Teepuuöljystä apua lemmikin kirppuihin ja punkkeihin

Teepuuöljyn antibioottiset ja antiseptiset ominaisuudet auttavat torjumaan lemmikin kirppuja ja punkkeja. Sitä ei kuitenkaan ole suositeltavaa levittää suoraan turkkiin, sillä teepuuöljy voi ärsyttää lemmikin ihoa.
Teepuuöljystä apua lemmikin kirppuihin ja punkkeihin

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kotieläimet tuovat kotiin kuin kotiin iloa ja tyyneyttä. Mutta jos lemmikkien hoidossa ei toteuteta tiettyjä varotoimenpiteitä, voivat ne päätyä kantamaan turkissaan kirppuja ja punkkeja. Onneksi näissä tapauksissa teepuuöljystä voi olla tehokasta apua näiden pienten tuholaisten eliminointiin.

Kirput ja punkit tarttuvat lemmikin karvaan erityisen helposti silloin, kun lemmikin asianmukaisesta puhdistamisesta on syystä tai toisesta luistettu. Aina kirppujen tai punkkien tarttuminen ei ole edes lemmikin puhtaudesta kiinni, sillä lähes kaikki lemmikit altistuvat elämänsä aikana enemmän tai vähemmän näiden loisten hyökkäyksille.

Erityisesti kesäkuukausina lämpötilojen noustessa punkit ja kirput lisääntyvät erittäin helposti, jolloin lemmikin turkkiin kannattaakin kurkistaa useamman kerran.

Punkkien ja kirppujen levittämät taudit

Kirput ja punkit ovat pieniä loiseläimiä, jotka elävät aina perheenä. Ne saavat pääsääntöisesti ruokansa isäntäeläimen verestä. Verta imiessään punkki tai kirppu tarttuu hampaillaan kiinni isännän ihoon ja jättää puremisjälkeen pienen pienen rakkulan.

Punkin tai kirpun purema voi aiheuttaa ihmisille allergisen reaktion, joka johtaa purema-alueen kutinaan ja turvotukseen. Näiden loiseläinten esiintyminen kotioloissa voi siis altistaa lemmikin lisäksi myös ihmiset joillekin punkkien ja kirppujen levittämille sairauksille, jotka voivat olla terveydelle haitallisia.

Erlichioosi

Erlichioosi on yksi näistä punkkien levittämistä taudeista. Tämä sairaus on hengenvaarallinen kotieläimille ja voi aiheuttaa vakavia oireita myös ihmisillä. Erlichioosi ilmenee useimmiten kuumeena, nivelkipuina ja verenkierron häiriöinä. Taudinkuvassa verihiutaleiden määrä voi laskea huimasti, jolloin myös verenvuotoriski nousee.

Paiserutto

Paiserutto on kirpun välittämä todella ikävä sairaus. Paiseruton oireisiin kuuluvat muun muassa korkea kuume sekä imusolmukkeiden turpoaminen ja tulehtuminen. Tauti voi levitä myös hengityselimiin ja se vaatii aina nopeaa sairaalahoitoa. 

Ihosairaudet

Teepuuöljy auttaa hillitsemään ja hoitamaan ihotulehduksia

Pieni ja ulkoisesti harmiton kirpun purema voi aiheuttaa allergisen ihotulehduksen. Liiallinen bakteerikasvu voi aiheuttaa myös tulehtuneilla alueilla vesi- ja märkärakkuloita ja siksi meidän tulisikin kiinnittää erityishuomiota lemmikin turkkiin ja vointiin erityisesti kesäkuukausina näiden ei-toivottujen vieraiden havaitsemiseksi ja eliminoimiseksi.

Onneksi kirppujen ja punkkien torjumiseen ja tartunnan riskin laskemiseen löytyy myös luonnollisia apuvälineitä, joista teepuuöljy on yksi. Voit tutustua alla tarkemmin teepuuöljyn ominaisuuksiin ja siihen, miten tätä öljyä voidaan käyttää lemmikin punkkien ja kirppujen karkottamiseen ja ehkäisyyn.

Mitä teepuuöljy on?

Melaleuca alternifolia tai yleisemmin tunnettu teepuu on Australiasta alunperin kotoisin oleva pieni pensas, jonka tunnistaa sen pienistä ja ohuista lehdistä, valkoisesta kukinnasta ja varsin miellyttävästä tuoksusta.

Teepuuöljy on nimensä mukaisesti teepuusta uutettu esanssi, jonka lääkinnällisiä ominaisuuksia käytetään laajalti esimerkiksi aknen aiheuttaman tulehduksen ja muiden ulkoisten ihovaurioiden hoitoon ja ehkäisyyn.

Teepuuöljyn ominaisuudet

Teepuuöljystä voi olla apua sekä tulehdustilojen helpottamiseen että bakteerikasvun hillitsemiseen

Teepuusta uutettua esanssia käytetään eteerisenä öljynä, jonka tunnistaa sen värittömyydestä ja tunnusomaisesta voimakkaasta tuoksusta. Teepuuöljyn monimutkaiset kemialliset komponentit sisältävät runsaasti sekä antibioottisia että antiseptisiä ominaisuuksia.

On kuitenkin hyvä muistaa, että teepuuöljy on elimistölle myrkyllistä nieltynä, eikä sitä siksi suositella sisäiseen käyttöön niin eläimille kuin ihmisillekään. Teepuuöljyn tehokkuus perustuu sen voimakkaaseen hajuun, joka saa kirput ja punkit irtoamaan lemmikkisi turkista alta aikayksikön. Voit siis huomata nämä tuholaiset maassa paljain silmin jo muutaman minuutin jälkeen teepuuöljyn lisäämisestä.

  • Lisää muutama tippa teepuuöljyä kupilliseen lämmintä vettä (noin 250 ml).
  • Sekoita seos sitten lemmikkisi pesuaineeseen ja pese lemmikki huolellisesti pesuaineella. Voit yllättyä, kuinka helposti kirput ja punkit turkista irtoavat!

Onko teepuuöljystä apua punkkien ja kirppujen ehkäisyyn?

Yksinkertainen vastaus yllä esitettyyn kysymykseen on kyllä. Voit saada teepuuöljystä tehokasta apua sekä punkkien että kirppujen torjumiseen ja ehkäisyyn turvallisesti, edullisesti ja luonnollisesti. Voit lisätä teepuuöljyä veteen laimennettuna sprayn muodossa suoraan lemmikin turkkiin ja antaa sen vaikuttaa 15-20 minuutin ajan. Suorita tämä ehkäisevä hoito mielellään ulkotiloissa, jotteivät loiset pääse leviämään ympäri kotia.

Voit käyttää teepuuöljystä valmistettua sprayta kirppujen ja punkkien eliminointiin kerran päivässä viikon ajan tai kunnes lemmikistä ei löydy enää yhtään elävää loiseläintä. Noudata kuitenkin varovaisuutta teepuuöljyn käytössä, sillä laimentamattoman öljyn lisääminen lemmikin iholle voi aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita.

Voit suihkuttaa teepuuöljyä myös vaatteisiin, kodin huonekaluihin ja patjoille, sillä teepuuöljy toimii myös erinomaisena täydennyksenä kodin puhdistamiseen ja desinfiointiin. Käytä teepuuöljyä kodin siivouksessa viikottain pitääksesi kodin ilmapiirin vapaana kirpuista, punkeista ja muista loiseläimistä.

Punkit ja kirput ovat epämiellyttävä riesa, mutta onneksi niiden eliminointi ja ehkäisy on suhteellisen yksinkertaista. Kiitos teepuuöljyn terveyttä hellivien ominaisuuksien, sekä sinä että lemmikkisi voitte hyvin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.