Logo image
Logo image

Nämä ovat parhaat ruoat iholle

3 minuuttia
Kun ruokavaliosi on hyvä, ihosi pysyy nuorekkaampana ja säteilevämpänä. Suklaa, pähkinät ja parsakaali tarjoavat tärkeitä ravinteita ihon terveyden kannalta.
Nämä ovat parhaat ruoat iholle
Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2019

Voit käyttää maailman kalleimpia voiteita ja hoitoja, mutta saadaksesi terveen ihon tarvitset myös hyvän ruokavalion. Tällä kertaa kerromme mitkä ovat parhaat ruoat iholle, joita ei kannata jättää pois ruokavaliosta jos haluat parantaa sekä oloasi että ulkonäköäsi.

Mitkä ovat parhaat ruoat iholle?

Hyvä ravinto on perusasia terveyden kannalta. Se ei liity vain sairauksien estämiseen, vaan esimerkiksi myös ulkonäköön. Iho tarvitsee erilaisia ravinteita tuottaakseen kollageenia ja saadakseen suojaa ympäristöltä.

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion avulla iho säilyy nuorekkaampana ja säteilevämpänä. Lisänä tulee tietysti olla säännöllinen liikunta ja silloin tällöin tehtävät hoidot, kuten kuorinta ja syväpuhdistus.

1. Suklaa

Some figure

Jotkut pitävät tätä makeaa herkkua “kiellettynä”, sillä he luulevat sen uhkaavan dieetin onnistumista tai terveyttä. Tässä tulee kuitenkin muistaa, että suklaan kohdalla kaikki sen laadusta ja kaakaopitoisuudesta. Siksi suositellaankin niiden suklaiden syöntiä, joissa on korkea kaakaopitoisuus eikä lisättyä sokeria.

Kaakaossa on flavonoideja, antioksidantteja ja hyödyllisiä rasvahappoja, jotka kosteuttavat ihoa, antavat sille joustavuutta sekä ravitsevat syvällisesti. Lisäksi kaakaon ainesosat estävät ihon ennenaikaista ikääntymistä sekä suojaavat sitä auringon UV-säteiltä.

Lue aiheesta lisää: 6 naisen sukupuoliviettiä lisäävää ruokaa

2. Oliiviöljy

Tämä on yksi hyödyllisimmistä öljyistä joita voit kaupoista löytää, ja se kuuluu olennaisena osana Välimeren alueen ruokavalioon. Oliiviöljyssä on runsaasti Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja, kuten myös E- ja K-vitamiinia. Nämä ravinteet toimivat antioksidantteina, poistaen kehon myrkkyjä ja jättäen ihon paremman näköiseksi.

Oliiviöljyä kannattaa käyttää niin salaateissa kuin muissa annoksissa, mutta valitse aina ekstraneitsyt-tyyppistä öljyä, sillä siinä on enemmän polyfenoleja, jotka estävät vapaiden radikaalien haittoja kehossa.

3. Parsakaali

Some figure

Itse asiassa koko kaalilajien ryhmä edistää ihon terveyttä. Tämä johtuu niiden antioksidanteista ja vitamiineista, ja mitä tulee parsakaaliin, sen runsas C-vitamiinin määrä edistää kollageenin tuotantoa, mikä tekee ihosta joustavamman.

Parsakaalissa on myös E-vitamiinia, joka suojaa solukalvoja auringon UV-säteilyltä. Voit nauttia parsakaalia monella tapaa, kuten esimerkiksi salaateissa, piirakoissa, kananmunan kera tai laatikkoruoissa.

4. Kylmän veden kalat

Tähän ryhmään kuuluvat lohi, tonnikala, sardiini ja silakka. Kaikki ovat erinomaisia Omega-3 -rasvahappojen lähteitä. Nämä ovat välttämättömiä ravinteita, jotka korjaavat vahingoittuneita ihosoluja ja lisäävät ihon joustavuutta, ehkäisten ryppyjä.

5. Pähkinät

Some figure

Kun puhutaan siitä, mitkä ovat parhaat ruoat iholle, mikään ei ole parempaa kuin pähkinöiden nauttiminen (mantelit, hasselpähkinät ja saksanpähkinät). Niissä on runsaasti E-vitamiinia, joka neutralisoi vapaiden radikaalien vaikutuksia – nämä saavat aikaan ihon sameutta ja elinvoimaisuuden puutetta.

Mantelit ovat erityisen hyvä A- ja E-vitamiinien sekä linoleenihapon lähde, ja siten ennenaikaisen ikäntymisen estäjä. Niissä on myös foolihappoa, joka on ihanteellinen apu rasvaiselle iholle, jolla on taipumusta akneen. Sinkki vähentää joustavien kuitujen kunnon heikentymistä sekä estää nesteen varastoinnin kautta ihosoluja kärsimästä kosteutuksen puutteesta.

6. Porkkana

Yksi tämän suositun kasviksen ominaisuuksista on sen suuri beetakaroteenipitoisuus. Kyseinen antioksidantti muuntuu kehossa A-vitamiiniksi, joka auttaa korjaamaan kudoksia ja estää solujen altistumista auringolle.

7. Punainen paprika

Some figure

Aivan kuten porkkana, myös punainen paprika sisältää runsaasti beetakaroteenia (minkä vuoksi se on punaista). Siinä on myös paljon B6- ja C-vitamiinia, ja se parantaa ihon verenkiertoa. Se ehkäisee ryppyjä ja näppylöitä sekä toimii loistavana antioksidanttina. Punainen paprika on tehokas ihon terveyden, sileyden ja nuorekkuuden lisääjä, ja tomaatilla on samanlaisia ominaisuuksia.

8. Hedelmät

Useimmat hedelmät ovat hyväksi iholle, sillä niissä on runsaasti vettä, kuitua ja fytokemikaaleja, jotka mahdollistavat kosteuden säilymisen sekä myrkkyjen poistumisen. Suositelluimpia hedelmiä ovat tässä mielessä omena, vesimeloni, päärynä ja meloni.

Hedelmissä on lähes nolla kaloria, ja ne tyydyttävät nälkää sekä janoa. Siten ei kannata koskaan jättää hedelmiä pois arjen ostoslistalta. Voisi olla hyväksi nauttia enemmän sitrushedelmiä, kuten sitruunaa (etenkin tyhjään vatsaan), sillä ne mahdollistavat jätteiden poistumisen (nämä tukkivat ihohuokosia) ja siten tekevät ihosta säteilevämmän.

Lue aiheesta lisää: Hoida kuivaa ja halkeilevaa ihoa hedelmillä

9. Täysjyväviljat ja siemenet

Some figure

Tarvitset runsaasti seleeniä, jos haluat pitää ihosi kunnossa. Tätä mineraalia on täysjyväviljoissa, ja se suojaa ihoa ympäristöltä sekä auringon UV-säteilyltä. Se myös edistää ihon joustavuutta.

Mitä tulee siemeniin, kurpitsansiemen on paras valinta, sillä siinä on runsaasti beetakaroteenia ja sinkkiä. Molemmat näistä ravinteista suojaavat solukalvoja sekä lisäävät kollageenin tuotantoa.

Nämä ovat parhaat ruoat iholle, joita kannattaa nauttia säännöllisesti jos haluat pitää ihon nuorekkaana ja hehkuvana!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perez-Jimenez, F., Alvarez De Cienfuegos, G., Badimon, L., Barja, G., Battino, M., Blanco, A., … Visioli, F. (2005). International conference on the healthy effect of virgin olive oil. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2005.01516.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.