Riisin hyödyt ja kunnollisen keittämisen tärkeys

Riisi on oivallinen lisuke aterioilla, sillä se tuottaa keholle suuret hyödyt. Sen nauttiminen myös auttaa hermostoa sekä sydämen ja verisuonten järjestelmää. Nyt kerromme, kuinka riisiä kannattaa käsitellä.
Riisin hyödyt ja kunnollisen keittämisen tärkeys

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö, miten riisiä on terveellisintä nauttia? Kyseessä on yksi tärkeimmistä ja tavallisimmista tuotteista niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, ja se on hyvä lisä monenlaisiin aterioihin.

Sen alkuperä on kiistoista huolimatta Aasiassa, ja erityisesti Kiinassa. Riisi on myös toiseksi kasvatetuin jyvä maailmassa, ja se häviää vain maissille.

Riisin eri tyypit

erilaisia riisejä

Riisiä on olemassa hyvin monen tyyppistä, ja siten sen mahdollisuudet ruoanlaitossa ovat laajat. Tässä joitakin riisilaatuja:

Pitkäjyväinen riisi

Tämä riisityyppi on kenties kaikkein eniten myydyin. Sitä nautitaan runsaasti esimerkiksi Intiassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Keskipitkäjyväinen riisi

Tämän tyyppinen riisi, jota joskus kutsutaan nimellä Bomba, on melko suosittu eurooppalaisessa keittiössä. Se on ihanteellinen riisi esimerkiksi espanjalaisen paellan valmistukseen.

Lyhytjyväinen riisi

Tämän tyypin riisi on olemassa aivan tiettyyn tarkoitukseen, sillä sitä käytetään sushin valmistuksessa.

Esikeitetty riisi

Viimeisenä sitten tämä tyyppi, joka on laajalti käytössä teollisuudessa.

Lue aiheesta lisää: Erilainen riisipuuro

Riisin hyödyt

Riisi on yksi tärkeimmistä tuotteista, mitä tulee hiilihydraattien lähteisiin. Nämä ovat mikroravinteita, jotka vastaavat siitä, että keho saa tarvitsemaansa polttoainetta ollakseen mahdollisimman tuottelias päivän ajan. Toisin sanoen hiilihydraatit ovat energianlähde, jota keho tarvitsee tehdäkseen aktiviteetteja, jotka vaativat fyysistä vaivannäköä.

Lisäksi riisissä on B3-, B6- ja B9-vitamiinia. Ensimmäinen näistä auttaa DNA:n korjaantumisessa, kuten myös kehon myrkkyjen poistamisessa. B6-vitamiini taas estää kuivuutta ja anemiaa sekä suojaa soluja.

B9-vitamiini liittyy suoraan hermoston kehitykseen, ja se varmistaa, että keholla on tarpeeksi polttoainetta, mutta ei väsytä kehoa. Koostumuksensa ansiosta se on myös kolesterolia aiheuttamaton tekijä.

Riisin tärkkelys

Riisi on hyväksi muun muassa siksi, että sen poistaa nestettä. Monille tällaiset tuotteet sopivat avuksi erilaisiin vatsaongelmiin, ja riisi toimii rauhoittavana tekijänä siksi, että siinä on runsaasti kuitua. Se auttaa kehoa poistamaan ylimääräistä nestettä siksi, että se sisältää runsaasti tärkkelystä.

Riisi tunnetaan kestävänä tärkkelyksen lähteenä, joka pystyy auttamaan suoliston kasvustoa ja paksusuolta. Sen avulla keho pystyy polttamaan rasvaa nopeammin.

Keitetty riisi on oivallista ruokaa suolistolle, sillä se estää ripulia.

Riisin hyödyt sydämelle

lääkäri ja sydän

On tarjolla monia suositeltavia ruokia niille, jotka haluavat alentaa verenpainettaan, ja riisi on yksi näistä.

Koska siinä on vain vähän natriumia, riisi pystyy pitämään verenkierron hyvänä ja alentamaan verenpainetta. Se myös vähentää stressiä, joten se auttaa sydäntäkin.

Riisinleseestä saatu öljy on yksi niistä tuotteista, joita uutetaan riisistä. Sillä on antioksidanttiominaisuuksia, jotka vahvistavat sydän- ja verisuonijärjestelmää.

Riisin hyödyt iholle

Riisinleseöljy tarjoaa tärkeitä ja tehokkaita vaikutuksia myös iholle.

Esimerkiksi Aasiassa tätä öljyä käytetään usein hainmaksaöljyn sijasta. Se lisää kollageenin tuotantoa sekä hidastaa ryppyjen muodostumista. Se myös antaa suojaa auringonsäteiltä.

Riisi ja syöpä

riisiä kämmenillä

Vaikka joskus tämä väite vaikutti pelkältä myytiltä, nykyisin todisteena on tieteilijöiden työ: riisin kunnollisella keittämisellä ja syövän ehkäisemisellä on havaittu olevan suhde.

Kun riisi kypsennetään huonosti, sen kasvatuksessa käytetyt hyönteismyrkyt voivat jäädä siihen. Tuloksena voi siis olla suurempi syövän riski. Riisin sisältämä arseeni voi johtaa erilaisiin ongelmiin, ja siksi riisi tulee keittää aina vedessä.

Miten riisiä kannattaa käsitellä?

Perusneuvo riisin kypsentämisessä on tämä: kaksi osaa vettä ja yksi osa riisiä. Toinen hyvin tärkeä asia muistaa on riisin huuhtelu ennen sen keittämistä. Huuhtele riisi juoksevan veden alla kunnolla, jotta saat liiemmän arseenin poistettua.

Tarjolla on monenlaisia reseptejä, ja tällä kertaa kerromme vain yhdestä, mutta hyvin herkullisesta tavasta valmistaa riisiä.

Pinaattiriisi

Ainekset

  • 250 g riisiä
  • 1 nippu höyrytettyä pinaattia
  • 6 rkl tuorejuustoa

Valmistus

Keitä riisi, lisää pinaatti, ja lopuksi lisää juusto. Sekoita ainekset ja lisää mukaan suolaa ja pippuria makusi mukaan – muuta ei tarvita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MIkkelsen K., Stojanovska L., Apostolopoulos V., The effects of vitamin B in depression. Curr Med Chem, 2016. 23 (38): 4317-4337.
  • Chen S., Chen Y., Ma S., Zheng R., et al., Dietary fibre intake and risk of breast cancer: a systematic review and meta analysis of epidemiological studies. Oncotarget, 2016. 7 (49): 80980-80989.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.