Synnynnäisen sydänsairauden ominaisuudet

Synnynnäisen sydänsairauden vakavuusaste sekä annettava hoito vaihtelevat tapauksittain. Se on kaikkein yleisin synnynnäinen vika. Sen eloonjäämisaste on noussut merkittävästi aikaisemmista vuosista.
Synnynnäisen sydänsairauden ominaisuudet

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Synnynnäinen sydänsairaus vaikuttaa noin 1 % vastasyntyneistä vauvoista. Se tapahtuu raskauden aikana, kun vauvan sydän kehittyy. Mikäli et vielä tiedä sitä, tarkoittaa “synnynnäinen” sairaus sitä, että sairaus esiintyy jo syntymästä lähtien.

Tilastot osoittavat, että synnynnäinen sydänsairaus on yksi yleisimmistä synnynnäisistä vioista. Lääketieteen edistymisen ansiosta tästä ongelmasta kärsivien aikuisten määrä on tällä hetkellä suurempi kuin sen kanssa syntyvien vauvojen määrä.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useammat ihmiset selviävät hengissä tästä sairaudesta. Tietenkin siitä kärsivien ihmisten, jotka tulevat aikuisikään, tulee olla jatkuvan tarkkailun alaisena komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

Mitä synnynnäinen sydänsairaus oikein tarkoittaa?

Terve sydän ja synnynnäinen sydänsairaus.

Saatat ajatella, että synnynnäinen sydänsairaus on yksittäinen sairaus, mutta siitä on monia muunnelmia. Se on oikeastaan sairauksien ryhmä, joiden yleiset ominaisuudet ovat esillä sydämen rakenteellisessa vaihtelussa.

Nämä vaihtelut tapahtuvat elimen muodostumisen epäonnistumisen johdosta alkiokauden aikana. Vauvan sydän alkaa muodostua hedelmöityksestä lähtien, mutta sen kehitys on täydellinen vasta raskauden kahdeksannella viikolla.

Normaalisti sydämen muodostumiseen tarvitaan monia onnistuneita vaiheita. Yleisesti ottaen sydänsairauksia esiintyy silloin, kun jokin näistä vaiheista ei täyty ajoissa. Tuloksena on siis poikkeava sydän.

Synnynnäisen sydänsairauden aiheuttajat

Useimmissa tapauksissa on mahdollista selvittää synnynnäisen sydänsairauden aiheuttaja. Tästä huolimatta Maailman terveysjärjestö (WHO) huomauttaa, että jotkin tekijät lisäävät sydänsairauksien riskiä. Niitä ovat:

  • Geneettiset tekijät. Perhetausta lisää synnynnäisen sydänsairauden kehittymisen riskiä. Ne ovat myös yleensä osa kromosomista tai geneettistä oireyhtymää, kuten Downin oireyhtymää, DiGeorgen oireyhtymää ja niin edelleen.
  • Infektiot. Kun äidillä on raskausaikana infektio, kuten syfilis tai vihurirokko, lisääntyy alkion riski kärsiä epämuodostumisesta.
  • Ravitsemukselliset olosuhteet. Äiti on joko ylipainoinen tai hänellä on liikaa A-vitamiinia tai hänellä on jodin tai folaatin puute. Hän saattaa myös kärsiä diabeteksesta, mikä lisää sikiön epänormaalin kehittymisen todennäköisyyttä.
  • Ympäristötekijät. Tietyille kemikaaleille altistuminen, alkoholin nauttiminen ja/tai tupakointi sekä joidenkin lääkkeiden ottaminen lisäävät synnynnäisen sydänsairauden kehittymisriskiä.

Synnynnäisen sydänsairauden oireet ja tyypit

Synnynnäinen sydänsairaus vaikuttaa nykyään useampaan aikuiseen kuin vastasyntyneeseen.

Sydänsairauden oireet syntyvät joko välittömästi synnytyksen jälkeen tai muutamaa kuukautta myöhemmin. Sen pääasiallisia oireita vastasyntyneillä ovat:

  • Syömisvaikeudet
  • Nopea hengitys
  • Violetit tai sinertävät huulet
  • Lyhytkasvuisuus

Synnynnäisen sydänsairauden eri tyypit voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

  • Liiallisesta keuhkojen kautta virtaavasta verestä johtuvat ongelmat. Keuhkojen paine ja ponnistelut lisääntyvät tällaisissa sairauksissa. Niihin liittyy seuraavanlaisia ongelmia:
    • Pysyvä valtimoputki
    • Interartikulaarinen tai interventikulaarinen viestintä
    • Eteiskammiokanava
  • Huonosta keuhkojen kautta virtaavasta verestä johtuvat ongelmat. Sen takia keho ei saa riittävästi happea. Se siis aiheuttaa huulten sinisen tai violetin värin. Tämä voi johtaa seuraavanlaisiin ongelmiin:
    • Keuhkojen atresia
    • Valtasuonten transpositio
    • Fallot’n tetralogia
    • Molemmat valtasuonet lähtevät samasta kammiosta
  • Huonosta kehoon virtaavasta verestä johtuvat ongelmat. Epämuodostuneet sydänonkalot tai verisuonitukokset estävät veren pääsyn kehoon. Niihin sisältyy aortan hyytyminen ja stenoosi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Erilaiset sydämen rytmihäiriöt

Muita pohdittavia asioita

Synnynnäisen sydänsairauden ehkäisemiseksi tulevan äidin täytyy käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa raskauden aikana. Hänen täytyy myös käyttää vain häntä valvovan lääkärin määräämiä lääkkeitä sekä vältellä haitallisille kemikaaleille altistumista.

Jos raskaana oleva nainen kärsii diabeteksesta, tulee hänen pitää verensokeritaso hallinnassa. Huolimatta siitä, kuinka paljon ihminen huolehtii itsestään, on synnynnäisen sydänsairauden syntymisen ehkäisy toisinaan mahdotonta. Tämä johtuu siitä, että geneettisillä tekijöillä on valtava rooli sen syntymisessä.

Synnynnäisellä sydänsairaudella on eri vakavuustasoja. Kaikki riippuu epämuodostuman luonteesta ja vakavuudesta. Toisinaan sairaudet täytyy ratkaista heti kun vauva syntyy, ja toisinaan ne voidaan ratkaista lapsen kasvaessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Granado, F. M., & de Cardiología Pediátrica, S. (2008). Epidemiología de las cardiopatías congénitas. Servicio de Cardiología Pediátrica, Hospital Infantil Universitario La Paz, Madrid.[Consultado el 10 de junio de 2013]. Disponible en www.secardioped/protocolos.es
  • Friesen, R. H. (2010). Cardiopatía congénita. In Anestesia. Secretos. https://doi.org/10.1016/b978-84-8174-941-0.50061-6
  • Born, D. (2009). 8. Cardiopatia congênita. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009001300008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.