Matkustaminen vauvan kanssa pitkiä matkoja

Pitkien matkojen matkustaminen vauvan kanssa on hyvin stressaavaa monille vanhemmille. Tänään haluamme jakaa loistavia vinkkejä, joilla teet matkustamisesta mukavampaa kaikille perheenjäsenille.
Matkustaminen vauvan kanssa pitkiä matkoja

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ajatus pitkien matkojen matkustamisesta vauvan kanssa voi aiheuttaa paljon ahdistusta vanhemmille, eikä mikään ihme: matkustaminen vauvan kanssa ei ole helppoa, oli matkustustapa mikä tahansa. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Tämä mielessä pitäen haluaisimme nyt antaa muutamia vinkkejä, joiden avulla teet matkustamisesta vauvan kanssa vähän miellyttävämpää. Ota siis rennosti ja jatka lukemista!

Pitkien matkojen matkustaminen vauvan kanssa

Matkustaminen lentokoneella vauvan kanssa vaatii suunnittelua ennalta

Vauvan kanssa lentäminen vaatii suunnittelua ennalta, joten ota nämä vinkit talteen.

Jotta matkustaminen vauvan kanssa sujuisi mahdollisimman miellyttävästi, tarvitaan vähän etukäteisvalmistelua. Onhan matkustamisessa kyse myös varautumisesta ja suunnittelusta (vaikka ymmärrämme kyllä, ettei kaikkia asioita aina voi hallita, etenkään lasten kanssa).

Matkaa suunnitellessasi ota huomioon seuraavat tekijät: vauvan ikä ja matkustustapa. Saattaa vaikuttaa kummalliselta, mutta nämä kaksi asiaa auttavat matkan suunnittelussa.

Katsotaan nyt muutamia vinkkejä vauvan kanssa matkustamiseen!

1. Missä vauva nukkuu matkan ajan?

Lentokoneella matkustaessa tietyn ikäiselle vauvalle on mahdollista varata vauvasänky. Tämä riippuu vauvan iästä sekä lentoyhtiöstä.

Varaa se ajoissa etukäteen, sillä sitä ei voi antaa viime minuutilla. Käy lentoyhtiön nettisivuilla lukemassa ikävaatimukset ja varausohjeet vauvasänkyä koskien.

Jos et ole oikeutettu vauvasänkyyn, vauvan tulisi nukkua sylissäsi, ellet ole valmis maksamaan ylimääräistä (50-100 % normaalihintaisesta lipusta) omasta paikasta vauvalle vieressäsi.

Jos päätät pitää vauvaa sylissä koko lennon ajan, ota mukaan ergonominen tyyny omalle niskallesi, niin saat hieman lepoa.

2. Pitkien matkojen matkustaminen vauvan kanssa: vauvanruoka

Imetettävä vauva ei tarvitse erityistä ruokaa mukaan matkalle

Nousut ja laskut ovat loistava ajankohta joko imettää tai pulloruokkia vauva.

Imetettävät vauvat ovat helppoja, sillä heille ei tarvitse varata mukaan mitään erityistä ruokaa. Jos sen sijaan hyödynnät pulloruokintaa, laita pulloon maitojauhe etukäteen ja pyydä lentoemännältä vettä, kun alat syöttää vauvaa. Useimmilta lennoilta saa myös maitoa pieninä annoksina.

Vauvanruokapurkit ovat sallittuja lennoilla, joten ota mukaan muutama.

3. Tarvitset yhden ylimääräisen matkalaukun ja vaippakassin

Sinun on otettava riittävästi vaippoja mukaan vaippakassiin koko lennon ajaksi ja vielä muutama ylimääräinen. Pakkaa matkatavaroihin mukaan myös peitto vauvalle ja ainakin kahdet vaihtovaatteet. Ota kaiken varalta mukaan yhdet vaihtovaatteet myös itsellesi.

Muista myös vauvan kosteuspyyhkeet, ja ota mukaan mahdolliset vauvan lääkkeet ja kuumemittari kaiken varalta. Myös vauvanruoan, vesipullon ja lapsen viihdyttämiseen tarkoitetun lelun tulisi olla käsimatkatavaroissa.

Toinen vinkki: pakkaa matkatavaroihin ainakin kaksi isoa muovipussia siltä varalta, että vaatteesi tahraantuvat. Voit laittaa likaiset vaatteet pusseihin siihen asti, kunnes olet perillä.

4. Vaatteet matkan aikana

Vauvan kanssa matkustettaessa on tärkeää, että sekä sinä että vauvasi tunnette olonne mukaviksi. Unohda siis turhan muodikkaat ja myötäilevät vaatteet ja anna vauvan matkustaa rennossa pyjamassa.

Pue lapsi kerroksittain, niin pystyt helposti lisäämään tai vähentämään vaatteita tarvittaessa. Pidä peitto lähettyvillä, sillä joskus matkustamossa tulee hyvin viileä.

5. On normaalia, että vauva itkee hieman matkan aikana

Vauvan itkusta matkan aikana ei kannata stressata

Jos vauva itkee lentokoneessa, älä vaivu epätoivoon; yritä vain hellästi rauhoitella vauvaa.

Vauvat itkevät, sille ei voi mitään. Älä siis suotta stressaa.

Unohda takana istuvat äreät kanssamatkustajat ja pysyttele rauhallisena. Yritä hellästi saada vauva rauhoittumaan. Keskity lapseesi ja siihen, mikä hänelle ja sinulle on tarpeellisinta sillä hetkellä.

6. Tutti ehkäisee korvien kipua

Anna vauvan imeä rintaa, tuttipulloa tai tuttia nousun ja laskun aikana, sillä se vähentää kipua korvissa. Jos ruokit vauvaasi tuttipullolla, pidä pullo valmiina näitä hetkiä varten.

Matkustaminen vauvan kanssa autolla pitkiä matkoja

Matkustaminen vauvan kanssa on helpompaa, jos vauva nukkuu

Matkustaminen vauvan kanssa maateitse on paljon rennompaa kuin muilla kulkuneuvoilla.

Suurin etu maateitse (erityisesti omalla autolla) matkustettaessa on se, että pystyt hallitsemaan matkan tahtia. Lisäksi pystyt kontrolloimaan lämpötilaa ja pitämään niin paljon taukoja kuin tarvitset. Omalla autolla matkustaessa pystyy siis paljon helpommin panostamaan omaan ja perheen mukavuuteen.

1. Valitse paras ajankohta

Matkusta autolla mieluiten silloin, kun vauva nukkuu. Näin sinun ei tarvitse huolehtia esimerkiksi vauvan itkusta.

Jos sinua ei haittaa ajaa yöllä, se on loistava ajankohta.

2. Varmista, että vauvalla on mukava istuin

Auton turvaistuin täytyy mukauttaa vauvan ikään ja kokoon. Ennen matkaan lähtöä varmista, että se on oikein asetettu ja mukava vauvalle. Varmista, että myös istuimen vyö on oikein asetettu.

3. Pidä niin paljon taukoja kuin tarvitsee

Matkustaminen vauvan kanssa omalla autolla on helpoin matkustustapa

Arvioi, milloin lapsella on nälkä, ja yritä aikatauluttaa pysähdystauot noihin hetkiin, jotta lapsi pääsee hetkeksi pois istuimesta, saa syödä ja olla sylissä. Muista, ettei ole suositeltavaa pitää lasta istuimessa liian pitkiä aikoja kerrallaan.

4. Pidä mukana vararengasta ja vaihtovaatteita

Aivan kuten lentokoneella matkustettaessa, omaan autoon on tarpeen ottaa mukaan riittävästi vaatetta ja vaippoja. Vaikka voisikin olla helpompi pysähtyä ostamaan niitä tarvittaessa, se ei ole kaikkein miellyttävin tilanne johon joutua vauvan kanssa.

Pidä mukana myös vararengasta renkaan puhkeamisen varalta.

5. Matkustaminen vauvan kanssa: mukavat vaatteet

Mukavat vaatteet ovat matkustettaessa tärkeät, jotta vauvalla olisi hyvä olla. Vältä villaa ja paksuja tai liian ohuita takkeja. Pidä mielessä, että lapselle saattaa tulla liian kuuma tai kylmä, tai vyö saattaa hangata epämukavasti hänen ihoaan.

Matkustaminen vauvan kanssa pitkiä matkoja vaatii kärsivällisyyttä ja huolellista suunnittelua sekä ennen matkaa että sen aikana. Ota rennosti ja nauti matkasta pysymällä positiivisena: matkustaminen vauvan kanssa tulee varmasti olemaan helpompaa kuin luulet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.