Lihassupistuksen ehkäisy ja hoito

Lihassupistuksen ehkäisemiseksi on tärkeää tehdä venyttelyharjoituksia ja lämmitellä sekä ennen urheilua että sen jälkeen.
Lihassupistuksen ehkäisy ja hoito

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lihassupistuksen ehkäisy on huomioonotettava asia. Se on lihaksen jatkuvaa ja tahatonta supistelua, ja se on itse asiassa todella yleistä ja voi tapahtua myös kaikista terveimmille ihmisille. Ongelma ilmenee yleensä voimakkaana kipuna tietyllä alueella, mikä estää liikuttamasta lihasta oikealla tavalla.

Lihassupistus vaikuttaa yleensä selkään. Todellisuudessa se voi kuitenkin ilmestyä melkein mihin vain osaan kehossa. Vaikka se yhdistetäänkin yleensä liikuntaan, ei sitä tapahdu ainoastaan aktiivisille ihmisille, vaan lisäksi paljon istuville ihmisille tai liikuntaa vain silloin tällöin harrastaville.

Lihassupistukset ovat ärsyttäviä ja ongelmallisia. Haluammekin tässä artikkelissa kertoa kuinka niitä ehkäistään.

Lihassupistus

Lihassupistus on jatkuvaa ja tahatonta lihasten supistelua ja se johtuu yleisesti ottaen väärällälailla tehdystä liikuntaharjoituksesta tai liikkeestä. Se voi olla myös ulkoisen vaivan aiheuttama, kun lihasta ei valmistella asianmukaisella tavalla. Toinen mahdollinen aiheuttaja voi olla vääränlaisen ryhdin pitäminen kauan aikaa. Se yhdistetään myös ihmisiin, joiden notkeus ja taipuvuus on huono.

Lihassupistus voi ilmestyä myös jännityksestä ja stressistä. Supistus vaikuttaa nykyään yleisesti kaulaan ja epäkäslihaksen alueeseen. Tämä johtuu sekä stressistä että asennoista, jotka saatamme omaksua tietokoneen ääressä työskennellessä tai televisiota katsellessa.

Lihassupistuksen aiheuttama kipu johtuu siitä, että veri ei pysty virtaamaan normaalilla tavalla. Tulehdusalueita ilmaantuu ja kuona-aineita kertyy. Tällaista kipua esiintyy myös silloin, kun lihaskuidut eivät onnistu rentoutumaan liikuntasuorituksen jälkeen.

Lihassupistuksen ehkäisy: huomioi ryhti ja asento.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 venytysharjoitusta lihaksillesi

Lihassupistuksen ehkäisy

Lihassupistus johtuu useista helposti vältettävissä olevista syistä. Tässä siis joitakin vinkkejä, joiden avulla voit ehkäistä sen syntymistä:

Tee venyttely- ja lämmittelyharjoituksia

Tällaiset harjoitukset ehkäisevät lihaskuitujen ylirasitusta. Niitä on paras tehdä ennen liikuntaa ja sen jälkeen.

Harrasta säännöllistä liikuntaa

Jos liikut päivittäin ja kohtuudella lisäten voimakkuustasoa asteittain, ehkäiset lihassupistuksen syntyä. Voit aloittaa lyhyillä kävelyillä ja lisätä sitten käyttämääsi aikaa sekä vauhdin nopeutta. Voit myös aloittaa kevyillä painoilla tehdyn liikuntarutiinin, mikäli haluat kehittää vahvuuttasi.

Huolehdi oikean asennon ylläpitämisestä

Kuten mainitsimme aikaisemmin, useimmat lihassupistukset johtuvat nykyään huonosta asennosta. Vietämme paljon aikaa tietokoneen ja television edessä ja kiinnitämme harvoin huomiota ryhtiimme. On siis tärkeää olla tietoinen ryhdistä ja korjata se niin usein kuin vain mahdollista.

Pidä pieniä taukoja, jos teet töitä toimistossa ja joudut viettämään kauan aikaa samassa asennossa. Nouse ylös ja liiku hieman. Tämä on paras tapa lievittää lihaksiin kerääntynyttä kireyttä.

Lihassupistuksen ehkäisy töissä: pidä taukoja ja liiku.

Lihassupistuksen ehkäisy: vähennä stressiä

Meidän on tapana altistua nykyään kiireelliselle elämäntyylille sekä täyttää elämämme stressillä ja ahdistuksella. Tämä stressi muuttuu usein valitettavasti jatkuvaksi lihasjännitykseksi. Sinun täytyy siis yrittää joko vähentää tai lievittää sitä. Yritä elää terveellisempää elämää.

Voit myös harrastaa joogaa. Se auttaa sinua hallitsemaan ahdistusta ja lisäksi siitä on suurta hyötyä lihasten terveyden kannalta. Tämä johtuu siitä, että jooga lisää notkeutta sekä rentouttaa kehoa. Se on yksi tehokkaimmista harjoituksista, jonka voit tehdä lihassupistuksen ehkäisemiseksi. Pyri samaan aikaan kokeilemaan myös muita rentoutumismenetelmiä. Kokeile tietoisuustaitoharjoituksia, aromaterapiaa sekä meditointia. Ne auttavat sinua vähentämään ahdistusta sekä olemaan kiltimpi itseäsi ja ympäristöäsi kohtaan.

Muita vinkkejä

Yritä vältellä äkillisiä lämpötilan muutoksia. Jos ilma on kylmä, varmista että lämmittelet, varsinkin ennen liikuntasuoritusta. On myös erittäin tärkeää, että tiedät oikeat tekniikat tekemillesi harjoituksille. Vääränlainen harjoittelu voi johtaa loukkaantumisiin ja lihassupistukseen.

Yhteenveto

Paras tapa välttyä tältä ongelmalta on harrastaa päivittäisiä liikuntarutiineja kohtuudella. Liikunnan voimakkuustasoa tulee nostaa progressiivisesti. On myös tärkeää, että hallitset liikuntatekniikkasi. Älä unohda lämmittelyä ja venyttelyä ennen jokaista aktiviteettia sekä niiden jälkeen.

Keskustele fysioterapeutin kanssa, mikäli kärsit lihassupistuksesta näiden menetelmien seuraamisesta huolimatta. Hän voi auttaa sinua ratkaisemaan ongelman.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hoida ja ehkäise lihaskramppeja kotikeinoin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hoida ja ehkäise lihaskramppeja kotikeinoin

Ehkäise lihaskramppeja venyttelemällä hyvin liikuntaa ennen ja sen jälkeen. Muista myös juoda runsaasti vettä päivän aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.