Logo image
Logo image

Miten tunnistaa valesydänkohtaus?

3 minuuttia
Valesydänkohtauksesta puhuminen voi tuntua kummalliselta, mutta se on kliininen kuva, joka luonnehtii lukuisia sydänkohtausta muistuttavia oireyhtymiä, vaikka se ei sydänkohtaus olekaan.
Miten tunnistaa valesydänkohtaus?
Viimeisin päivitys: 02 toukokuuta, 2022

Valesydänkohtauksille on ominaista rintakipu, joka on itsessään jo stressaava tilanne. Mielletäänhän rintakipu yleensä sydänongelmaan, mikä aiheuttaa hätäännystä ja ahdistusta.

Rintakipu ei kuitenkaan aina ole peräisin sydämestä. Tällainen kipu ei itse asiassa useimmiten ole vakavaa, vaan se on yhteydessä tulehdusongelmiin tai ahdistukseen. Mutta koska tietty mahdollisuus sydänperäiseen syyhyn on, tulee oire tutkia tarkasti.

Näin ilmenee valesydänkohtaus. Kuten nimikin viittaa, se on kliininen kuva, jossa oireet viittaavat sydänkohtaukseen, mutta todellisuudessa elimistössä on meneillään jotain muuta.

Valesydänkohtauksen taustalla voi piillä useita oireyhtymiä, ja vaikka se tunnustetaankin lääketieteessä sellaisenaan, mitään konkreettista yksimielisyyttä siitä, mitkä taudit ovat valesydänkohtauksia ja mitkä eivät, ei ole. Ehkäpä ainoa asia, josta on päästy yksimielisyyteen, on se, että sen pääasiallinen aiheuttaja on hyperkalemia.

Hyperkalemia merkitsee veren kaliumarvon nousua. Tällöin potilas tuntee rintakipua ja sen yhteydessä pahoinvointia ja oksentelua. Kipu on niin voimakasta, että se herättää epäilyksen sydänkohtauksesta. Se on lisäksi hyvin yleinen diabeetikoilla ja korkeasta verenpaineesta kärsivillä ihmisillä, mikä voimistaa epäilyä.

Katsotaanpa sitä tarkemmin.

Valesydänkohtaus ja laboratoriokokeet

Ydinongelma rintakivusta kärsivien potilaiden hoidossa on lähellä olevien laboratoroiden saatavuus perustutkimusten tekemiseksi. Näitä tutkimuksia ovat troponiini ja ionogrammi.

Troponiinitesti havaitsee veressä kyseisen proteiinin, jonka kohonnut pitoisuus on merkki akuutista sydäninfarktista. Testi ei ole täysin herkkä, mutta lääkäreiden mukaan sillä voidaan sulkea pois jopa 60 % rintakivuista, jotka eivät ole sydänkohtauksia.

Tämä yksinkertainen määritys parantaisi sairaalaanottoa ja vähentäisi vääriä diagnooseja. Tosiasia kuitenkin on, että sitä ei ole saatavilla kaikissa terveyskeskuksissa, eivätkä kaikki lääkärit vaadi sitä.

Sydänsähkökäyrän avulla ei voida yhtä tehokkaasti sulkea pois valesydänkohtauksia kuin mittaamalla troponiini. Joskus sydänsähkökäyrä näyttää osittain meneillään olevalta sydänkohtaukselta, vaikka sellaista ei olisikaan. Tämän lisäksi lääkäreiden on tulkittava sydänsähkökäyrää oikein, toisin kuin troponiinia, joka ilmaisee pyöristetyn arvon.

Some figure
Tärkein oire valeinfarktissa on rintakipu, joka herättää ahdistusta ja pelkoa potilaissa.

Lue lisää: Tunnista sydänkohtauksen oireet

Särkyneen sydämen oireyhtymä

Joidenkin valesydänkohtausten syynä on kliininen kuva nimeltä särkyneen sydämen oireyhtymä. Sen oireena on tietystikin akuutti ja voimakas rintakipu.

Diagnostinen ongelma siinä on se, että se muuttaa sydänsähkökäyrää ja voi jopa muuttaa laboratorioarvoja näyttäen sydänkohtaukselta, joka se ei kuitenkaan ole. Näille potilaille tehdään lopulta sydämen tutkimus, jossa valtimoiden havaitaan kuitenkin olevan täysin kunnossa.

Oireyhtymän laukaisee yleensä hyvin voimakas ja äkillinen stressitila, joka on seurausta ahdistavasta tilanteesta tai huonoista uutisista. Sitä on kuvattu ihmisillä, jotka ovat saaneet huonoja uutisia esimerkiksi läheisen kuolemasta.

Oireyhtymällä oli aiemmin eri nimi, vaikka se onkin vasta hiljattain tunnustettu terveysongelma. Sitä kutsuttiin aiemmin nimellä Takotsubo-kardiomyopatia, koska tällaiset sydämet muistuttivat kuvissa takotsuboa, joka on japanilaisten kalastajien käyttämä mustekalojen pyydys.

Särkyneen sydämen oireyhtymä kehittyy aina hyvään suuntaan, lähes ilman komplikaatioita. Muutamassa viikossa potilaiden sydänsähkökäyrä ja verikokeet ovat normalisoituneet.

Some figure
Rintakivun syynä ei aina ole sydän, minkä vuoksi on tärkeää erottaa vakavat syyt hyvänlaatuisista syistä.

Lue lisää: Mitä rintakivusta tulee tietää?

Tietzen oireyhtymä

Yleinen valesydänkohtauksen oireiden aiheuttaja on kostokondriitti eli Tietzen oireyhtymä. Tämä on kylkiluita rintalastaan yhdistävän ruston tulehdus.

Se on yleinen nuorilla naisilla ja niillä ihmisillä, jotka ovat ajoittain rasittaneet molempia yläraajojaan. Se kehittyy yleensä hyvänlaatuisella tavalla ja katoaa muutaman päivän tai viikon kuluttua ilman hoitoa. Lähes kaikki potilaat saavat kuitenkin tulehduskipulääkkeitä.

Oireyhtymän aiheuttama rintakipu herättää huolta. Erottaakseen sen oikeasta infarktista lääkäri yleensä painelee kylkiluita ja rintalastaa etsien käsin tunnustelemalla kipeitä kohtia, joita ei tunnu sydänperäisen syyn kohdalla.

Vaikka kyseessä olisikin valesydänkohtaus, lääkäriin tulisi mennä

Kuten alussa totesimme, rintakipu vaatii aina tutkimusta vakavien sydänperäisten syiden, kuten akuutin sydäninfarktin, poissulkemiseksi. Tästä syystä on otettava yhteyttä lääkärin, jos tällaista kipua tuntuu.

Kyseessä on hyvin todennäköisesti vaaraton ongelma, mutta tämän selvittää lääkäri, joka antaa myös tarvittavat ohjeet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Paz, Julian Dario Ñañez. “Síndrome del Corazón Roto.” Acta Médica Colombiana 41.2 (2016).
  • León, Lucio, and Claudio Fernández. “Dolor Torácico Agudo: énfasis en el Síndrome coronario Agudo.” Revista Chilena de Medicina Familiar 3.2 (2017): 70-74.
  • Vidal-Petiot, E., H. Ayari, and M. Flamant. “Hipopotasemia.” EMC-Tratado de Medicina 21.2 (2017): 1-7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.