Logo image
Logo image

Miten syödä edullisesti ja terveellisesti?

3 minuuttia
Jotkut ruoat ovat kyllä kalliita, mutta hyvin syöminen ei vaadi suuria rahasummia. On erittäin monia tapoja syödä edullisesti sekä terveellisesti.
Miten syödä edullisesti ja terveellisesti?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Aterioiden suunnitteleminen ja kaupassakäynti voi olla haaste, kun halutaan syödä edullisesti, mutta samalla kuitenkin terveellisesti. Joskus ei ole rahan vuoksi mahdollista syödä huipputerveellisesti, ja pahimmassa tapauksessa joudutaan elämään hyvinkin huonoilla ruoilla – näin käy monelle esimerkiksi opiskeluaikana.

Tässä tulevat kahdeksan vinkkiä hyvään ruokavalioon tiukalla budjetilla – näin voit syödä edullisesti, mutta terveellisesti.

1. Osta kausituotteita

Tuoreet tuotteet ovat aina suositeltavia, mutta joskus ne voivat tuntua kalliilta. Osta siis kausituotteita, ja kun huomaat erityisen hyvän hinnan, tartu tilaisuuteen.

Kausituotteet ovat paremman makuisia, mutta myös edullisempia, varsinkin kun sato on parhaimmillaan.

2. Mene toreille

Some figure

Riippuen aikataulustasi, toreille tai markkinoille voi olla mahdotonta päästä päiväsaikaan. Jos menet iltapäivällä, hyvänä puolena on se, että saatat saada loistavia tarjouksia.

Käy toreilla tunti ennen sulkemisaikaa, jotta saat alennuksia – myyjät haluavat päästä eroon mahdollisimman suuresta osasta tuotteitaan saman päivän aikana.

Lue aiheesta lisää: Näin poistat hyönteismyrkyt kasviksista ja hedelmistä

3. Laajenna käsitystäsi ruoanlaitosta

Meksikon, Aasian ja Intian ruokakulttuureissa käytetään usein edullisia aineksia, kuten papuja ja nuudeleita. Muun muassa riisi on hyvä ja halpa aines.

Jos pidät meksikolaisesta ruoasta, voit valmistaa burritoja lähes mistä tahansa jääkaapissasi olevasta. Kannattaa katsastaa myös paikalliset eksoottisemmat kauppapaikat – niistä saattaa saada hyviä tarjouksia, mutta myös uusia ja kiinnostavia aineksia.

Voit ostaa erilaisia nuudeleita pikkurahalla aasialaisista paikoista, kuten myös mausteita. Etniset kaupat (kiinalaiset, kreikkalaiset, libanonilaiset jne.) ovat loistavia innostavien makujen lähteitä, kun rahaa on vähän.

4. Osta eri tyyppistä lihaa

Some figure

Voit ostaa lihaa edullisemmin, jos valitset esimerkiksi kananreittä kananrinnan sijasta. Opettele siis käyttämään eri osia eläimestä.

Elimet ja luun kera tulevat palat, kuten myös kovemmat palat, ovat hyvin edullisia, mutta ravitsevia ja myös herkullisia. Kananrinta ilman nahkaa ja luita on tietysti aina kalliimpi vaihtoehto. Esimerkiksi kokonainen kana, josta saadaan paljon lihaa talteen, on rahan kannalta parempi idea.

Jätä siis fileet ja lohi vain erityisiin hetkiin – osta kananmunaa, maitoa, voita, tonnikalaa ja raejuustoa sekä muita vastaavia tuotteita arkena.

5. Pavut ja täysjyväviljat

Nämä ovat molemmat edullisia ja herkullisia tuotteita aterioiden runsauden takaamiseksi, ja niitä voidaan syödä myös sellaisinaan. Mustapavut ovat hyvä valinta lihan kanssa, ja voit sekoittaa keitettyjä mustapapuja jauhelihaan ja valmistaa näin hampurilaisia.

Osta paketti vehnänjyviä, keitä ja pakasta niitä annoksittain, jotta voit lisätä niitä helposti keittoihin tai salaatteihin. Täysjyväviljat pitävät olon kylläisenä pidempään.

6. Osta suuria määriä

Some figure

Osta runsaasti tarjouksista, jos haluat syödä edullisesti. Esimerkiksi pasta, riisi ja kaura on helppo laittaa säilöön. Jos siis huomaat näitä perustuotteita tarjouksessa, osta niitä runsaasti ja laita kaappiin.

Joskus voit saada ilmaisen kuljetuksen ja alennuksia, jos ostat runsaasti. Voit tilata vaikkapa neljän kuukauden säilöttävät perustuotteet itsellesi ja perheellesi ja säästää hyvän summan rahaa.

Muista, että ruokaa saa jopa 70 % halvemmalla, kun viimeinen käyttöpäivä lähestyy – ja usein tuotteita voidaan pakastaa.

Lue aiheesta lisää: Nämä ovat parhaat ruoat iholle

7. Hyödynnä tähteet

Jos et pidä aina samasta ruoasta, ota huomioon tähteiden mahdollisuudet vaihtelevien aterioiden aineksina. Voit käyttää tähteitä esimerkiksi kerrosvoileipien valmistamiseksi (kana, lihapullat, lihamureke, porsaanliha jne.).

Kun kanaa on alennuksessa, osta kaksi kokonaista ja kypsennä molemmat – valmista kanaa uunissa ensimmäisenä päivänä ja sen jälkeen keittoa, piirasta, riisiä ja leipiä. Kahdesta kypsennetystä kanasta saat pitkäksi aikaa monenlaisia ruokia.

8. Pidä jääkaappi ja kaapistot järjestyksessä

Some figure

Tähteet ovat kätevä vaihtoehto, mutta ne eivät ole juurikaan hyödyksi, jos jätät ne aina mädäntymään jääkaapin pohjalle. Laita tähteisiin merkinnät ja pidä jääkaappi järjestyksessä, jotta ruokaa ei menisi hukkaan.

Käytä teippiä ja kynää ollaksesi tietoinen ruokien säilöntäpäivämääristä. Laita säilöön ja pakkaseen sen verran kuin luultavasti käytät, ja pakastimeen kannattaisi katsoa säännöllisesti, jotta sen sisältö tulisi syödyksi ajoissa.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua, jotta voit syödä edullisesti, mutta samalla terveellisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: a guide. J Midwifery Womens Health. 2010;55(6):492–501. doi:10.1016/j.jmwh.2010.06.019
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
  • Jones NR, Conklin AI, Suhrcke M, Monsivais P. The growing price gap between more and less healthy foods: analysis of a novel longitudinal UK dataset. PLoS One. 2014;9(10):e109343. Published 2014 Oct 8. doi:10.1371/journal.pone.0109343
  • Rao M, Afshin A, Singh G, Mozaffarian D. Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2013;3(12):e004277. Published 2013 Dec 5. doi:10.1136/bmjopen-2013-004277
  • Williams LK, Abbott G, Thornton LE, Worsley A, Ball K, Crawford D. Improving perceptions of healthy food affordability: results from a pilot intervention. Int J Behav Nutr Phys Act. 2014;11(1):33. Published 2014 Mar 10. doi:10.1186/1479-5868-11-33

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.