Turvonneet imusolmukkeet – onko se vakavaa?

Turvotus imusolmukkeissa on hyvin tavallista, ja jos sinulle joskus käy näin, tulisi sinun aivan ensimmäiseksi olla hermostumatta suuresti. 80 % tapauksissa turvotus on seurausta yksinkertaisesta tulehduksesta, ja joskus elimistösi ollessa hiukan heikossa kunnossa saattaa siinä alkaa ilmetä kudosnesteen (imunesteen) kerääntymistä. Tästä seuraa sitten turpoamista imusolmukkeissa.

Pysy siis rauhallisena ja varaa aika lääkärillesi, jotta voisit varmistua siitä, että kyse ei ole mistään vakavammasta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tarkemmin ilmiöstä nimeltään imusolmukkeiden turpoaminen – saat tietää, mitkä sen oireet ovat ja mistä se saattaa johtua. Tämä on hyvin tavanomainen pulma, joten älä siis huolestu turhaan!

1. Mikä on imusolmukkeiden tehtävä elimistössä?

Lääkäri tutkii imusolmukkeet

Voit ajatella imunestejärjestelmääsi monimutkaisena verkostona, joka kattaa koko elimistösi – se on siis verrattavissa verisuoniisi. Se koostuu lymfosyyteistä, ja sen tarkoituksena on puolustaa kehoasi sekä pitää vastustuskykysi kunnossa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että imunestejärjestelmäsi hankkiutuu eroon myrkyllisistä aineista, taudinaiheuttajista ja mikrobeista, tai mistä tahansa sellaisista haitallisista aineista, jotka saattavat aiheuttaa sairastumista.

Imusolmukkeet ovat pavunmuotoisia ja ne sijaitsevat kaulassa, solisluun alueella, kainaloissa, sisäelimissä ja haaroissa. Ne ovat yleensä noin puolentoista sentin mittaisia, ja jos ne eivät ole turvonneita, emme yleensä edes muista niiden olevan olemassa.

2. Miksi imusolmukkeet turpoavat joskus?

Lääkärintarkastus

Saatat huomata, että sen jälkeen kun sinulla on ollut erityisen paha flunssa, on niskassasi tai kaulassasi turvonnut imusolmuke. Flunssa on kaikkein tavallisin syy imusolmukkeiden turpoamiseen. Tai olet ehkä suihkussa, ja löydät yhtäkkiä pienen pahkuran kainalostasi. Tällöin täytyy aivan ensimmäiseksi rauhoittua ja keskittyä siihen tosiasiaan, että tämä on hyvin tavallinen ilmiö. Vaikka ei olekaan automaattisesti syytä huoleen, olisi silti tarpeen ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta voisit varmistua siitä, että kyseessä ei ole mikään vakavampi tilanne.

Seuraavaksi kerromme sinulle syistä, jotka voivat saada aikaan imusolmukkeiden turpoamista.

 • Jos sinulla on ollut flunssa tai vilustuminen, ja sen vuoksi vastustuskykysi on heikentynyt.
 • Saatat pitää tätä yllättävänä, mutta hammastulehdus voi myöskin olla syynä imusolmukkeiden turpoamiseen. On siis hyvin tärkeää pitää hyvää huolta hampaiden hygieniasta tästäkin syystä!
 • Ole tarkkana myös korvatulehdusten kanssa. Jos sinulla on todella paha korvatulehdus, voi sekin olla syynä imusolmukkeiden turpoamiseen.
 • Suun haavaumat ovat yksi sellainen tulehdus, joka tulisi pitää mielessä tähän ongelmaan liittyen.
 • Jotkut sairaudet, kuten tuberkuloosi tai nielurisatulehdus, voivat aiheuttaa imusolmukkeiden turpoamista.
 • Immuniteetin häiriöt, kuten nivelreuma, voivat myös aiheuttaa tämän ilmiön.
 • Ole tarkkana lääkkeiden selosteiden suhteen, sillä joidenkin mahdollisiin sivuvaikutuksiin voi kuulua imusolmukkeiden turpoaminen.
 • Leukemia on myös yksi mahdollinen syy, jota ei kannata unohtaa, vaikka se onkin huomattavasti epätodennäköisempi.
 • Turvonnut imusolmuke voi myös olla tulosta Hodgkinin taudista tai sellaisesta lymfoomasta, joka ei liity Hodgkinin tautiin. Nämä ovat hyvin tavallisia syövän tyyppejä, ja onkin tärkeää muistaa se, että niiden toipumisprosentti on melkoisen korkea.

3. Turvonneen imusolmukkeen oireetNaisen kainalo

Yleisesti ottaen tällaiset turvonneet kohdat kehossa on hyvin helppo huomata, mutta sinun tulisi olla tietoinen kaikista niiden oireista, jotta voisit pysyä rauhallisena. Jos siis huomaat turvonneen imusolmukkeen vartalossasi, ota ensin yhteyttä lääkäriisi, jotta asia voidaan selvittää kunnolla.

 • Jos huomaat turvonneen paukaman solisluusi alueella, kainalossa tai haaroissa, saattaa kyseessä olla turvonnut imusolmuke. Tässä haluaisimme muistuttaa, että jos löydät tämän paukaman solisluusi kohdalta, saattaa kyse olla jostakin vakavammasta, joten sinun tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriisi. Saattaa olla niin, että oire liittyy Hodgkinin tautiin, mutta muista, että jos tämä tauti hoidetaan kunnolla, voidaan se yleensä parantaa.
 • Turvonnut imusolmuke ilmenee yleensä kevyen kuumeen kanssa. Saatat myös huomata olevasi hiessä öisin.
 • Joskus imusolmukkeiden turpoaminen voi aiheuttaa kipua. Tässä on tärkeää muistaa, että vaikka sanotaankin niin, että ”kivuttomat asiat ovat vakavia ja kivuliaat pelkkiä tulehduksia”, ei tämä ole ollenkaan totta. Ei ole olemassa minkäänlaista tietoa, joka osoittaisi tällaisen jaottelun olevan paikallaan, joten paras asia, minkä voit turvonnen imusolmukkeen kanssa tehdä, on mennä lääkärin vastaanotolle.

4. Voiko imusolmukkeiden turpoamista estää?

Sitruuna-inkiväärijuoma

Kuten me usein toistamme artikkeleissamme, ei ole olemassa mitään takuuvarmaa tapaa suojautua tietyiltä sairauksilta. Ja mitä tulee imusolmukkeiden turpoamiseen, on kaikkein tärkeintä se, että muistat pitää vastustuskykysi kunnossa. Katso siis seuraavia vinkkejä, jotta voisit parantaa vastustuskykyäsi ja niin myös välttää imusolmukkeiden turpoamista.

 • Lisää saamaasi C-vitamiinin määrää ravinnon avulla: voit joko juoda tuoretta mehua esimerkiksi appelsiineista, sitruunoista ja greipeistä puristettuna, tai voit syödä herkullisia salaatteja, joissa on sellaisia hedelmiä kuten mansikoita, kiivihedelmää ja papaijaa. Mahtava ja maukas tapa parantaa vastustuskykyä!
 • Muista myös E-vitamiini: sinun tulisi tätä vitamiinia saadaksesi olla tarkkana sen suhteen, että syöt vihreitä lehteviä vihanneksia, kuten pinaattia, ja että syöt täysjyvätuotteita, kuten kaurajauhoa, vehnää, ohraa ja oluthiivaa. Yritä myös syödä enemmän pähkinöitä.
 • Lisää elimistösi saaman raudan, seleenin ja sinkin määrää: vähärasvainen liha, palkokasvit, kurpitsa, lohi ja oliiviöljy ovat kaikki sellaisia tuotteita, joista saat paljon niitä mineraaleja, joita kehosi tarvitsee pitääkseen itsensä vahvana.
 • Yritä aina pitää stressitasosi matalana: kun elimistössäsi on suuri määrä sellaisia hormoneja kuten kortisolia ja adrenaliinia, alkavat nämä myrkyt häiritsemään vastustuskykysi normaalia toimintaa, ja tällä on huono vaikutus koko yleiseen terveyteesi. Pidä siis stressitasosi mahdollisimman alhaalla, sillä näin autat oleellisesti elimistöäsi taistelemaan sairauksia vastaan. Ole myös tarkkana sen suhteen, kuinka suhtaudut tunteisiisi – terveytesi on kaiken tämän arvoista!

Nyt kun tiedät perusasiat imusolmukkeiden turpoamisesta, et joudu turhaan huolestumaan dramaattisesti, jos huomaat tämän ilmiön omassa kehossasi. Mutta kuten jo neuvoimme, käy kuitenkin aina varmuuden vuoksi lääkärissä, jotta saat selvyyden asiaan!

UUTISIA VERKOSSA