Synnytysvalmennus: mistä siinä on kyse?

Synnytysvalmennus auttaa valmistautumaan synnytyshetkeen. Siellä opit synnytykseen liittyvien fyysisten vaiheiden lisäksi myös mahdollisista tunnereaktioista.
Synnytysvalmennus: mistä siinä on kyse?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Oletko raskautesi loppupuolella ja pelottaako tai ahdistaako lähestyvä synnytys? Siinä tapauksessa synnytysvalmennus voi olla hyvä vaihtoehto sinulle.

Muista, että tällaiset tuntemukset ovat yleisiä odottavilla äideillä. Tästä syystä voi olla suositeltavaa käydä synnytysvalmennuksessa raskausajan viimeisten kuukausien ajan. Siellä pääset keskustelemaan kätilön, doulan tai muun asiantuntijan kanssa, joka osaa vastata kysymyksiisi. Pääset myös viettämään aikaa muiden raskaana olevien naisten kanssa.

Tässä artikkelissa kerromme, mikä synnytysvalmennus on, mitä siellä tehdään ja milloin siellä tulisi käydä.

Mikä on synnytysvalmennus?

Synnytysvalmennus on odottaville äideille tarkoitettu kurssi

Synnytysvalmennus auttaa valmistautumaan synnytykseen fyysisesti ja psyykkisesti.

Kuten nimikin viittaa, synnytysvalmennuksen tarkoituksena on valmistella odottava äiti synnytystä varten. Mutta valmennuksessa on kyse paljon muustakin: kurssi on raskaana olevien naisten kohtaamispaikka, jossa he voivat saada vastauksia kysymyksiinsä, verrata kokemuksia sekä antaa ja saada kaikenlaisia neuvoja.

Siellä keskustellaan luonnollisestikin synnyttämisestä mutta myös:

Milloin synnytysvalmennuksessa käydään

Synnytysvalmennuksessa aletaan käydä noin 30. raskausviikon tienoilla. Yleensä kurssi pidetään kerran viikossa ja se kestää puolestatoista tunnista kahteen tuntiin (tämä riippuu tietysti asuinpaikkakunnasta). Kysy sairaanhoitajalta paikallisista kursseista ja parhaasta ajankohdasta käydä siellä. Jos riskinä on ennenaikainen synnytys (esimerkiksi kaksosten kohdalla), sairaanhoitaja tai synnytyslääkäri ohjeistaa aloittamaan valmennuksen aiemmin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Iskias raskauden aikana: syyt ja hoito

Mistä synnytysvalmennuksessa on kyse?

Synnytysvalmennus valmistelee odottavan äidin synnytystä varten

Synnytysvalmennuksessa opetellaan hallitsemaan kipua erilaisten hengitysmenetelmien kautta.

Periaatteessa kurssi jakautuu kolmeen osioon: tieto-osioon, käytännön osioon ja vuorovaikutusosioon. Jokaisella kurssilla käydään läpi nämä kolme osiota, eli raskaana oleva nainen ei käy vain yhdessä niistä, vaan hän saa tietoa niistä jokaisesta ja pääsee olemaan vuorovaikutuksessa myös muiden äitien kanssa. Kaikki tämä valmistelee synnytystä varten.

Alla on kuvailtu jokainen osio yksi kerrallaan:

1. Tieto-osio

Tavallisesti jokainen kurssi alkaa tieto-osuudella, jossa kätilö tai muu ammattilainen esittelee jonkin asiaan liittyvän aiheen tuleville äideille. Aihe voi olla esimerkiksi:

  • Vauvan kehitys hedelmöityksestä syntymään.
  • Vauvan terveystarkastukset ja milloin tulisi lähteä päivystykseen.
  • Rokotusaikataulu.
  • Vaipanvaihto ja vauvan kylvetys.
  • Oikea tapa mitata vauvan ruumiinlämpö ja tietää milloin vauvalla on kuumetta.
  • Synnytyssuunnitelma.
  • Synnytyksen eri vaiheet ja erot Braxton Hicks -supistusten ja synnytyssupistusten välillä.
  • Miten imetetään ja mitä on odotettavissa.
  • Synnytyksen jälkeinen masennus ja sen oireet.
  • Mitä puolisolta voi odottaa.
  • Symbioottinen suhde äidin ja vauvan välillä.
  • Suositeltavat ehkäisymenetelmät imetyksen aikana.

2. Synnytysvalmennus: käytännön osio

Vietä aikaa muiden raskaana olevien naisten kanssa ja hyödynnä tilaisuus keskustella huolistasi ammattilaisen kanssa.

Tässä osiossa kätilö opettaa oikeat hengitystekniikat synnytyksen eri vaiheissa. Hengitys vaihtelee supistusten ja ponnistusten mukaan. Tämän tarkoituksena on joko vähentää kipua tai auttaa ponnistamaan vauva ulos.

Kurssilla opetetaan myös Kegel-harjoituksia, lihasten rentouttamista ja supistamista lantionpohjan työstämiseksi. Tämä auttaa vähentämään tai ehkäisemään virtsankarkailua synnytyksen jälkeen.

Synnytysvalmennuksessa opetetaan myös liikkeitä ja venytyksiä keholle sekä mahdollisen kivun lievittämiseksi selässä.

3. Synnytysvalmennus: vuorovaikutusosio

Synnytysvalmennus on loistava keino päästä keskustelemaan muiden samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Rikastuttavinta tässä valmennuksessa onkin se, että voit kertoa huolistasi ja murheistasi sekä saada neuvoja kokeneemmilta ihmisiltä. Viimeisessä osiossa on kyse juuri tästä.

Yhteenveto

Huomaa, että olemme puhuneet koko ajan odottavista äideistä tässä artikkelissa, mutta luonnollisestikin myös puolison rooli on erittäin tärkeä. Myös kumppanin tulisi osallistua synnytysvalmennukseen mahdollisuuksien mukaan.

Synnytysvalmennus on loistava keino lisätä äidin ymmärrystä synnytyksestä ja äitiydestä. Tieto siitä, mitä tuleman pitää, lisää odottavan äidin itseluottamusta. Valmennuksesta saadut ohjeet ovat synnyttäjän mukana jokaisessa vaiheessa. Älä epäröi kysyä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.