Ahdistuksen aiheuttamat ruoansulatusvaivat

On tavallista, että ahdistuksesta kärsivät ihmiset menettävät ruokahalunsa tai päinvastoin ajautuvat ahmimaan ruokaa. Tänään kerromme, millaisia ruoansulatusongelmia ahdistus voi aiheuttaa.
Ahdistuksen aiheuttamat ruoansulatusvaivat

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ahdistuneisuus on hyvin yleinen ongelma kaikenikäisten keskuudessa. Psykologien mukaan se on pohjimmiltaan yksi kehon luonnollisista selviytymismekanismeista ja elimistön tapa viestiä mahdollisesta lähestyvästä vaarasta. Sekä todelliset uhat että henkilön vaarallisina pitämät asiat voivat laukaista ahdistuksen. Ahdistuneisuuteen voi liittyä paitsi erilaisia ajatuksia ja tuntemuksia, myös fyysisiä oireita, kuten hikoilua, vapinaa ja sydämentykytystä. Myöskään ahdistuksen aiheuttamat ruoansulatusvaivat eivät ole harvinaisia.

On totta, että ahdistus on psykologinen vaiva, mutta sen oireet vaikuttavat monin eri tavoin kehon eri osiin. Ruoansulatuselimistöön liittyvät ongelmat ovat yksiä yleisimmistä ahdistuksen aiheuttamista fyysisistä oireista. Arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti pitkittyneestä ahdistuneisuudesta kärsii noin 260 miljoonaa ihmistä. Tästä joukosta noin neljäsosalla esiintyy erilaisia ruoansulatusvaivoja, kuten pahoinvointia tai raskasta tunnetta vatsassa.

Tämän vuoksi jaamme tässä artikkelissa tietoa ahdistukseen usein liittyvistä ruoansulatusvaivoista. Tämän tyyppisten oireiden tunnistaminen on tärkeää, jotta niitä pystytään kontrolloimaan ja hoitamaan hyvän elämänlaadun takaamiseksi.

Yleisimmät ahdistuksen aiheuttamat ruoansulatusvaivat

Ahdistuksen aiheuttamat ruoansulatusvaivat

Ahdistus vaikuttaa jokaiseen ihmiseen eri tavoin, mutta yleisesti ottaen suurin osa oireista liittyy hermostuneisuuteen, jännittyneisyyteen ja levottomuuteen. Perhoset vatsassa liitetään yleensä romanttisiin yhteyksiin, mutta myös se voi olla yksi ahdistuksen merkeistä.

Monet ruoansulatusvaivat johtuvat ahdistuksesta ja stressistä. Ahdistuneisuudesta kärsivällä voi esiintyä esimerkiksi pahoinvointia ja närästystä. Oireet eivät välttämättä rajaudu vatsaongelmiin, vaan voivat vaikuttaa mihin tahansa ruoansulatuselimistön osaan.

Yleisimpiä ahdistuksen aiheuttamia ruoansulatusvaivoja ovat:

  • Suun kuivuminen
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Ruoansulatuksen hidastuminen ja närästys
  • Ruokailutottumusten muutokset, kuten ahmiminen tai päinvastoin ruokahalun menetys
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä, joka ilmenee eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna
  • Ummetus tai ripuli

Vakavimpia ahdistuksen aiheuttamista ruoansulatusvaivoista ovat yleensä muutokset ruokailutottumuksissa. Pahimmillaan ruokahalun menetys voi johtaa aliravitsemukseen ja hallitsematon syöminen ylipainoon, joka altistaa muun muassa diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Ahdistuksen aiheuttamien ruoansulatusvaivojen kontrollointi

Ahdistuksen aiheuttamat ruoansulatusvaivat

Ensimmäisenä on ymmärrettävä, että ahdistus on sairaus siinä missä mikä tahansa muukin. Mielenterveysongelmiin liittyy edelleen runsaasti stigmoja, joista on tärkeää päästä eroon. Toinen tärkeä muistettava asia on, että avun pyytämisessä ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Mikäli ahdistus pitkittyy, on hyvin voimakasta tai lamauttaa vaikeuttaen arkea, on tärkeää hakeutua lääkäriin.

Ahdistusta voidaan hoitaa monin eri tavoin. Hoitomenetelmä valitaan tapauskohtaisesti, mutta toimivin hoito on yleensä lääkehoidon ja terapian yhdistelmä. Usein myös ahdistuksen aiheuttamia ruoansulatusvaivoja pystytään helpottamaan yksinkertaisin keinoin. Ruoansulatusongelmiin on tärkeää tarttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä ne voivat pitkittyessään muuttua kroonisiksi.

Ruoansulatusvaivojen hoito alkaa tyypillisesti ruokavalion ja ruokailutapojen korjaamisella. Tämän tyyppisistä ongelmista kärsivän on tärkeää noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota ja pitää kiinni tasaisesta ateriarytmistä. Raskaiden, rasvapitoisten ja pitkälle prosessoitujen ruokien sijaan kannattaa valita kevyitä ja terveellisiä vaihtoehtoja.

Yhteenveto

Sen lisäksi, että ahdistus vaikuttaa ihmisiin psykologisesti, siihen liittyy usein lukuisia fyysisiä oireita. Osa niistä on ruoansulatusvaivoja, kuten närästystä, pahoinvointia ja ruokahalun muutoksia. Ahdistuneisuus voi näkyä myös käytöksen muuttumisena ja esimerkiksi ahmimisena. Ahdistus on yleinen vaiva, josta jokainen meistä kärsii elämänsä aikana jossain määrin. Lyhytkestoinen ja tilapäinen ahdistuneisuus on normaalia, mutta pitkäkestoinen tai voimakas ahdistus lamauttaa, ja siihen on tärkeää etsiä apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.