Logo image
Logo image

Mitä tulisi tehdä, jos lapsi pelkää eläimiä?

3 minuuttia
Monille lapsille lemmikkieläimen omistaminen on ainutlaatuinen kokemus, kun taas osa lapsista jää siitä paitsi pelostaan johtuen. Tässä artikkelissa opit mitä tehdä, jos lapsi pelkää eläimiä, jotta hänkin pääsee nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta.
Mitä tulisi tehdä, jos lapsi pelkää eläimiä?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Kaikki lapset eivät suhtaudu samalla tavalla koiraan tai muuhun lemmikkieläimeen. Jotkut haluavat mielellään silittää niitä ja tuntevat niihin suurta kiinnostusta. Toiset taas pysyvät mieluummin etäällä osoituksena siitä, että he pelkäävät eläimiä. Tähän ei ole mitään yhtä tiettyä syytä. Joskus pelko voi johtua aiemmasta huonosta kokemuksesta tai siitä, että lapselle on opetettu että vieras eläin voi olla vaarallinen. On myös lapsia, jotka yksinkertaisesti arkailevat eläimen outoa ulkomuotoa. Mitä voimme tehdä, jos lapsi pelkää eläimiä?

“Jotkut lapset ovat toimeliaampia ja seikkailunhaluisempia, kun taas toiset ovat rauhallisempia ja vähemmän avoimia uusille kokemuksille. Jälkimmäiset tuntevat enemmän stressiä kohdatessaan uuden ja oudon tilanteen”, kertoo tohtori Tracy Dennis Hunter Collegen psykologian laitokselta.

Vaikka pelko onkin puolustusmekanismi, joka pitää lapset turvassa, heitä kannattaa opettaa kunnioittamaan eläimiä ja muistamaan varovaisuus niiden kanssa pikemminkin kuin pelkäämään niitä, sillä pelko estää heitä nauttimasta antoisista elämyksistä eläinten parissa.

Mitä tehdä, jos lapsi pelkää eläimiä?

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan ottamaan tuon askeleen pelosta kohti kunnioitusta.

Yritä ymmärtää lapsen pelkoa

Some figure
Puhu lapsillesi heidän pelostaan laatiaksesi suunnitelman heidän rohkaisemiseksi.

Pelko on irrationaalista. On siis turhaa pakottaa lasta olemaan pelkäämättä eläimiä.

Parasta on yrittää ymmärtää pelon syytä ja etsiä strategia pelon käsittelemiseksi. Jos lapsesi esimerkiksi pelkää koiraa sen koon vuoksi, älä ehdota hänelle ison koiran lähestymistä. Kun olet pienen ja ystävällisen koiran seurassa, lähesty sitä ensin itse ja rohkaise sitten lastasi tekemään saman sinun turvassasi.

Opeta lasta lähestymään eläintä

Lapset saattavat lähestyä eläintä kömpelösti tai liian innokkaasti ja pelästyttää sen. Tämä aiheuttaa yleensä aggressiivisen reaktion eläimessä, mikä sitten pelottaa lasta vieläkin enemmän.

Parasta on opastaa lasta jokaisessa vaiheessa ja valita sanansa huolella. Ei kannata käyttää varoituksia kuten “Varo ettei se pure” tai “Älä mene liian lähelle, koska se voi olla vaarallista”. Käytä positiivista vahvistusta, kuten “Lähesty eläintä hellästi” tai “Ole eläimelle kiltti”.

Aloita opettamalla lapselle, että omistajalta on aina kysyttävä lupa ennen eläimen lähestymistä. Sitten eläimen kannattaa antaa haistella lapsen kättä ennen silittämistä. Sekä koirat että kissat ovat luottavaisempia nuuhkittuaan ensin uuden ihmisen hajua.

Yritä viedä eläimen huomio muualle silittämällä sen naamaa. Kehota sitten lasta koskettamaan eläintä toiselta puolelta, ei mielellään hännästä, jotta eläin ei pelästy. Eläimen naama voi pelottaa lasta.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Teepuuöljystä apua lemmikin kirppuihin ja punkkeihin

Vältä koiranpentuja, jos lapsi pelkää eläimiä

Some figure
Koiranpennut ovat temperamenttisempia ja arvaamattomampia kuin aikuiset koirat.

Eläinpennut ovat arvaamattomampia kuin aikuiset yksilöt. Pennuille leikki voi olla puremista, raapimista tai ihmisten päälle hyppimistä. Se mikä voi olla eläimelle luottamuksen, ilon ja rakkauden ele, voi näyttää lapsesta vihamieliseltä eleeltä.

Opettele eläinten kieltä

Lemmikkieläimillä on ihan omanlaisensa tapa kommunikoida ihmisten kanssa. Tuon kielen oppiminen ja opettaminen lapselle voi tehdä kohtaamisesta helpompaa.

Linda Case, kirjan Canine and Feline Behavior and Training: A Complete Guide to Understanding Our Two Best Friends kirjoittaja toteaa, että “avoin suu, jossa huulet ovat vetäytyneenä taaksepäin, kieli on ulkona ja kasvot ovat rentoina, on kutsu ryhtyä vuorovaikutukseen”.

Opeta lastasi toimimaan eläinten kanssa

Some figure
Lapsesi saattaa pelätä eläimiä, koska hän ei osaa toimia niiden kanssa. Opeta lasta siihen, niin autat häntä pääsemään eroon pelostaan.

Koiranpentujen tavoin lapsetkin ovat arvaamattomia. Tuo pelko voi muuttua innostukseksi, kun ensimmäinen kohtaaminen eläimen kanssa on mennyt sujuvasti. Innostuneen lapsen toiminta saattaa pelästyttää tai häiritä eläintä. Selitä lapselle, että eläintä ei saa töniä, turkista ei saa vetää eikä hännästä saa pidellä kiinni.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Kuinka lapset pääsevät yli pimeänpelostaan?

Älä tuo kotiin lemmikkiä, jos lapsi pelkää eläimiä

Monet vanhemmat uskovat, että on hyvä ajatus hankkia kotiin lemmikki, jos lapsi pelkää eläimiä. Voi olla, että ajan kanssa lapsi ja lemmikki tottuvat toisiinsa, mutta se vaatii monen päivän turhaa stressiä.

Odota, kunnes lapsi on valmis. Jotkut ihmiset pitävät lemmikin yhdessä huoneessa, kunnes lapsi alkaa luottaa siihen, mutta tämäkään ei ole suositeltavaa. Lemmikistä voi tulla tämän seurauksena aggressiivinen, sillä se oppii siihen, ettei sen tehtävänä ole olla sosiaalinen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.