Miten lievittää vauvan kutisevia ikeniä?

Haluaisitko tietää, miten voit lievittää vauvan kutisevia ikeniä? Lue lisää täältä.
Miten lievittää vauvan kutisevia ikeniä?

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hampaat voivat alkaa puhjeta suuhun jo kuuden kuukauden iässä, mutta joillakin lapsilla prosessi alkaa tätä aiemmin tai myöhemmin. Yleisiä hampaiden puhkeamisesta kertovia oireita ovat runsas kuolaaminen, tarve purra esineitä, ärtyisyys tai kiukkuisuus, kipeät, arat tai kutisevat ikenet ja lievä ruumiinlämmön nousu. Moni unettomista öistä kärsivä vanhempi saattaakin miettiä, miten lievittää vauvan kutisevia ikeniä. Alta löydät muutamia vinkkejä.

Miten lievittää vauvan kutisevia ikeniä?

Vauvan kutisevia ikeniä voi lievittää monin tavoin.
Hampaiden puhkeaminen voi olla joillekin lapsille epämukavaa ja jopa kivuliasta.

Hampaiden puhkeaminen on joillekin vauvoille epämukavaa, toisille taas ei juurikaan. Kaksi etummaista alahammasta puhkeavat lähes aina ensimmäisinä, ja niitä seuraavat kaksi ylempää etuhammasta. Jokaisella lapsella on kuitenkin erilainen kehityskaari, joten jos hampaat eivät puhkea tässä järjestyksessä, syytä huoleen ei ole.

Jos olet käymässä läpi tätä prosessia, näillä suosituksilla voit lievittää vauvan kutisevia ikeniä. Jos lapsi kuitenkin kiukkuaa ja hänen on vaikea syödä edes rinnasta tai pullosta, voi olla hyvä kääntyä lastenlääkärin puoleen.

Hiero vauvan ikeniä

Hiero vauvan ikeniä puhtaalla sormella tai kostealla sideharsolla, sillä tämä saattaa auttaa lievittämään epämukavuutta. Muista, että tämä tulisi tehdä vain yhden sormen päällä.

Viilennä ikeniä

Rauhoita vauvan ikeniä kylmällä lusikalla tai purulelulla. Niitä ei tulisi kastaa sokerissa, hunajassa, mehussa eikä muussakaan makeassa. Anna vauvalle pelkkä kylmä purulelu.

Anna vauvalle jotain pureskeltavaa

Pureskeltavan esineen tulisi olla riittävän iso, jotta vauva ei voi niellä sitä eikä tukehtua siihen. Se ei myöskään saisi hajota pieniksi palasiksi, jotta vauva ei vedä niitä henkeensä ja tukehdu.

Voit käyttää märkää musliinikangasta, jota on pidetty pakkasessa puoli tuntia. Se tulisi ottaa pakastimesta pois ennen jäätymistä ja pestä käytön jälkeen.

Vältä nestettä sisältäviä kumisia pururenkaita, jotta ne eivät aiheuta vahinkoa sattuessaan vuotamaan. Jos sinulla on näitä puruleluja, viilennä ne jääkaapissa, älä pakkasessa.

Kylmät ruoat

Purukeksejä ja pakaste- tai kylmiä ruokia tulisi antaa vain lapsille, jotka syövät jo kiinteää ravintoa. Muussa tapauksessa älä anna niitä lapselle. Pidä lasta aina silmällä tukehtumisen välttämiseksi.

Keskustele lääkärin kanssa

Jos vauva on kovin ärtyisä, tuskainen tai kipeä, lääkäri voi määrätä parasetamolia tai ibuprofeenia olon kohentamiseksi.

Mitä hampaiden puhkeamisen aikana ei tule tehdä

Näitä asioita ei tulisi tehdä hampaiden puhkeamisen aikana, jotta et vaaranna vauvasi terveyttä. Älä ensinnäkään laita aspiriinia vauvan hampaisiin, äläkä hankaa vauvan ikeniä alkoholilla.

Älä ripusta tai kiedo pururengasta vauvan kaulaan tai muuhun kehonosaan, sillä se saattaa jäädä kiinni johonkin ja aiheuttaa kuristumisen. Vältä myös meripihkaisia purukaulakoruja, sillä helmet voivat irrotessaan aiheuttaa tukehtumisen.

Älä käytä hampaiden puhkeamiseen tarkoitettuja geelejä ja tabletteja, ellei lastenlääkäri niin ohjeista, sillä niistä voi olla vauvoille haittaa.

Älä leikkaa vauvan ientä auttaaksesi hammasta puhkeamaan, koska tämä voi johtaa infektioon. Vältä homeopaattisia luontaishoitoja, koska ne saattavat sisältää vauvoille vaarallisia ainesosia.

Muita hampaiden puhkeamisen oireita

Tuttipullo voi aiheuttaa kariesta.
Tuttipullokaries on hammasta tuhoava prosessi, joka johtuu bakteerien liiallisesta lisääntymisestä.

Hampaiden puhkeamisen oireista ja kotihoidoista liikkuu paljon myyttejä. Kuolaaminen johtuu lisääntyneestä syljenerityksestä: rauhaset kiihdyttävät toimintaansa, koska keho on sopeutumassa muuhunkin ravintoon kuin maitoon.

Lima ei liity hampaiden puhkeamiseen, kuten ei myöskään kuume. Ruumiinlämpö saattaa kuitenkin nousta hieman ienten tulehtumisesta johtuen. Se saattaa lisäksi heikentää immuunijärjestelmää, mikä voi johtaa jonkin kuumetta aiheuttavan taudin tarttumiseen.

Yhteyttä ei ole havaittu myöskään hampaiden puhkeamisen ja jatkuvien löysien ulosteiden tai koliitin välillä. Jos vauvalla siis esiintyy kuumetta, limaneritystä ja ripulia, vauva kannattaa viedä lääkäriin.

Yksi hampaiden puhkeamiseen liittyvä oire on ruokahaluttomuus, vaikkakaan todellisuudessa ruokahalu ei katoa, vaan epämukava tunne suussa vaikeuttaa syömistä.

Miten vauvan ikeniä ja uusia hampaita hoidetaan?

Kun kutisevat ikenet eivät enää vaivaa, vauvan hampaita tulee hoitaa, sillä reikiintyminen voi nopeuttaa niiden tippumista ja jättää aukkoja, ennen kuin uusia hampaita alkaa tulla tilalle. Ennen kuin hampaat puhkeavat, vauvan ikenet tulisi puhdistaa päivittäin sideharsolla tai pelkässä vedessä kostutetulla puhtaalla liinalla.

Ensimmäisten hampaiden puhjettua harjaa ne vedellä ja pienellä nokareella fluorihammastahnaa. Vauvan kasvaessa käytä enemmän tahnaa. Älä anna lapsen niellä tai syödä tahnaa, sillä se voi olla vaarallista. Kun kaikki hampaat ovat puhjenneet, harjaa ne vähintään kahdesti päivässä aterioiden jälkeen.

Toisaalta on tärkeää pitää mielessä, että lapsen nukahtaminen tuttipullo suussa voi aiheuttaa reikiintymistä, kun mehua tai maitoa jää suuhun. Tätä suositellaankin välttämään.

Yhdysvaltain hammaslääkäriyhdistys suosittaa, että lapsia käytetään hammaslääkärissä suunnilleen yhden vuoden täytettyään, kerran tai kaksi vuodessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.