Sydämen sivuäänet: luokittelu ja hoito

Sydämen sivuäänet voidaan luokitella niiden voimakkuuden, taajuuden tai sijainnin mukaan. Ne ovat yleensä harmittomia, mutta niitä suositellaan tästä huolimatta tarkkailtavan.
Sydämen sivuäänet: luokittelu ja hoito
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pyörteisyys veren kulkiessa sydämen ja suurten verisuonten läpi aiheuttaa värinöitä. Tämä puolestaan synnyttää sydämen sivuäänet, toisin sanoen sydämen sykähdyksen aikana kuuluvat äänet, jotka syntyvät pyörteisestä verenvirtauksesta sydämessä tai sen lähettyvillä. Sydämen sivuäänet voi kuulla stetoskoopilla.

Sydämen sivuääni voi olla ihmisellä jo syntyessä tai se voi kehittyä jossain vaiheessa elämää. Jos sivuääni on jo syntyessä, sitä kutsutaan synnynnäiseksi sydämen sivuääneksi. On ennen kaikkea tehtävä selväksi, että sydämen sivuäänet eivät ole sairaus. Ne on kuitenkin tutkittava, sillä ne voivat edistää diagnosoimattoman sydänongelman syntyä.

Sydämen sivuäänet: piirteet

Sydämen sivuäänet voidaan luokitella eri tavoin.

Sydämen sivuäänet voidaan luokitella niiden voimakkuuden ja äänen taajuuden mukaan, kuten myös sen perusteella, missä kohtaa rintaa ja sydämen sykähdystä ne kuuluvat – systolen eli supistusvaiheen vai diastolen eli lepovaiheen aikana.

Sivuäänen voimakkuuden määrittää myös veren tilavuus, joka on vastuussa verenkierron pyörteisyydestä, tai kyseisen pyörteisyyden aiheuttava paine-ero.

On tärkeää tietää, että sivuäänen voimakkuus ei välttämättä liity mitenkään sydänvian vaikeusasteeseen.

Kuinka sydämen sivuäänet luokitellaan?

Yleisimmin käytetyn luokittelujärjestelmän esitteli ensimmäisen kerran Levine vuonna 1933. Hän käytti sivuäänten luokittelussa niiden voimakkuutta. Levinen mukaan sydämen sivuääniä on kuutta eri astetta riippuen voimakkuudesta:

 • 1. aste: lähes huomaamaton. Ainoa keino kuulla sivuääni saattaa olla useamman sydämen toimintakierron kuunteleminen potilaalta.
 • 2. aste: nämä ovat hiljaisia, mutta kuultavissa stetoskoopilla.
 • 3. aste: nämä ovat kohtuuvoimakkaita, ja rinnassa on veren kulkeutumisesta johtuen käsin tunnusteltavissa olevia värinöitä.
 • 4. aste: nämä ovat voimakkaita sivuääniä, joiden ohessa esiintyy väristys.
 • 5. aste: nämä ovat hyvin voimakkaita sivuääniä, jotka ovat kuultavissa ympäri rintakehän.
 • 6. aste: nämä sivuäänet ovat kuultavissa ilman stetoskooppia, koska ne ovat niin voimakkaita.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Keinosydän auttaa potilaita, joille ei löydy luovuttajaa

Muut sydämen sivuäänten luokittelut

Sydämen sivuäänet voidaan kuulla stetoskoopilla
Sivuääneen vaikuttaa sekin, ilmaantuuko se systolen vai diastolen aikana.

Voimakkuuden lisäksi sydämen sivuäänet voidaan luokitella myös muiden piirteiden mukaan. Ne voidaan luokitella esimerkiksi ajoituksen perusteella diastolisiksi tai systolisiksi.

Muodon eli voimakkuuden muuttumisen mukaan ne voivat olla tasaisia, voimistuvia, hiljeneviä tai sekoitus kahta jälkimmäistä. Sijainti saas viittaa paikkaan, jossa sivuääni on voimakkaimmillaan. Rinnan etuosassa on 6 auskultaatiopistettä sivuäänen tunnistamiseksi:

 • Toinen kylkiluuväli oikealla puolella
 • 2.-5. kylkiluuväli vasemmalla puolella
 • Viides kylkiluuväli vasemman solisluun keskikohdilla.

Lisäksi sydämen sivuäänet voidaan luokitella niiden säteilyn mukaan. Tämä piirre viittaa siis siihen, mihin sivuääni säteilee. Se kulkee yleensä samaan suuntaan kuin verenvirtaus. Taajuudesta riippuen sivuääni voi myös olla matala tai korkea. Laatu taas on erityinen piirre, joka jokaisella sivuäänellä voi olla, eli se voi olla muun muassa soiva, puhaltava tai juokseva.

Suositeltavaa lukemista: Sydämen eri osat ja niiden toiminnot

Hoito

Sydämen sivuäänet eivät yleensä vaadi hoitoa
Hoito riippuu sivuäänen aiheuttavasta syystä.

Sydämen sivuäänet ovat yleensä harmittomia, joten niitä ei yleensä tarvitse hoitaa. Seurantakokeita tarvitaan joskus sen varmistamiseksi, etteivät ne aiheuta diagnosoimatonta sydänsairautta.

Jos hoitoa tarvitaan, se kohdistetaan sivuäänen aiheuttaneeseen syyhyn. Esimerkiksi jos toiminnalliset sivuäänet johtuvat kuumeesta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta, ne katoavat lääkärin antaessa hoidon kyseiseen sairauteen.

Joskus lääkitys yksin ei riitä hoitamaan sydämen sivuääniä, vaan tarvitaan leikkausta. Tilasta riippuen lääkäri saattaa suositella jotakin seuraavista vaihtoehdoista vaurioituneen tai vuotavan läpän hoitoon:

 • Pallovalvuloplastia
 • Annuloplastia
 • Avosydänleikkaus
 • Läpän korjaus

Jos epäilet itselläsi sydämen sivuääniä, mene heti lääkäriin. Lääkäri tekee arvion oireistasi ja päättää hoidosta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tamariz-Martel Moreno, R. (2008). Los soplos cardíacos en la infancia. Pediatria Integral.
 • Díaz, H. S., Danglot-Banck, C., & Gómez, M. G. (2002). Soplos cardíacos patológicos en los niños. Revista Mexicana de Pediatria.
 • Ruiz-Berdejo Iznardi, C. (2015). Soplo sistólico inocente: importancia diagnóstica. Cardiología Pediátrica y Cardiopatías Congénitas Del Niño y Del Adolescente.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.