Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi?

Tyypin 1 diabetesta esiintyy erityisesti lapsilla ja nuorilla. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä diabetesta sairastavan lapsen kasvatukseen.
Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi?
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tyypin 1 diabetes on krooninen sairaus, joka ei oikein hoidettuna välttämättä heikennä potilaan elämänlaatua. Diabetesta sairastava lapsi vaatii erityistä huolenpitoa, mutta hän voi silti elää normaalia elämää.

Tänään kerromme hieman lisää tyypin 1 diabeteksesta ja annemme neuvoja diabetesta sairastavan lapsen kasvattamiseen.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes on lapsuuden aikana kehittyvä autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa insuliinia tuottaviin soluihin. Se edustaa noin kymmentä prosenttia kaikista diabetestapauksista, ja sen esiintyvyys on suurta erityisesti ikävuosien 10 ja 15 välillä.

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei kykene muodostamaan insuliinia, sillä oma immuunijärjestelmä hyökkää ja tuhoaa insuliinia muodostavat ja erittävät beetasolut.

Insuliinihormonia tarvitaan glukoosin viemiseksi soluihin energiaksi, mistä syystä sen puute on korjattava.

Tällä hetkellä tyypin 1 diabetekseen ei ole parannuskeinoa, mutta sitä voidaan hoitaa keskittymällä verensokerin hallintaan. Tämän voi tehdä pistämällä insuliinia säännöllisesti ja noudattamalla terveitä elämäntapoja.

Tyypin 1 diabeteksen alla piilevä syy on epäselvä. Jotkut uskovat, että esimerkiksi perintötekijöillä ja tietyillä viruksilla on vaikutusta sen syntyyn. Vaikka tyypin 1 diabetes puhkeaakin tavallisesti lapsuudessa tai teini-iässä, se voi alkaa myös aikuisena.

Kuinka kasvattaa diabetesta sairastava lapsi

Diabetesta sairastava lapsi vaatii erityistä huolenpitoa

Terveelliset elämäntavat ovat avainasia tyypin 1 diabeteksen hallinnassa.

Seuraavaksi annamme joitakin yleisiä ohjeistuksia diabeteksen kanssa selviytymiseen koko perheelle, jotta sairaus ei heikentäisi lapsen elämänlaatua.

1. Ota selvää tyypin 1 diabeteksesta

Jos lapsellasi diagnosoidaan tyypin 1 diabetes, hänen on erittäin tärkeää tuntea sairauden perusasiat. On lisäksi äärimmäisen tärkeää, että sinä autat lasta tottumaan tilanteeseen ja mukautumaan uuteen elämäntapaansa.

Perheenjäsenten ja opettajien on osattava toimia diabeteksen kanssa ja osallistuttava lapsen lääkehoitoon ja psyykkisen tuen antoon.

2. Ymmärrä diabeetikon ruokavaliota koskevat ohjeistukset

Diabetesta sairastava lapsi joutuu omaksumaan terveelliset elämäntavat

Ruokavalio on avainasia diabetesta sairastavan lapsen hoidossa. Lapsen on hyvin tärkeää pitäytyä erityisruokavaliossa sekä koulussa että kotona.

Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat:

  • Tasapainoinen ruokavalio: Lapsen tulee osata kontrolloida syömänsä rasvan määrää, sillä rasva heikentää insuliinin vaikutuksia ja johtaa ylipainoon. Lapsen jokaiseen ateriaan tulisi kuulua hedelmiä ja vihanneksia sekä korkealaatuista proteiinia ja monimutkaisia hiilihydraatteja.
  • Lapsen tulisi rajoittaa nopeiden hiilihydraattien syöntiä, jotta verensokeri ei nousisi äkillisesti. Lapsen tulisi välttää tiettyjä, runsaasti lisättyä sokeria sisältäviä ruokia, kuten prosessoituja leivonnaisia, mehuja, siirappeja, keksejä yms.
  • Vanhempien tulisi pyytää opettajilta koulun ruokalan viikon ruokalista. Jos lapsi on hyvin pieni, opettajille on annettava tieto siitä, että lapsen tulee saada nauttia toinen aamiainen tai aikainen lounas, jotta verensokeri pysyy tasaisena.

3. Diabetesta sairastava lapsi ja lääkehoito

Tyypin 1 diabetesta sairastava lapsi joutuu pistämään insuliinia useita kertoja päivässä: nopeasti vaikuttavaa insuliinia ennen ateriaa ja hitaasti vaikuttavaa insuliinia kerran tai kaksi kertaa päivässä.

Pyri antamaan lääke rauhallisessa ympäristössä ja mieluiten kotona. Opettajienkin on osattava antaa lapselle piikki siltä varalta, että lapsi on liian nuori ja tarvitsee apua insuliinin antamisessa.

4. Verensokerin hallinta

Diabetesta sairastava lapsi joutuu mittaamaan säännöllisesti verensokerinsa

Lapsi pystyy helposti mittaamaan verensokerin säännöllisesti kannettavalla verensokerimittarilla.

Diabetesta sairastava lapsi joutuu aika ajoin tarkistamaan verensokeritasonsa pistämällä etusormeen. Lapsen tulisi voida tehdä se myös luokassa tai missä tahansa muussa paikassa, jossa lapsesta on miellyttävää tehdä se.

5. Diabetesta sairastava lapsi ja liikunta

Diabetesta sairastava lapsi voi liikkua samalla tavalla kuin muutkin ikäisensä lapset, kunhan hän muistaa noudattaa joitakin ohjeistuksia:

  • Verensokeri tulisi mitata ennen ja jälkeen liikunnan aterioiden ajoittamiseksi tarvittaessa.
  • Vanhemmilla ja opettajilla, jotka ovat läsnä lapsen liikunnan aikana, tulisi olla mahdollisuus saada käsiinsä nopeasti jotain hiilihydraattipitoista siltä varalta, että lapsen verensokeri laskee äkillisesti (hypoglykemia).

Tyypin 1 diabetes: yhteenveto

Nykyiset tyypin 1 diabeteksen hallintaan käytetyt työkalut mahdollistavat sen, että sairastuneet voivat elää laadukasta elämää.

Lasten kohdalla kaikkien hänen elämässään olevien aikuisten tulisi tuntea sairauden piirteet auttaakseen lasta verensokerin kontrolloimisessa oikeaoppisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.