Mistä valesydänkohtauksen tunnistaa?

Valesydänkohtauksia on lähes 10 % kaikista epäillyistä sydänkohtauksista. Lue lisää tästä artikkelista.
Mistä valesydänkohtauksen tunnistaa?

Viimeisin päivitys: 26 toukokuuta, 2022

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus on tilanne, jossa sydän lakkaa saamasta riittävästi verta ja kudos vauroituu. Tämä on suhteellisen yleinen tilanne ensiavussa. Moni päivystykseen saapuva henkilö kärsii kuitenkin valesydänkohtauksesta, jota he erehtyvät luulemaan oikeaksi sydänkohtaukseksi. Tässä artikkelissa kerromme, mistä valesydänkohtauksen tunnistaa.

Espanjan kardiologiayhdistyksen mukaan yksi kymmenestä diagnosoidusta sydänkohtauksesta on todellisuudessa valesydänkohtaus. Lisäksi vain yhdellä viidestä ensiapuun saapuvasta ihmisestä, joka väittää kärsivänsä sydänkohtauksesta, sellainen itse asiassa on.

Ongelma valesydänkohtauksessa on se, että jos diagnoosi on väärä, se voi johtaa tarpeettomiin invasiivisin kokeisiin, joihin liittyy riskejä. Tästä syystä kerromme, mistä valesydänkohtauksen tunnistaa.

Mitä ovat valesydänkohtaukset?

Tv-sarjojen, elokuvien ja jopa kirjojen ansiosta lähes jokainen tietää sydäninfarktin oireetSiihen kuuluu puristava tunne ja kipu rinnassa sekä poikkeava tuntemus vasemmassa käsivarressa.

Tällaisilla oireilla voi kuitenkin olla monia muitakin syitä. On tavallista, että sydänkohtauksen pelossa henkilö uskoo kärsivänsä sellaisesta, kun hänellä on jokin näistä oireista. Tästä syystä on paljon valesydänkohtauksia.

Sydänkohtaus on kuitenkin hätätilanne, joten on laadittu protokollia, jotka mahdollistavat nopeaan toimeen ryhtymisen. Esimerkiksi Heart Attack Code on työkalu, jonka avulla lääkärit hoitavat sydänkohtauksesta kärsiviä ihmisiä.

Protokollan käyttöön ottamiseksi henkilön on täytettävä tietyt kriteerit sekä oireiden että testitulosten osalta. Potilaalta on otettava elektrokardiogrammi sydämen toiminnan tutkimiseksi.

Tämä työkalu antaa kuitenkin myös vääriä positiivisia ja voi peittää valesydänkohtauksen. Ongelma tässä on se, kuten jo aiemmin mainittiin,  että potilaille tehdään kajoavia tutkimukia, kuten katetrisaatio, niiden hoitamiseksi.

Valesydänkohtauksessa rintaa puristaa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Tunnista sydänkohtauksen oireet

Mitkä ovat valesydänkohtauksien todelliset syyt?

Valesydänkohtaukset saattavat itse asiassa johtua toisesta sairaudesta, joka ilmenee samankaltaisin oirein. Ensinnäkin ongelma saattaa johtua kylkiluiden välissä olevien lihasten vauriosta. Tätä ilmenee usein esimerkiksi kovassa yskässä.

Tässä tapauksessa kipu on terävää ja sijaitsee toisella puolella melko spesifisellä tavalla. Lisäksi se pahenee aina kun rintakehä liikkuu hengitettäessä tai yskiessä uudestaan.

Toinen tilanne, joka usein sekoitetaan sydänkohtaukseen, on närästys. Närästyksessä mahalaukun hapan sisältö nousee ruokatorveen ja saa ruokatorven supistumaan. Joskus tämä ilmenee puristavana tunteena rinnassa, mikä voi muistuttaa sydänkohtausta.

Perikardiittikin on yksi sellainen sairaus, joka aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin sydänkohtaus. Kyseessä on perikardiumin, sydäntä ympäröivän kalvon eli sydänpussin, tulehdus. Se aiheuttaa jatkuvaa kipua rinnassa siinä kohdassa, jossa sydän sijaitsee.

Perikardiitin ja infarktin välinen ero on se, että perikardiitissa kipu on lievempää. Lisäksi sitä edeltää yleensä infektio, mikä voi antaa viitteitä. Se voi ilmaantua esimerkiksi flunssan jälkeen.

Valesydänkohtaus voi aiheuttaa samankaltaista rintakipua kuin oikea sydäninfarkti.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Yleisimmät synnynnäiset sydänsairaudet

Ensiapu

On syytä pitää mielessä, että valesydänkohtauksia tulisi hoitaa hätätapauksena kunnes osoitetaan, että kyseessä ei ole oikea sydänkohtaus. Vaikka kyseessä saattaakin siis olla jokin muu sairaus, on erittäin tärkeää mennä kiireellisesti lääkäriin.

Lääkäri tutkii potilaan tarkoin ja päättää, tarvitaanko hoitoa. Jos näin ei toimita ja kyseessä onkin oikea sydänkohtaus, potilaan henki voi olla vaarassa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sydänkohtauksen ja työstressin välinen yhteys
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Sydänkohtauksen ja työstressin välinen yhteys

Työperäinen stressi liittyy sydänkohtausriskiin kaikkialla maailmassa. Mikä on sydänkohtauksen ja työstressin välinen yhteys?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.