Mitä rintakivusta tulee tietää?

Rintakipu on kaulan ja vatsan välissä tuntuvaa kipua. Rintakivusta kärsiminen voi johtua lukuisista eri syistä ja se voi olla sydänperäistä tai muista tekijöistä johtuvaa. Tässä artikkelissa kerromme kaiken rintakivusta ja sen ominaispiirteistä.
Mitä rintakivusta tulee tietää?

Viimeisin päivitys: 25 heinäkuuta, 2020

Mitä rintakivusta tulee tietää? Tässä artikkelissa tarkastelemme aihetta ja etenkin sitä, mikä rintakipua aiheuttaa.

Rintakipu voi johtua mistä tahansa rinnassa olevasta rakenteesta. Se voi olla peräisin eri elimistä, kuten ruokatorvesta tai lihaksista, hermoista tai kylkiluista. Se voi myös levitä muualle tarkoittaen sitä, että kipu voi siirtyä kaulaan, yläraajoihin tai jopa kasvoihin.

Toisinaan rintakipu alkaa selkäkipuna. Tämä kuitenkin riippuu kivun alkuperästä. Jotta sitä voidaan pitää rintakipuna, tulee sen esiintyä kehon etupuolella.

Monet ihmiset pelkäävät tällaista kipua, koska he yhdistävät sen automaattisesti sydänongelmiin. Noin 5 % ensiapukeskusten palveluista kohdistuu rintakipuun. Se on harvinaisempaa lasten kohdalla, sillä sen ikäisten ensiapukäynneistä alle 1 % johtuu rintakivusta.

Jotta kipua voidaan pitää rintakipuna, tulee sen kohdistua kaulan ja vatsan väliselle alueelle. Osa ihmisistä saattaa kuvailla tunnetta kipuna, kun taas toiset voivat pitää sitä vain häiritsevänä tunteena tai kireytenä.

Rintakivun kaksi kategoriaa

Asiantuntijat jakavat tällaisen kivun yleensä kahteen pääryhmään: sydänperäiseen ja ei-sydänperäiseen. Tämä mahdollistaa sen, että lääkäri voi erottaa nopeasti välitöntä hoitoa vaativan kivun lievästä, vähemmän kiireellisestä kivusta.

Olemme listanneet alle rintakivun sydänperäisiä aiheuttajia. Mainitsemme myös joitakin rakenneryhmiä, jotka voivat aiheuttaa ei-sydänperäistä rintakipua.

Sydänperäiset aiheuttajat

  • Iskeeminen sydänsairaus. Tämä kipu on merkki angina pectoris -sairaudesta ja sydänkohtauksesta. Se on hyvin voimakasta ja työkyvyttömyyttä aiheuttavaa kipua, jota esiintyy kireyden tunteen kanssa. Se sijaitsee myös sydämen alueella ja säteilee yläraajoihin ja kaulaan. Tällainen kipu kuvaa ehdotonta hätätilaa.
  • Aortan repeämä. Vaikka aortalla onkin paksu seinä, joka sietää korkeaa painetta, voi se silti revetä. Kyseessä on epätavallinen kliininen tila nimeltä aortan dissekaatio, joka aiheuttaa vakavaa kipua. Se vaatii myös välitöntä hoitoa.
  • Perikardiitti. Sydänpussi verhoaa sydäntä. Siihen voi kertyä lukuisista eri syistä nestettä ja se voi turvota aiheuttaen perikardiitin. Perikardiitissa esiintyy rintakipua, joka voi olla ajoittaista ja se muuttuu usein ihmisen asennosta riippuen.

Ei-sydänperäiset aiheuttajat: keuhkoista johtuva rintakipu

  • Keuhkokuume. Mikrobikeuhkotulehdukset voivat aiheuttaa tällaista kipua. Se voi olla jatkuvaa ja voimistua yskiessä tai epätavallisten hengitysliikkeiden myötä. Yleisesti ottaen kyseessä on kipua sillä puolella kehoa, jossa tulehdusalue sijaitsee.
  • Keuhkoveritulppa. Hengityselinten valtimot ja laskimot voivat myös tukkeutua hyytymillä sairaudessa nimeltä keuhkoveritulppa. Nämä hyytymät voivat muodostua keuhkoissa tai ilmestyä verenkierron mukana muista kehonosista. Tämä sairaus vaatii myös äärimmäisen kiireellistä hoitoa.
  • Ilmarinta. Aivan kuten sydänpussi ympäröi sydäntä, ympäröi keuhkopussi keuhkoja. Jos keuhkopussin muodostama tila täyttyy ilmalla, kutsutaan sitä ilmarinnaksi. Se on hyvin kivuliasta ja siihen voi liittyä myös muita oireita, kuten hengenahdistusta.
  • Keuhkopussintulehdus. Keuhkopussi voi myös turvota. Tämä tunnetaan keuhkopussintulehduksena tai pleuriittina. Kuten myös perikardiitissa, on kipu ajoittaista ja se voi vaihdella asennon mukaan.
Mitä rintakivusta tulee tietää?
Ruokatorvesta johtuvaa rintakipua esiintyy yleensä rintakehän keskiosassa.

Ei-sydänperäinen kipu: ruoansulatuskanavasta aiheutuvaa kipua

  • Ruokatorven kouristus. Ruokatorvi kulkee läpi rintakehän keskiosan kommunikoidakseen suusta vatsaan. Koska kyseessä on ontto elin, jonka seinämät koostuvat lihaksista, voi se kärsiä kouristuksista. Kun näin tapahtuu, ruokatorvi sulkeutuu aiheuttaen rintakipua ja estäen ruoan kulkua.
  • Mahakatarri. Vaikka vatsa onkin alempana, voivat mahakatarri ja ruoansulatushäiriöt toisinaan säteillä ylöspäin rintakehään. Mahakatarriin liittyy yleensä myös ruoansulatusoireita, kuten röyhtäilyä, refluksia ja pahoinvointia. Refluksitaudin aiheuttama rintakipu tuntuu kivuliaalta siteeltä rintakehän keskiosassa.
  • Sappikivet. Jos sappirakossa on sappikiviä, voi sillä olla myös vaikutusta rintaan. Vatsakivut ovat kuitenkin yleisempiä oireita. Sappirakon ja sappikivien anatomisen sijainnin vuoksi jotkut ihmiset kokevat kipua oikeanpuoleisen keuhkon ja hartian alueella.
Sydänfilmi on yksi lääkäreiden tekemistä testeistä silloin, kun potilas kärsii rintakivusta.

Jatka lukemista: Mistä rintakipu johtuu?

Muita rintakipua aiheuttavia syitä

Kuten mainitsimme aikaisemmin, voivat tätä kipua aiheuttaa myös muut rakenteet ja tilanteet kuin rintakehän ja vatsan elimet. Lääkärin on siis aina tärkeää karsia pois tämän kivun vakavimmat aiheuttajat ennen muiden, vähemmän kiireettömien syiden diagnoosin tekemistä.

Tällaisia syitä ovat:

  • Psykogeeniset aiheuttajat. Rintakipua voi aiheuttaa esimerkiksi paniikkikohtaus. Kipu on kuitenkin henkistä, ei anatomista. Potilas tuntee kireyttä ja epämukavaa tunnetta rintakehässä, eikä kipua aiheuta mikään elin tai toimintahäiriö.
  • Kostokondriitti. Kyseessä on ruston tulehtuminen, jossa rusto yhdistää kylkiluun rintalastaan. Se voi johtua voimakkaasta ponnistelusta tai iskusta. Sen hoitaminen on helppoa tulehdusten vastaisilla lääkkeillä.
  • Lihaskipu. Tällaisessa tapauksessa rintakehän muodostamiin lihaksiin voi sattua joko ponnistelusta, rasituksesta, iskusta johtuvasta hematoomasta tai tulehduksesta johtuen. Yleisesti ottaen sen hoito koostuu tulehduksen vastaisista lääkkeistä.
  • Neuriitti. Kylkiluiden välissä kulkevat hermot voivat turvota ja aiheuttaa rintakipua. Klassisena esimerkkinä toimii vyöruusu, jossa virusinfektio aiheuttaa kovaa kipua ja poltetta, joka kulkee pitkin vahingoittunutta hermoa.

Tässä artikkelissa olemme kiteyttäneet tärkeimmät asiat siitä, mitä rintakivusta tulee tietää. Käy lääkärissä, mikäli kärsit rintakivusta tai sinulla on kysymyksiä aiheeseen liittyen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
  • Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
  • López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.