän ravinteita. Lisäksi niiden kulutus on liitetty suurempaan liikalihavuuden ja karieksen riskiin.
 • Energiajuomat on valmistettu ainesosista, jotka eivät sovellu lapsille.
Some figure
Erityisesti kesäaikaan lasten on muistettava nauttia riittävästi nesteitä. Samalla on välttämätöntä, että asetamme etusijalle luonnolliset juomat ja vältämme tarjoamasta lapsille sokerisia tai piristäviä juomia.

Avaimet lasten terveelliseen syömiseen myös kesällä

Lasten terveellisen ravitsemuksen varmistamiseksi kesällä on välttämätöntä kannustaa heitä hedelmien, vihannesten ja muiden tuoreiden elintarvikkeiden nauttimiseen. Älä unohda lasten säännöllisiä ruoka-aikoja, ja mikäli vain mahdollista, tarjoa aterioilla entistä tuoreempia ja kevyempiä aineksia. Lasten ravitsemus on aina vanhempien vastuulla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • De Ruyter J.C, et al. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. The New England Journal of Medicine.Octubre 2012. 367:1397-1406.
 • Fineberg HV. Healthy foods for healthy kids. Medscape General Medicine. Octubre 2007.9(4):20.
 • Grimm KA, et al. Fruit and vegetable intake during infancy and early childhood. Pediatrics. Setiembre 2014. 134 Suppl 1(Suppl 1):S63-S69.
 • Kenney EL, et al. What Do Children Eat in the Summer? A Direct Observation of Summer Day Camps That Serve Meals. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2017. 117(7):1097-1103.
 • Pearson N, et al.Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review.Public Health Nutrition. Febrero 2009. 12(2):267-283.
 • Van der Horst K, et al. Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite. Agosto 2014;79:18-24.
 • Zheng G, Li K, Wang Y. The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health. Enero 2019.16(2):270.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.