Logo image
Logo image

Äidinmaidonkorvikkeet sisältävät paljon sokeria

2 minuuttia
Äidinmaidonkorvikkeissa on yleensä suuria määriä sokeria. Tämän ovat todistaneet tieteelliset tutkimukset, joissa varoitellaan sokerin keskipitkän ja pitkän aikavälin haittavaikutuksista.
Äidinmaidonkorvikkeet sisältävät paljon sokeria
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Moni käyttää äidinmaidonkorvikkeita täydentämään vauvan ruokavaliota tai korvaamaan rintamaidon. Hiljattaiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että äidinmaidonkorvikkeet sisältävät paljon sokeria.

Tämä saattaa johtaa vauvan kehityksen kannalta haitallisiin seurauksiin. Yksi näistä voi olla muutos mikrofloorassa, joka on elämän alkutaipaleella hyvin herkkä ruokavaliolle, kuten paljastaa tämä tutkimus. Liiallinen sokerimäärä voi altistaa vauvan myös diabetekselle, lihavuudelle ja muille monitekijäisille sairauksille.

Äidinmaidonkorvikkeet ja rintamaito

Äidinmaidonkorvikkeet tulisi valmistaa ihanteellisesti niin, että ne olisivat ravintoarvoltaan mahdollisimman lähellä rintamaitoa. Näin varmistetaan, että vauva kehittyy kunnolla ja hänen elimistönsä toimii oikein.

Niihin voi kuitenkin olla kannattavaa lisätä hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita, kuten Omega-3:a. Nämä rasvahapot ovat joidenkin tutkimusten mukaan hyödyksi aivojen kehitykselle, ja lisäksi niillä on erittäin suotuisia tulehduksenvastaisia vaikutuksia.

Äidinmaidonkorvikkeet sisältävät paljon sokeria

Vaikka rintamaito sisältää laktoosia, sokeria jota elimistö ei pysty pilkkomaan elämän alkuvaiheissa, äidinmaidonkorvikkeet sisältävät liikaa yksinkertaisia sokereita. Niitä voi olla valmiissa korvikkeissa yli 7 g per 200 ml. Tämä sokeripitoisuus vastaa urheilujuomia.

Huomionarvoista on myös se, että sokerilla on hyvien aistinvaraisien ominaisuuksiensa lisäksi koukuttava vaikutus, kuten korostetaan joissakin tutkimuksissa. Vauvoille ei näin ollen kannata antaa liikaa sokeria, sillä lapsen makunystyrät saattavat tottua siihen tulevaisuudessa, mikä voi saada hänet syömään sitä liikaa.

Some figure

Jatka lukemista: Imettämisen hyödyt vastasyntyneen immuunijärjestelmälle

Sokeri ja monitekijäiset sairaudet

Yhä useammissa tutkimuksissa on löydetty yhteys ei-urheilullisten ihmisten sokerinkulutuksen ja monitekijäisten sairauksien riskin välillä. Varsin selvä yhteys on yksinkertaisten sokerien kulutuksen ja diabeteksen tai lihavuuden välillä. Lisäksi tämän ravintoaineen kulutus on yhdistetty tiettyjen syöpien kohonneeseen riskiin.

Ja kaiken tämän lisäksi sokerinkulutus on yhdistetty vielä sydän- ja verisuonitautiriskiinkin lapsilla, kuten osoitetaan esimerkiksi Circulation -lehden artikkelissa. Keinotekoisten makeutusaineiden lisääminen tuotteisiin sokerin sijaan ei kuitenkaan näyttäisi olevan erityisen toimiva ratkaisu taistelussa kyseisiä sairauksia vastaan.

On tärkeää lukea äidinmaidonkorvikkeiden ainesosaluettelo

Kaikkien näiden syiden vuoksi on tärkeää lukea tuotteiden ainesosaluettelot, erityisesti lastenruokia ostettaessa. Jatkuvasti huonot valinnat voivat myötävaikuttaa terveysongelmien puhkeamiseen tulevaisuudessa.

Kannattaa valita sellaisia äidinmaidonkorvikkeita, joissa on vain vähän sokeria ja runsaasti proteiineja sekä rasvahappoja, kuten omega-3:a. Lisäksi voi olla kannattavaa täydentää näitä tuotteita kevyesti probiooteilla.

Tämä auttaa parantamaan vauvan mikroflooran koostumusta elämän alkutaipaleella. Tällä on positiivisia terveysvaikutuksia keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Some figure

Lue lisää: Omega-3 – mistä ruoista niitä saadaan eniten?

Muista!

Toisinaan äidinmaidonkorvikkeet sisältävät paljon sokeria, enemmän kuin on suositeltavaa. Niissä olevan sokerin määrä vastaa usein urheilujuomien sokeripitoisuutta. 

Sokeri on melko haitallista, kun sitä syödään säännöllisesti ja suuria määriä, ennen kaikkea pienelle lapselle. Tästä syystä on erittäin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota tuotteiden ainesosaluetteloihin ja valita vähäsokeriset vaihtoehdot.

Ei pidä unohtaa, että rintamaito sisältää laktoosia. Tästä syystä voi olla hyvä ajatus valita myös sitä sisältäviä äidinmaidonkorvikkeita. Laktoosin jättäminen pois ruokavaliosta saattaa aiheuttaa intoleransseja lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, mikä ei ole hyväksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Milani C., Duranti S., Bottacini F., Casey E., Turroni F., Mahony J., et al., The first microbial colonizers of the human gut: composition, activities and health implications of the infant gut microbiota. Microbiol Mol Biol Rev, 2017.
  • Innis SM., Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Res, 2008. 1237: 35-43.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Makarem N., Bandera EV., Nicholson JM., Parekh N., Consumption of sugars, sugary foods and sugary beverages in realtion to cáncer risk: a systematic review of longitudinal studies. Annu Rev Nutr, 2018. 38: 17-39.
  • Vos MB., Kaar JL., Weish Ja., Van Horn LV., et al., Added sugars and cardiovascular disease risk in children: a scientific statement from the american heart association. Circulation, 2017. 135: 1017-1034.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.