5 nopeasti ilmenevää vaikutusta tupakoinnin lopettamisesta

Tupakoinnin lopettaminen on tietysti aina vaikeaa. Mutta jos tiedät seuraavista muutoksista, jotka voit huomata jo hyvin pian tämän tavan jättämisen jälkeen, jämäkän päätöksen tekeminen on helpompaa, sillä motivaatiosi on vahvempi.
5 nopeasti ilmenevää vaikutusta tupakoinnin lopettamisesta

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Haluaisitko lopettaa tupakoinnin, mutta et saa kerättyä tarpeeksi motivaatiota? Tiedätkö tarkemmin ottaen, mitkä hyödyt tupakoinnin lopettamisesta on terveydellesi ja kehollesi?

Tupakka valmistetaan nikotiinilastuista, ja se tuottaa savua, kun se on sytytettynä. Tupakoitsija hengittää sisään savukkeen sisältämiä kemikaaleja (nikotiinia, kaasuja, karsinogeeneja, vapaita radikaaleja, metalleja sekä radioaktiivisia tekijöitä), jotka ovat erittäin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavia. Siksi tupakoinnin lopettaminen voikin olla joskus todella vaikeaa.

Tupakkaa ja muita tupakkatuotteita pidetään haitallisina ja paheksuttavina muun muassa siksi, että käyttäjä tuleekin niistä usein hyvin riippuvaiseksi. Tupakointia pidetään tietysti myös vakavana vaarana fyysiselle terveydelle. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan se on yksi suurimmista keuhkosyövän ja hengitysteiden sairausten aiheuttajista. Kuten mainittu, kun ihminen hengittää sisään tupakasta lähtevää savua, siitä vapautuu myrkyllisiä aineita hänen kehoonsa. Tupakka onkin myrkyllinen ihmiselle sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Aktiivinen tupakoitsija on ihminen, joka polttaa tupakkaa itse, ja passiivinen tupakoitsija taas hengittää savua epäsuorasti, mutta kärsii kuitenkin sen haitoista yhtälailla. Eräitä seurauksia tupakoinnista ovat hengitysvaikeudet, väsymys, ahdistuneisuus sekä tietysti jo mainittu riippuvuus.

Tupakasta riippuvainen ihminen kokee, että tupakointi vähentää hänen stressiä ja ahdistustaan. Tämä on psykologinen vaikutus, ja se johtuu siitä, että mieli itse asiassa luo riippuvuuden tupakasta.

Lopettamisprosessi on vaikea, mutta tupakoinnin lopettamisesta aiheutuu lukuisia selkeästi positiivisia muutoksia. Ihmisen valmius ja halukkuus viettää terveellistä elämää on tässä prosessissa avainasia. Jos haluat siis jättää tupakan, pidä mielessä seuraavat viisi vaikutusta – ne lisäävät motivaatiotasi, jotta voisit vihdoin päästä tavoitteeseesi.

Positiiviset muutokset kehossa ja mielessä tupakoinnin lopettamisen jälkeen

1. Hengittäminen muuttuu helpommaksi

Kun ihminen tupakoi, hän hengittää savua ja sen sisältämiä aineita suoraan keuhkoihinsa. Siksi tupakoitsija alkaa kokea hengittämisen vaikeaksi – tämä on luonnollista, sillä hänen kehoonsa jää myrkyllisiä aineita. Hengitys on ihmiselle elintärkeä prosessi, ja tupakka häiritsee sitä.

Hengitys muuttuu helpommaksi tupakoinnin lopettamisen jälkeen siksi, että keuhkot alkavat poistaa haitallisia ainesosia, eli myrkkyjen aiheuttamat vaikutukset katoavat. Kun lopettamisesta on vasta vähän aikaa, ihmisestä tuntuu vaikealta hengittää, mutta tämä ilmiö johtuu siitä, että keuhkot poistavat niissä olevia myrkkyjä.

2. Uupumus vähenee

hengitys paranee

Tupakoitsijalla fyysinen uupumus aiheutuu vaikeuksista hengittämisessä. Mikäli kunto on tällainen, päivittäisten asioiden hoito on vaikeaa, kun keho tuntuu heikolta. Käveleminen, juokseminen ja urheilu ovat tupakoitsijalle haasteellisia, sillä usein tuntuu siltä, että energiaa ei ole tarpeeksi.

Kun keuhkot alkavat puhdistaa itseään, väsymys tulee vähitellen vähenemään, ja näin ihminen saa takaisin kadottamansa energian. Tupakoinnin lopettaminen tekee olosta voimakkaamman ja energisemmän. Väsymys ei siis enää ole jokapäiväinen riesa, jos pystyt jättämään tämän tavan taaksesi.

3. Elämä on monin tavoin terveempää

Terve elämä on yksi tärkeimmistä hyödyistä tupakoinnin lopettamisesta. Keho muuttuu ja olo on terveempi, sillä hengitysteiden järjestelmä toimii optimaalisella tavalla. Jos lopetat, aivosi saavat enemmän happea, ja tämän ansiosta pystyt ajattelemaan nopeammin ja optimoimaan kognitiiviset toimintosi.

Tupakan jättäminen rohkaisee sinua myös aloittamaan tasapainoisen ruokavalion noudattamisen – tai siihen palaamisen. Tupakointi aiheuttaa huonoa ruokahalua, ja usein ihmiset korvaavat ruoan tupakalla, mutta näin ei enää käy, kun lopetat. Kehosi kiittää sinua, sillä näin voit helpommin aloittaa kunnollisen ruoan nauttimisen, jotta saisit kaikki tarpeelliset ravinteet.

4. Pystyt harrastamaan liikuntaa ilman vaikeuksia

Urheilu tai liikunta ei enää ole liian työlästä ja epämukavaa lopettamisen jälkeen, sillä näin saat sekä fyysistä että henkistä suorituskykyä parantavia vaikutuksia. Liikunta on erittäin terveellinen tapa suunnata energiaa ja myös vähentää ahdistusta.

Pystyt aloittamaan uuden lajin harrastamisen helpommin ja samalla keskittymään paremmin kehosi puhdistamiseen myrkyistä. Pyyhi mielestäsi kaikki turha ja keskity liikuntaan – fyysinen aktiivisuus on ihmiselle äärimmäisen hyödyllistä.

5. Pystyt saamaan enemmän rahaa säästöön

tupakoinnin lopettamisesta alkaa säästäminen

Tupakointi on kallista “huvia”, ja se aiheuttaa ihmiselle suuret kulut viikottain ja kuukausittain, riippuen sauhuttelun määrästä.

Jos lopetat tämän tuotteen käytön, pystyt suuntaamaan rahasi muihin, terveellisempiin ja tuottavampiin asioihin. Sijoita rahasi ja aikasi siihen, että parannat ruokavaliotasi ja teet sellaisia asioita, joista nautit ja jotka ovat hyödyllisiä. Rahan säästäminen alkaa pienistä asioista ja etenee vähitellen, ja tupakoinnin lopettaminen on tässä uskomattoman suuri panos.

Kuten voit huomata, tupakoinnin jättäminen on erittäin selkeästi hyvinvointia parantava muutos – voidaan sanoa, että se muuttaa ihmisen elämän aivan täysin. Lopulta myös halu polttaa tupakkaa ei enää ole läsnä, ja pystyt huomaamaan suuren parannuksen olossasi sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Tämä on muutos, josta mielesi ja kehosi voi ainoastaan kiittää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • OMS | ¿Afecta el humo de tabaco a los no fumadores?. (2012). Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/features/qa/60/es/
  • Tabaquismo. Retrieved 16 September 2020, from https://www.who.int/topics/tobacco/es/
  • Ruiz, A. M., Gómez, I. R., Rubio, C., Revert, C., & Hardisson, A. (2004). Efectos tóxicos del tabaco. Revista de toxicología, 21(2-3), 64-71.
  • Karadoğan, D., Önal, Ö., Şahin, D. S., Kanbay, Y., Alp, S., & Şahin, Ü. (2018). Treatment adherence and short-term outcomes of smoking cessation outpatient clinic patients. Tobacco Induced Diseases, 16.
  • Corwin, E. J., Klein, L. C., & Rickelman, K. (2002). Predictors of fatigue in healthy young adults: moderating effects of cigarette smoking and gender. Biological research for nursing, 3(4), 222-233.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.