Logo image
Logo image

Tunnista sydänkohtauksen oireet

2 minuuttia
Sydänkohtauksen oireet voivat olla erilaiset miehillä ja naisilla. Oireet sekoitetaan myös monesti muihin sairauksiin. On siis erittäin tärkeää kiinnittää huomiota sydänkohtaukseen viittaaviin merkkeihin.
Tunnista sydänkohtauksen oireet
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2021

Vaikka sydänkohtaus onkin yksi maailman merkittävimmistä kuolemaan johtavista syistä, eivät monet ihmiset kuitenkaan tunnista sen oireita. Tästä syystä ihmiset eivät aina saa hoitoa riittävän ajoissa. Voit ehkäistä sydänkohtauksen aiheuttamaa vahinkoa oppimalla tunnistamaan sydänkohtauksen oireet ja käymällä lääkärissä niin pian kuin mahdollista.

Sydänkohtaus on yksi merkittävimmistä ehkäistävissä olevista kuolinsyistä, sillä se liittyy elämäntyyliin. Haluammekin nyt kertoa tietyistä sydänsairauksiin yhdistetyistä riskitekijöistä.

Sydänkohtauksen oireet

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus syntyy, kun valtimot tukkeutuvat. Tämä johtaa veren tuotannon puutteeseen. Happi ei siten pääse kulkemaan myokardiaalisiin soluihin.

Se, kuinka nopeasti hoidat ongelman ja kuinka monta solua ehtii kuolla, määrittelee sydänkohtauksen aiheuttamat terveysvaikutukset. Yksi tärkeimmistä tekijöistä sydänkohtauksesta selviämiseksi ja ongelmien minimoimiseksi on oppia tunnistamaan sen oireet.

1. Rintakipu

Some figure

Rintakipu on yksi sydänkohtauksen oireista. Potilaat kuvaavat kipua kireytenä, aivan kuin rinnassa olisi raskas paino. Kipu ei kuitenkaan ole aina yhtä voimakasta. Toisinaan sitä voidaan pitää stressin, ahdistuksen tai muun vastaavan oireena.

Rintakipu on miesten yleisin oire. Naisilla akuuttia kipua esiintyy yleisimmin yläkehossa, niskassa, selässä ja leuassa. Tämä on yksi syy siihen, miksi naiset eivät tunnista sydänkohtausta yhtä nopeasti kuin miehet.

Olemme kuitenkin tottuneet ajattelemaan rinnassa tai vasemmassa käsivarressa tuntuvan kivun olevan sydänkohtauksen oire. Mutta niskassa tai selässä tuntuva kipu voi myös olla tavallinen oire.

Lue myös: Synnynnäisen sydänsairauden ominaisuudet

2. Voimakas hengenahdistus

Toisinaan rintakipuun liittyy myös vakavaa hengenahdistusta. Naisilla tavallisena oireena on niin ikään äkillinen ja odottamaton väsymys. Monet ihmiset kuitenkin sivuuttavat tämän vaivan, sillä se on yleensä lievää ja kestää vain muutaman päivän ajan.

3. Pahoinvointi

Some figure

Pahoinvointi ja oksentelu ovat myös sydänkohtauksen oireita. Sitä esiintyy kuitenkin enemmän naisilla kuin miehillä. Mikäli pahoinvointia ja oksentelua esiintyy yhdessä muiden oireiden kanssa, tarvitsee potilas todennäköisesti välitöntä hoitoa. Se voi johtua sydänkohtauksesta tai jostakin muusta vakavasta sairaudesta.

Kuten huomaat, voivat sydänkohtauksen oireet vaihdella sukupuolesta riippuen sekä yksilöllisellä tasolla. Oireet eivät melkein koskaan tule samaan aikaan.

Monissa tapauksissa potilasta alkaa hieman huimata ja hänen täytyy istua alas, kun sydänkohtaus alkaa. Yleensä oireet ilmestyvät ja katoavat muutaman minuutin jälkeen. Tämä on yksi syy siihen, miksi ihmiset usein laiminlyövät oireet.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Sydämen sivuäänet: luokittelu ja hoito

Sydänkohtauksen riskitekijät

Some figure

Voimakkaan rintakivun lisäksi on myös muita oireita, joita ei aina yhdistetä sydänkohtaukseen, kuten:

  • Väsymys
  • Huimaus ja pahoinvointi
  • Leukakipu
  • Hengitysvaikeudet
  • Kipu tai epämukava tunne käsivarressa
  • Niska- tai selkäkipu

On myös tärkeää tietää, onko potilaalla joitakin erityisistä riskitekijöistä. Riskitekijöitä ovat muun muassa sydänsairaudet, liikalihavuus ja tupakointi. Suuri stressin määrä voi myös vaikuttaa.

Ikä on toinen merkittävä tekijä. Sydänkohtauksen riski kasvaa miehillä 40 ja naisilla 50 ikävuodesta lähtien. Voit tehdä elämäntapamuutoksia sydänkohtauksen ehkäisemiseksi. Voit esimerkiksi liikkua enemmän, noudattaa tasapainoista vähäsuolaista ja vähärasvaista ruokavaliota sekä lopettaa tupakoinnin.

Sydänkohtauksen oireet: yhteenveto

Jos sinulla on diagnosoitu sydänsairaus tai sydänkohtauksen riskin aiheuttava sairaus, pyri noudattamaan lääkärin neuvoja. Varmista myös, että noudatat terveellistä elämäntyyliä. Toivomme, että tästä artikkelista sydänkohtauksen oireiden tunnistamiseksi on sinulle hyötyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.