Logo image
Logo image

Mitä tehdä, jos vauva kieltäytyy rintamaidosta?

4 minuuttia
Mitä tehdä, kun vauva kieltäytyy rintamaidosta? Onko ongelmaan ratkaisua? Tässä artikkelissa kerrotaan mahdollisista syistä ja ratkaisuista.
Mitä tehdä, jos vauva kieltäytyy rintamaidosta?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Imetys sekä rintamaito ovat erittäin tärkeitä jokaiselle vastasyntyneelle. Äidinmaito on ainutlaatuinen ruoka, joka on erityisesti suunniteltu ruokkimaan lasta. Mutta entä jos vauva kieltäytyy rintamaidosta?

Tämä voi nimittäin tapahtua, mutta sinun ei pitäisi tuntea itseäsi surulliseksi tai epäonnistuneeksi sen vuoksi. On joitakin tekijöitä, jotka sinun on tiedettävä tilanteen korjaamiseksi.

Miksi imetys on niin tärkeää?

Kerromme sinulle. Espanjan lastenlääkäriliiton (AEPED) mukaan imetyksellä on useita etuja. Näitä ovat emotionaalinen hyvinvointi, rinta- ja munasarjasyövän riskin väheneminen sekä toipuminen synnytyksen jälkeen.

Kun vauva kieltäytyy rintamaidosta, kaikki nämä edut jätetään huomiotta, koska monet äidit pettyvät. Se, että ei tiedä mitä tapahtuu, ei auta tilannetta. Otetaan siis selvää mahdollisista ratkaisuista.

Mikä on “imetyslakko” tai “-kriisi”?

Sitä tosiasiaa, että vauva kieltäytyy äitinsä rinnasta, kutsutaan “imetyslakoksi” tai “-kriisiksi”. Tämä termi on kuitenkin voimassa vain, jos tilanne jatkuu pitkään.

Riippumatta siitä, kuinka paljon tarjoat rintaa vauvallesi ja vaikka vauva on kuinka nälkäinen, hän silti kieltäytyy siitä. Tiedämme, että se on turhauttavaa, mutta tälle reaktiolle on syy.

Oletko palannut töihin ja vietätkö vähemmän aikaa vauvasi kanssa? Onko vauvasi koskaan purenut nänniäsi ja olet työntänyt vauvan pois äkillisesti tai reagoinut huutamalla? Onko vauvalla hampaita?

Nämä kysymykset voivat olla ratkaisevia tilanteen korjaamiseksi.

Mikä vauvaa voi vaivata?

On monia asioita, joista et ehkä ole tietoinen ja jotka häiritsevät vauvaa. Nämä voivat saada lapsesi kieltäytymään rintamaidosta. Alla mainitsemme syitä. Artikkelin lopussa annamme sinulle myös vinkkejä ongelmien ratkaisemiseen.

Some figure
Monet syyt häiritsevät imetysprosessia ja niiden tunnistaminen mahdollistaa ratkaisun löytämisen.

Meluinen ympäristö

Se voi tuntua merkityksettömältä, mutta vauvaa imetettäessä on parasta olla rauhallisessa paikassa ilman ylimääräistä melua. Liiallinen melu ja ihmiset ympärillä voivat saada vauvan hylkäämään rinnan.

Nenä tukossa

On tärkeää varmistaa, että vauvan nenä ei ole tukossa. Mikäli vauva ei voi hengittää hyvin, hän ei myöskään pysty imemään. Näin ollen vauva kieltäytyy rintamaidosta, koska hän tietää jo mitä tulee tapahtumaan. Käytä siis lapsille tarkoitettua nenäimuria.

Muutokset rutiinissa

Jos olet aloittanut työt ja tämä on merkinnyt muutosta rutiineissa, silloin vauva saattaa reagoida kieltäytymällä rinnasta. Se on kuin hänen tapansa valittaa ja protestoida, kun hän ei pidä jostakin. Sama voi tapahtua, jos olette äskettäin muuttaneet.

Hajut

Jos vauvasi kieltäytyy imemästä eikä mikään yllä olevista vastaa mahdollisia syitä, mieti, oletko vaihtanut shampoota, vartalopesua tai hajuvettä itselläsi. Vauvat voivat hylkiä uusia tuoksuja, minkä vuoksi he eivät halua imeä.

Liian vähän maitoa

Yksi syy, miksi vauva voi kieltäytyä rinnasta, on maidontuotanto. Lapsi ei ehkä voi täyttää ravintotarpeitaan, jolloin hän alkaa vieroittautua rintamaidosta, toteaa AEPED.

Aikaisempi epämiellyttävä kokemus

Yksi viimeisistä mahdollisista syistä voi liittyä epämiellyttävään kokemukseen. Kipu suussa imetyksen aikana, joka johtuu hampaiden puhkeamisesta tai sinun huutosi, koska vauva puri sinua vahingossa.

Mitä voin tehdä tilanteen korjaamiseksi?

On olemassa erilaisia ​​​​tapoja päästä eroon tästä imetyskriisistä. Emme voi taata, että ne kaikki toimivat juuri sinulla, koska jokainen tapaus on erilainen. Mikset kuitenkin kokeilisi?

Tässä on joitakin vaihtoehtoja:

Älä painosta lastasi

Omistamme tälle osion, koska se on tärkeää. Vauvan painostaminen on virhe. Anna vauvan löytää rinta uudelleen, kun hän on siihen valmis.

Hyvä tapa tehdä tämä on vahvistaa ihokosketusta. Anna vauvan olla rinnallasi kylpyammeessa tai sängyssä niin kauan kuin se on tarpeen. Tämä yksinkertainen ele kannustaa vauvaa imemään.

Käytä kantoreppua

Vaikka rattaat ovat erittäin mukavia, kantoreppu voi olla loistava ratkaisu tämän tilanteen ratkaisemiseen. Hän on lähellä rintaasi, ja jos vauva on kosketuksissa ihosi kanssa, vielä parempi.

Valitse hiljainen ympäristö, jos vauva kieltäytyy rintamaidosta

Jos mahdollinen syy vauvasi kieltäytymiseen on melu tai häiriötekijät, voit kokeilla hiljaisempaa ympäristöä. Huone tai alue, jossa ei ole liikaa ihmisiä ja kaikki on hiljaista. Tämä saattaa tarjota ratkaisun tähän ongelmaan.

Some figure
Rauhallisuus imetyksen aikana on avainasemassa, jotta äidin ja vauvan yhteys olisi riittävä ja että lapsi nauttisi tilanteesta.

Ota toisenlainen asento

Tietyt asennot voivat kannustaa vauvaa imemään. Esimerkiksi imettäminen sivuasennossa. Kokeile rohkeasti erilaisia asentoja.

Tarjoa lapsellesi rintaa, kun hän nukkuu

Tämä on loistava tekniikka saada vauva imemään. Vauvat tekevät sen automaattisesti. Kun he ovat nukahtamassa, he ovat rauhallisia ja rentoutuneita. Makaa vauvan vieressä iho ihoa vasten.

Älä anna lapsesi olla nälkäinen

Jos vauvasi on nälkäinen, hän on paljon ärtyisempi ja todennäköisemmin kieltäytyy rinnasta. Joten suosittelemme välttämään tätä tilannetta. On viisainta? Tarjoa vauvalle rintaa, kun sen aika on, vaikka hän ei ensinäkemältä sitä haluaisi.

Jos vauva kieltäytyy rintamaidosta, on olemassa tapoja ratkaista tämä ongelma

Älä pakota vauvaa imemään ja pidä mielessä kaikki yllä mainitut vinkit. Muista ennen kaikkea ihokosketus.

Vastasyntyneet ovat erittäin herkkiä kaikille rutiinin tai aikataulun muutoksille. Älä epäröi ottaa yhteyttä lastenlääkäriin mikäli kohtaat ongelmia. Hän tuntee varmasti tapauksesi paremmin ja voi antaa sinulle henkilökohtaisia ​​suosituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sabillón, F. (1998). Diferentes patrones de succión. Honduras Pediátrica19(4), 91-93.
  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva:¿ siempre?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia60(2), 171-176.
  • Vizcaíno Urresta, N. I. (2016). Relación entre la angustia materna y el rechazo del bebé a la lactancia. Estudio realizado desde la teoría psicoanalítica con 5 madres de bebés de hasta 8 meses de edad de la ciudad de Quito en el año 2016 (Bachelor’s thesis, PUCE).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.