Logo image
Logo image

Yleisimmät synnynnäiset sydänsairaudet

3 minuuttia
Synnynnäiset sydänsairaudet ovat ryhmä epämuodostumia, jotka vaikuttavat sydämeen ja ovat läsnä syntymästä saakka. Tässä artikkelissa käydään yksityiskohtaisesti läpi, mitkä tyypit ovat yleisimpiä ja mitä seurauksia niillä on.
Yleisimmät synnynnäiset sydänsairaudet
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2022

Synnynnäiset sydänsairaudet ovat sellaisia, joissa yksi tai useampi sydämen anatomian osa on epämuodostunut. Nämä vauriot ovat läsnä syntymästä lähtien, koska ne kehittyvät alkion kasvun aikana. Espanjan sydänsäätiön (Fundación Española del Corazón) mukaan niitä esiintyy noin 1 prosentilla elävistä vastasyntyneistä.

Koska sydän on välttämätön elin, näillä vaurioilla on valtava vaikutus niitä kantaviin vauvoihin. Tästä syystä on tärkeää diagnosoida ja hoitaa ne mahdollisimman pian. Alla kerromme sinulle, mitkä ovat yleisimmät synnynnäiset sydänsairaudet, sekä joitain tietoja niistä.

Mitä ovat synnynnäiset sydänsairaudet?

Some figure
Espanjan sydänsäätiön tietojen mukaan noin 1 % elävistä vastasyntyneistä syntyy jonkinlaisen sydänsairauden kanssa.

Lue myös: Imemisrefleksi vastasyntyneillä: mitä tulee tietää

Synnynnäiset sydänsairaudet ovat ryhmä sairauksia, joille on ominaista anatomiset vauriot yhdessä tai useammassa sydämen osassa. Ei ole täysin selvää, mikä syy on, mutta asiantuntijat uskovat, että ne kehittyvät monien tekijöiden vuoksi. Nämä tekijät aiheuttavat muutoksia sydämen kehityksessä sikiön kasvaessa.

Vaurio on olemassa syntymästä lähtien. Jotkut sairaudet kehittyvät syntymästä lähtien, ja toiset hieman myöhemmin; se riippuu sydänsairauden tyypistä ja vakavuudesta. Tämäntyyppiset sydänsairaudet voivat koskea kaikkia ihmisiä sukupuolesta riippumatta.

Mitkä sydänsairaudet ovat yleisimpiä?

Synnynnäisiä sydänsairauksia on noin 300 eri tyyppiä. Ne voivat esiintyä itsenäisesti tai yhdistelminä muiden tyyppien kanssa samassa henkilössä. Jokaisen ennuste ja hoito ovat erilaisia. Jotkut eniten diagnosoiduista synnynnäisistä sydänsairauksista ovat seuraavat:

  • Interatriaalinen ja kammioiden välinen viestintä: tämä tapahtuu silloin, kun kalvossa on reikiä, jotka erottavat eteisen tai kammiot. Tämä tarkoittaa, että sydämen toisella puolella oleva happipitoinen veri sekoittuu toiselta puolelta tulevaan hapettamattomaan vereen ja menettää osan hapesta.
  • Keuhkoläppästenoosi: tämä venttiili säätelee veren virtausta oikeasta kammiosta keuhkoihin. Kun se on normaalia ohuempi, kammion on työskenneltävä kovemmin, mikä johtaa siihen, että se vääristää sen mukanaan tuomia komplikaatioita.
  • Aorttaläpän ahtauma: Aorttaläpän tehtävänä on hillitä veren virtausta vasemmasta kammiosta aortaan ja sitten muuhun kehoon. Koon pieneneminen tarkoittaa, että vasen kammio on se, joka päätyy työskentelemään kovemmin ja muuttumaan epämuodostukseksi. Tämä johtaa sydämen toimintahäiriöön.
  • Pysyvästi auki oleva tiehye: Tiehye on suoni, joka yhdistää sikiön aorttavaltimot ja keuhkovaltimot. Näin sikiön verenkierto toimii oikein. Yleisesti ottaen se sulkeutuu vasta syntymässä. Jos näin ei tapahdu, molempien valtimoiden veri sekoittuu, menettää osan happea ja ylikuormittaa sydäntä.

Epämuodostumien yhdistelmät

Some figure
Fallotin tetralogia on yksi yhdistelmistä, jotka vaativat kirurgista hoitoa.

Lue myös: Miten lievittää vauvan kutisevia ikeniä?

  • Fallotin tetralogia: Tämä synnynnäinen sydänsairaus on yhdistelmä neljästä epämuodostuksesta. Näitä ovat VSD, keuhkojen ahtauma, oikean kammion hypertrofia ja aortan epämuodostumat. Tämä häiriö aiheuttaa hapenpuutetta niissä elimissä, joissa se esiintyy. Se vaatii leikkausta.
  • Suurvaltimoiden transpositio: Tässä muodonmuutoksessa aortan valtimot ja keuhkovaltimot vaihtuvat. Aortta yhdistyy oikeaan kammioon ja keuhkoputki yhdistyy vasempaan kammioon. Tämä luo kaksi rinnakkaista kiertoa. Toisella puolella meillä on hapetonta verta ja toisella hapetettua verta, eivätkä ne sekoitu. Tämä tyyppi vaatii myös leikkausta.

Mitkä ovat synnynnäisten sydänsairauksien seuraukset?

Kuten olemme jo maininneet, jokaisella synnynnäisellä sydänsairaudella on erilainen diagnoosi, ennuste ja hoito. Niille kaikille on yhteistä, että koska se on niin tärkeässä elimessä – varsinkin jos kyseessä on merkittävä epämuodostuma – se voi johtaa vakaviin ja merkittäviin seurauksiin.

Siksi on välttämätöntä, että vauva käy asianmukaisissa lääkärintarkastuksissa sekä raskauden aikana että vastasyntyneenä. Lääkärit pystyvät diagnosoimaan osan niistä sikiössä ja jopa hoitamaan niitä kohdun sisällä.

Jos huomaat vastasyntyneessäsi uusia oireita tai merkkejä, on välttämätöntä käydä lääkärissä, jotta lääkäri voi tehdä tarvittavat tutkimukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  •  ¿Cuáles son las cardiopatías congénitas más frecuentes? – AACICAACIC [Internet]. [cited 2020 Feb 26]. Available from: http://www.aacic.org/es/que-son-las-cardiopatias/las-cardiopatias/
  • Cardiopatías congénitas – Fundación Española del Corazón [Internet]. [cited 2020 Feb 26]. Available from: https://fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/cardiopatias-congenitas.html
  • Cardiopatías congénitas más frecuentes y seguimiento en Atención Primaria [Internet]. [cited 2020 Feb 26]. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/numeros-anteriores/publicacion-2012-10/cardiopatias-congenitas-mas-frecuentes-y-seguimiento-en-atencion-primaria/

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.