Logo image
Logo image

Onko tuteista ja tuttipulloista haittaa vauvalle?

3 minuuttia
Kun äiti ei pysty imettämään vauvaa, tarvitaan tuttia tai tuttipulloa. Niitä ei kuitenkaan tulisi käyttää enempää kuin yhdestä kahteen vuotta.
Onko tuteista ja tuttipulloista haittaa vauvalle?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tuttien ja tuttipullojen käyttö vauvoilla on hyvin yleistä. Jotkut vanhemmat päättävät käyttää kumpaakin, kun taas toiset välttelevät niitä. Onko tuteista ja tuttipulloista haittaa vauvalle?

Tutin ja tuttipullon käytön vaikutukset vauvan terveyteen ovat kiistanalaisia. Joidenkin perustelujen mukaan molemmat ovat keskeisiä välineitä vauvan rahoittamisessa ja ruokkimisessa, mutta on myös joitakin vastakkaisia näkemyksiä.

Nykyajan äidit hyödyntävät paljon kumpaakin välinettä, ja ne ovatkin varmasti jossakin mielessä hyödyllisiä. Mutta niiden käytöllä on myös haitallisia vaikutuksia. Alta löydät lisää faktaa tuttien ja tuttipullojen käytöstä.

Tutit ja tuttipullot: kuinka ne toimivat?

Some figure

Sekä tuttien että tuttipullojen käyttö liittyy vauvan luontaiseen imemisreflektiin. Tämä refleksi ilmaantuu 32. raskausviikolla, mutta kehittyy täydellisesti 36. viikolla.

Imemis- ja nielemisrefleksi varmistavat vauvan selviytymisen. Niiden ansiosta vauva pystyy syömään, ja toisaalta imeminen myös rauhoittaa stressaantunutta vauvaa. Samasta syystä vauvat imevät myös sormiaan.

Nämä refleksit tyypillisesti katoavat noin kuuden kuukauden ikäisenä. Vauva hyödyntää niitä tarttuakseen äitinsä rintaan syödäkseen ja rauhoittuakseen. Näistä reflekseistä on hyötyä myös silloin, kun vauva käyttää tuttia rauhoittuakseen tai tuttipulloa syödäkseen, jos hän ei saa rintamaitoa.

Lue tämäkin artikkeli: Miten helpottaa vauvan hikkaa?

Milloin tutteja ja tuttipulloja käytetään?

Imettävät äidit eivät aina saa vauvaa käyttämään tuttia. Luonnollisestikin vauva suosii äitinsä rintaa, ei vain syömiseen, vaan myös rauhoittumiseen.

Jos vauvaa ei voida imettää, tutteja ja tuttipulloja voidaan käyttää äidin rinnan korvikkeena. Tutin imemisellä on rauhoittava vaikutus, kun taas tuttipulloa käytetään vauvan ruokkimiseen.

Lastenlääkärit ovat usein eri mieltä siitä, mihin ikään saakka lasten kannattaisi käyttää tuttia ja tuttipulloa. Joidenkin mukaan sitä tulisi käyttää ensimmäiseen ikävuoteen asti, kun taas toisten mielestä tuttipulloa tulisi käyttää 18-kuukautiseksi ja tuttia 18-24 kuukautiseksi asti. Tämän jälkeen niitä ei tarvita.

Onko tuteista ja tuttipulloista haittaa vauvalle?

Tuttipullon imeminen on helpompaa kuin rinnan imeminen, mutta koska maito tulee ulos lähes itsestään, kielen ja huulten lihasten jännitys voi vähentyä (hypotonia) ja poskilihakset voivat kasvaa liikaa.

Rinnan imemiseen sen sijaan liittyy enemmän liikettä. Nänni menee suun takaosaan, mikä vaatii leuan ja kielten välisten liikkeiden koordinaatiota maidon saamiseksi.

Kun vauva kasvaa, imeminen ja nieleminen lakkaavat olemasta refleksejä. Niistä tulee vähitellen tahdonalaisia liikkeitä, sillä niitä tarvitaan pureskeluun ja syömiseen. Samalla kehittyvät puheen muodostamiseen tarvittavat kasvojen osat.

Tutin ja tuttipullon pitkäaikaisen käytön seuraukset

Tuttipullolla ruokittavan vauvan on improvisoitava imemis-, nielemis- ja hengitystekniikkaa annostellakseen pullosta maitoa ja nielläkseen sen tukehtumatta. Pullon käyttäminen pitkään tutin lisäksi voi vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen:

  • Riski ruoan vetämisestä henkeen: Lihasten uudelleen järjestäytyminen voi saada lapsen puklaamaan ja vetämään ruokaa henkeen.
  • Pitkittyneet apneakohtaukset: Maidonkorvikkeita juovat vauvat nukkuvat yleensä sikeämmin, mutta heillä voi olla hengityskatkoksia tai vaiheita, joissa hengitys on nukkuessa hyvin pinnallista.
  • Lapsi voi tottua hengittämään suun kautta: Tämä voi aiheuttaa hengitystieinfektioita, kuulon heikkenemistä sekä muutoksia rinnan ja leuan kehityksessä.
  • Niskan ja pään asento sekä kehon pystyasento voivat muuttua. Kielen ja leuan vääränlainen toiminta saa pään ja niskan virheasentoon suhteessa vyötäröön ja kehon pystyasentoon kompensoidakseen toimintahäiriötä.
  • Leuan ja hampaiden kehitys häiriintyy. Tuttipullosta juova vauva ei joudu käyttämään niin paljon voimaa imiessä, mikä olisi erittäin tärkeää sisäisten (kieli ja kitapurje) ja ulkoisten (huulet ja posket) lihasten paineen tasapainon kannalta.
  • Hampaiden reikiintymisen riski kasvaa, erityisesti jos lapsi juo tuttipullosta ennen nukkumaanmenoa. Korvikkeisiin lisätty sokeri tai sokeripitoiset aineet tarttuvat hampaisiin. Tämä tapahtuu kun vauva juo pullosta nukahtaessaan, sillä hampaat eivät pääse puhdistumaan.
  • Koska purentalihakset eivät kehity kunnolla, kielen artikulaatio voi vaikeutua. Puheen kehitys voi näin hidastua.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Kassing-menetelmä: pullo- ja rintaruokinnan yhdistäminen

En voi imettää: mitä minun tulisi tehdä?

Some figure

Jos et pysty imettämään, tuttia ja tuttipulloa kannattaa yrittää käyttää mahdollisimman vähän aikaa. Jotkut äidit käyttävät mukia ja pilliä tai jopa pieniä lusikoita mieluummin kuin tuttipulloa, eivätkä anna lapsen käyttää tuttia. Harkitse tarkkaan, toimiiko tämä sinun ja vauvasi kohdalla.

Joka tapauksessa on tärkeää välttää näiden välineiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa, sillä niiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta.

Tutin tai tuttipullon liikakäyttö voi johtaa siihen, että lapsesi joutuu käyttämään myöhemmin hammasrautoja mahdollisten nielemisongelmien ja luiden ja hampaiden epämuodostumien korjaamiseen. Se voi johtaa myös siihen, että lapsi tarvitsee tulevaisuudessa puheterapeuttia.

Vaikka tätä ei tapahdu kaikille lapsille, sen todennäköisyys voi kasvaa tutin ja tuttipullojen liiallisen tai pitkittyneen käytön seurauksena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.