Logo image
Logo image

Turvonneet imusolmukkeet - onko se vakavaa?

4 minuuttia
Turvonneet imusolmukkeet - onko se vakavaa?
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 19 lokakuuta, 2022

Turvotus imusolmukkeissa on hyvin tavallista, ja jos sinulle joskus käy näin, älä huolestu tai hermostu. 80 % tapauksista turvotus on seurausta yksinkertaisesta tulehduksesta, ja joskus elimistösi ollessa hiukan heikossa kunnossa saattaa siinä alkaa ilmetä kudosnesteen (imunesteen) kerääntymistä. Tästä seuraa sitten turvotusta imusolmukkeissa.

Pysy siis rauhallisena ja varaa aika lääkärillesi, jotta voisit varmistaa että kyse ei ole mistään vakavammasta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tarkemmin ilmiöstä nimeltään imusolmukkeiden turvotus – saat tietää mitkä sen oireet ovat ja mistä se saattaa johtua. Tämä on hyvin tavanomainen pulma, joten älä siis huolestu turhaan!

1. Mikä on imusolmukkeiden tehtävä elimistössä?

Some figure

Voit ajatella imunestejärjestelmääsi monimutkaisena verkostona, joka kattaa koko elimistösi – se on siis verrattavissa verisuoniisi. Se koostuu lymfosyyteistä, ja sen tarkoituksena on puolustaa kehoasi sekä pitää vastustuskykysi kunnossa.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että imunestejärjestelmäsi hankkiutuu eroon myrkyllisistä aineista, taudinaiheuttajista ja mikrobeista, tai mistä tahansa sellaisista haitallisista aineista, jotka saattavat aiheuttaa sairastumista.

Imusolmukkeet ovat pavunmuotoisia ja ne sijaitsevat kaulassa, solisluun alueella, kainaloissa, sisäelimissä ja haaroissa. Ne ovat yleensä noin puolentoista sentin mittaisia, ja jos ne eivät ole turvonneita, emme yleensä edes muista niiden olevan olemassa.

2. Miksi imusolmukkeet turpoavat joskus?

Some figure

Saatat huomata, että erityisen pahan flunssan jälkeen on niskassasi tai kaulassasi turvonnut imusolmuke. Flunssa on kaikkein tavallisin syy imusolmukkeiden turpoamiseen. Tai olet ehkä suihkussa, ja löydät yhtäkkiä pienen pahkuran kainalostasi.

Tällöin täytyy aivan ensimmäiseksi rauhoittua ja keskittyä siihen tosiasiaan, että tämä on hyvin tavallinen ilmiö. Vaikka ei olekaan automaattisesti syytä huoleen, olisi silti tarpeen ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta voisit varmistua siitä että kyseessä ei ole mikään vakavampi tilanne.

Seuraavaksi kerromme sinulle syistä, jotka voivat saada aikaan imusolmukkeiden turpoamista.

 • Jos olet vilustunut, ja vastustuskykysi on heikentynyt.
 • Saatat pitää tätä yllättävänä, mutta hammastulehdus voi myöskin olla syynä imusolmukkeiden turpoamiseen. On siis hyvin tärkeää pitää hyvää huolta hampaiden hygieniasta tästäkin syystä!
 • Ole tarkkana myös korvatulehdusten kanssa. Jos sinulla on todella paha korvatulehdus, voi sekin olla syynä imusolmukkeiden turpoamiseen.
 • Suun haavaumat ovat yksi sellainen tulehdus, joka tulisi pitää mielessä tähän ongelmaan liittyen.
 • Jotkut sairaudet, kuten tuberkuloosi tai nielurisatulehdus, voivat aiheuttaa imusolmukkeiden turpoamista.
 • Immuniteetin häiriöt, kuten nivelreuma, voivat myös aiheuttaa tämän ilmiön.
 • Ole tarkkana lääkkeiden tuoteselosteiden suhteen, sillä joidenkin mahdollisiin sivuvaikutuksiin voi kuulua imusolmukkeiden turpoaminen.
 • Leukemia on myös yksi mahdollinen syy, jota ei kannata unohtaa, vaikka se onkin huomattavasti epätodennäköisempi.
 • Turvonnut imusolmuke voi myös olla tulosta Hodgkinin taudista tai sellaisesta lymfoomasta, joka ei liity Hodgkinin tautiin. Nämä ovat hyvin tavallisia syövän tyyppejä, ja onkin tärkeää muistaa että niiden toipumisprosentti on melkoisen korkea.

3. Turvonneen imusolmukkeen oireet

Yleisesti ottaen tällaiset turvonneet kohdat kehossa on hyvin helppo huomata, mutta sinun tulisi olla tietoinen kaikista niiden oireista, jotta voisit pysyä rauhallisena. Jos siis huomaat turvonneen imusolmukkeen vartalossasi, ota ensin yhteyttä lääkäriisi, jotta asia voidaan selvittää kunnolla.

 • Jos huomaat turvonneen paukaman solisluusi alueella, kainalossa tai haaroissa, saattaa kyseessä olla turvonnut imusolmuke. Tässä haluaisimme muistuttaa, että jos löydät tämän paukaman solisluusi kohdalta, saattaa kyse olla jostakin vakavammasta, joten sinun tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriisi. Saattaa olla niin, että oire liittyy Hodgkinin tautiin, mutta muista, että jos tämä tauti hoidetaan kunnolla, voidaan se yleensä parantaa.
 • Turvonnut imusolmuke ilmenee yleensä kevyen kuumeen kanssa. Saatat myös huomata olevasi hiessä öisin.
 • Joskus imusolmukkeiden turpoaminen voi aiheuttaa kipua, mikä voi tietysti huolestuttaa entisestään.

4. Voiko imusolmukkeiden turpoamista estää?

Some figure

Kuten me usein toistamme artikkeleissamme, ei ole olemassa mitään takuuvarmaa tapaa suojautua suurelta osalta sairauksia. Ja mitä tulee imusolmukkeiden turpoamiseen, on kaikkein tärkeintä se, että muistat pitää vastustuskykysi kunnossa. Katso siis seuraavia vinkkejä, jotta voisit parantaa vastustuskykyäsi ja niin myös välttää imusolmukkeiden turpoamista.

 • Lisää saamaasi C-vitamiinin määrää ravinnon avulla: voit joko juoda tuoretta mehua esimerkiksi appelsiineista, sitruunoista ja greipeistä puristettuna, tai voit syödä herkullisia salaatteja, joissa on sellaisia hedelmiä kuten mansikoita, kiiviä ja papaijaa. Mahtava ja maukas tapa parantaa vastustuskykyä!
 • Muista myös E-vitamiini: sinun tulisi tätä vitamiinia saadaksesi syödä vihreitä lehteviä vihanneksia kuten pinaattia, sekä täysjyvätuotteita kuten kauraa, vehnää, ohraa ja oluthiivaa. Yritä myös syödä enemmän pähkinöitä.
 • Lisää elimistösi saaman raudan, seleenin ja sinkin määrää: vähärasvainen liha, palkokasvit, kurpitsa, lohi ja oliiviöljy ovat kaikki sellaisia tuotteita, joista saat paljon niitä mineraaleja joita kehosi tarvitsee pitääkseen itsensä vahvana.
 • Yritä aina pitää stressitasosi matalana: kun elimistössäsi on suuri määrä sellaisia hormoneja kuten kortisolia ja adrenaliinia, alkavat nämä myrkyt häiritsemään vastustuskykysi normaalia toimintaa, ja tällä on huono vaikutus koko yleisterveyteesi. Pidä siis stressitasosi mahdollisimman alhaalla, sillä näin autat oleellisesti elimistöäsi taistelemaan sairauksia vastaan. Pidä myös huolta tunteistasi – terveytesi on kaiken tämän arvoista!

Nyt kun tiedät perusasiat imusolmukkeiden turpoamisesta, et joudu turhaan huolestumaan dramaattisesti, jos huomaat tämän ilmiön omassa kehossasi. Mutta kuten jo neuvoimme, käy kuitenkin aina varmuuden vuoksi lääkärissä, jotta saat selvyyden asiaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mayo Clinic Staff. (2018). Swollen Lymph Nodes

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/symptoms-causes/syc-20353902

 • Mayo Clinic Staff. (2018). Swollen Lymph Nodes. Diagnosis and treatment

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/diagnosis-treatment/drc-20353906

 • Aguilar C, Zuluaga N, Patiño G, Caraballo D. Exercise and the inmmune system. (2006). Facultad de Medicina, Universidad de Antioquia, Medellín, Colombia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.