Logo image
Logo image

7 tapaa, jotka vaikuttavat hampaiden terveyteen

6 minuuttia
On olemassa erilaisia tottumuksia ja tapoja, jotka vaikuttavat hampaiden terveyteen negatiivisesti. Tässä artikkelissa kerromme mitä nämä tavat ovat, jotta voit välttää niitä ja huolehtia hymystäsi.
7 tapaa, jotka vaikuttavat hampaiden terveyteen
Viimeisin päivitys: 02 helmikuuta, 2022

Suun terveys on tärkeää. Näin voit tehdä ja nauttia kaikista toimista, joita suun pitäisi tehdä. Jotkut tottumukset voivat kuitenkin vaikuttaa hampaiden terveyteen negatiivisesti ja huonontaa elämänlaatuasi.

Merkki hyvästä suun terveydestä on, kun et kärsi kivusta, infektioista, haavaumista, parodontaalisesta taudista, reikiintymisestä, hampaiden menetyksestä tai mistään häiriöstä, joka vaikuttaa suuhun.

Mikä tahansa mainituista ongelmista häiritsee kykyä pureskella, syödä, puhua ja hymyillä. Ne voivat myös vaikuttaa henkiseen hyvinvointiisi ja elämänlaatuusi.

Huomion kiinnittäminen hammashygieniaan ja säännöllinen hammaslääkärissä käynti on elintärkeää tällaisten ongelmien välttämiseksi. On kuitenkin joitain huonoja tapoja, joita sinun tulee välttää.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken siitä, mitkä usein toistuvat tottumukset voivat vaikuttaa hampaisiisi negatiivisesti.

1. Tiettyjen asioiden pureskelu voi vaikuttaa hampaiden terveyteen negatiivisesti

Jotkut ihmiset pitävät tiettyjä tavaroita suussaan tai pureskelevat esineitä, joskus jopa tiedostamatta sitä. Kynien, tikkujen tai silmälasien pureskelu voi kuluttaa hampaitasi. Se voi myös aiheuttaa pieniä halkeamia ja murtumia, jotka voivat aiheuttaa hampaiden herkkyyttä.

Jää on myös kova esine, jonka pureskelua kannattaa välttää. Sekä emali että jää ovat kiteitä ja niiden välinen paine rikkoo heikomman materiaalin. Yleensä kiille rikkoutuu, mutta joskus hammas voi jopa murtua.

Kynsien pureskelu on myös huono tapa, joka voi vaikuttaa hampaiden terveyteen – ja käsien ulkonäköön. Kynsien leikkaamiseen tarvittava voima voi vahingoittaa hampaita. Myös suusi asento, alaleuka eteenpäin, vaikuttaa itse leukaan.

Kynsissä on paljon bakteereita, jotka joutuvat suuhun sekä aiheuttavat sairauksia. Tämä koskee erityisesti ihmisiä, jotka työskentelevät kontaktissa mikro-organismien kanssa.

Some figure
Kovien esineiden pureskelu voi vaikuttaa hampaiden kiilteeseen. Ihmisillä on tapana pureskella jäätä, kyniä ja jopa omia kynsiä.

2. Hampaiden käyttäminen työkaluna on haitallista

Hampaiden tehtävänä on pureskella ruokaa ja helpottaa puheen tuottamista, mutta jotkut ihmiset haluavat käyttää niitä saksina tai pitää kiinni esineistä, kun heidän kätensä ovat täynnä. Langan tai teipin katkaisu, kääreiden tai pullojen avaaminen, etikettien poistaminen vaatteista tai kansista ovat vaihtoehtoisia käyttötapoja, mutta ne ovat haitallisia.

Näiden tehtävien suorittamiseen on erityisiä työkaluja, minkä vuoksi sinun tulee välttää niiden tekemistä suulla. Tämä johtuu siitä, että saatat kuluttaa hampaita, vahingoittaa leukaasi tai niellä jotain ei-toivottua vahingossa.

3. Epäterveellisten juomien nauttiminen

Joidenkin juomien säännöllinen tai liiallinen nauttiminen voi vaikuttaa kielteisesti suuhun:

  • Sokeripitoiset hiilihapotetut juomat: Hiilihapotetut juomat sekä runsaasti sokeria ja happoja (sitruuna-, hiili-, viini- ja fosforihappo) sisältävät juomat syövyttävät hampaita suojaavaa kiillettä. Kun ne kuluvat, se paljastaa alla olevan dentiinikudoksen. Tämä lisää herkkyyttä ja onteloiden sekä infektioiden riskiä.
  • Kahvi, tee tai infuusiot: Näiden juomien usein nauttiminen voi värjätä hampaita. On tärkeää, että noudatat asianmukaista suuhygieniaa niiden juomisen jälkeen.
  • Alkoholi: Alkoholi vähentää syljen eritystä aiheuttaen elimistön kuivumista ja suun kuivumista. Nämä lisäävät reikiintymisen ja infektioiden riskiä. Asiantuntijat yhdistävät alkoholin myös suusyövän kehittymiseen.

4. Huono hammashygienia vahingoittaa hampaitasi

Suun puhdistamatta jättäminen on tapa, joka vaikuttaa hampaiden terveyteen. On joitain asioita, joita ihmiset tekevät puhdistaessaan hampaitaan, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa.

  • Liian kova harjaus: Liian voimakas, paineinen tai nopea sähköinen hammasharja voi vahingoittaa hampaita sekä ikeniä. Myös kovilla harjaksilla varustettu hammasharja voi aiheuttaa vammoja.
  • Et vaihda hammasharjaa tarpeeksi usein: Jos et vaihda hammasharjaa kolmen kuukauden välein, se kuluu, harjakset avautuvat eikä se enää puhdista suuta kunnolla. Hammasharjan kyky poistaa tehokkaasti ruokajäämiä ja bakteeriplakkia heikkenee.
  • Huonolaatuisen hammastahnan käyttö: On tärkeää kiinnittää huomiota tuotteeseen, jonka valitset suusi hoitamiseen. Hammastahnan tulee sisältää fluoria sopivina määrinä (1000 – 1250 ppm) suun suojaamiseksi. Tarrojen lukeminen ja sertifioitujen ja testattujen tuotteiden etsiminen on erittäin tärkeää valittaessa hammastahnaa.
  • Hammastikkujen käyttäminen hampaiden puhdistamiseen: Jotkut ihmiset käyttävät puisia hammastikkuja hampaidensa välissä olevien ruokajäämien poistamiseksi. Tämä voi vahingoittaa ikeniä, minkä vuoksi hammaslangan käyttö on parempi idea.

5. Stressi voi vaikuttaa hampaiden terveyteen

Hermostuneilla ja ahdistuneilla ihmisillä on usein ongelmia suun terveyden kanssa. Kriisin ja suuren stressin hetkinä koemme usein tahattomia purentaongelmia tai hampaiden narskuttelua.

Tätä kutsutaan bruksismiksi ja se voi johtaa hampaiden vaurioitumiseen, kulumiseen, murtumiin ja vammoihin temporomandibulaarisessa nivelessä. Tähän ongelmaan liittyy myös kipu leuassa, kasvoissa, korvissa ja päässä, lihasten supistukset sekä muut komplikaatiot, jotka johtuvat pureskelusta tai suun avaamisesta.

6. Ruokavaliolla on tärkeä rooli suun terveydessä

Joidenkin ruokien nauttiminen on haitallista hampaiden terveydelle. Sokeroitujen tuotteiden syöminen lisää esimerkiksi reikiintymisen riskiä.

Ruoat, joilla on tahmea koostumus, voivat myös vaikuttaa suuhun. Tämä johtuu siitä, että ne viettävät enemmän aikaa kiinni hampaissa. Tämä auttaa sitten bakteerien lisääntymistä ja happoja, jotka aiheuttavat reikien muodostumista. Hammashygienia on välttämätöntä tällaisten tuotteiden vaikutuksen torjumiseksi.

7. Tupakointi on haitallista hampaiden terveydelle

Tupakka on yleisesti haitallista terveydellemme. Etenkin suussa se voi vahingoittaa limakalvoja. Tämä voi johtaa parodontaalisairauksiin, reikiintymiseen ja suusyöpään sekä värjätä hampaita ja aiheuttaa pahoinvointia.

Tämän lisäksi se voi muuttaa makuaistia. Monet hammashoidot epäonnistuvat tupakoiville potilaille.

Neuvoja hyvään hampaiden terveyteen

Nyt tiedät, mitkä tavat voivat vaikuttaa hampaisiisi negatiivisesti. Mutta pelkkien negatiivisten tekijöiden tunnistaminen ei riitä. Suun hoito on välttämätöntä, ja tästä syystä alla annamme neuvoja, joiden avulla voit saada terveen hymyn.

Suuhygienia ja hampaiden terveys

Suun puhdistaminen on välttämätöntä bakteerien ja ruokajäämien poistamiseksi, jotka kerääntyessään voivat aiheuttaa yleisimpiä suusairauksia. Hampaat tulee harjata kolme kertaa päivässä pehmeäharjaisella harjalla ja hammastahnalla, joka sisältää fluoria. Sinun tulee myös vaihtaa hammasharja 3 kuukauden välein.

On tärkeää, että käytät tarpeeksi aikaa puhdistaaksesi suusi kunnolla. Harjaa tulee kääntää niin, että se ulottuu pesemään myös hampaiden ja ikenien rajat; käytä pehmeitä liikkeitä, pyöreitä ja lakaisuja, kiinnittäen huomiota jokaisen hampaan kummankin puolen puhdistamiseen. Sinun tulee välttää äkillisiä, energisiä liikkeitä tai liiallista painetta.

Sinun tulee käyttää hammaslankaa kerran päivässä poistaaksesi bakteeriplakin, joka voi kertyä hampaiden väliin, mihin hammasharjasi ei pääse. Sinun tulee käyttää hammaslankaa varovasti jokaisen hampaiden välissä.

Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen täydentää suuhygieniaa suuvedellä. Hammaslääkärisi osaa arvioida, millaista tuotetta sinun tulisi käyttää.

Sinun ruokavaliosi

Monipuolisen ravitsevan ruoan syöminen on paras idea. Sinun tulisi välttää tai ainakin vähentää runsaasti sokeria sisältäviä ruokia.

Vältä syömästä kovia tai tahmeita ruokia, joissa on liikaa väriaineita. Jos valitset tällaisia ​​ruokia, hyvän suuhygienian harjoittaminen jälkeenpäin auttaa suojaamaan hampaitasi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hampaiden terveydestä

Some figure
Sinun tulisi käydä hammaslääkärissä säännöllisesti, ei vain silloin kun ongelma ilmenee. Hammaslääkärit pystyvät havaitsemaan alkavat ongelmat määräaikaistarkastuksissa.

Säännöllinen hammaslääkärissä käynti voi auttaa havaitsemaan kaikki ongelmat ajoissa. Nopeasti toimimalla voidaan välttää komplikaatioita ja varmistaa, että hoito on yksinkertaisempi ja tulokset parempia.

Tästä syystä suosittelemme käymään hammaslääkärissä kuuden kuukauden välein. Sinun tulee myös ottaa välittömästi yhteyttä heihin, jos sinulla on jokin seuraavista ongelmista:

  • Ikenet, jotka ovat tulehtuneet, punaiset, kipeät, turvonneet tai vuotavat helposti verta
  • Herkkyys kylmälle, kuumuudelle tai puremisen aikana
  • Ikenet, jotka ovat kaukana hampaista
  • Kipu missä tahansa hampaassa, leuassa, pureskelun aikana tai kasvojen lihaksissa
  • Löystyneet, murtuneet tai murtuneet hampaat
  • Ongelmia puremisessa, vinot hampaat, kosketuksen puute ylä- ja alahampaiden välillä
  • Pahanhajuinen hengitys tai outo maku suussa
  • Haavaumat tai haavat, jotka eivät parane
  • Implantit, jotka eivät tartu ja liikkuvat
  • Nielemisvaikeudet

Muista, että ikenien, hampaiden ja suun ongelmien varhainen havaitseminen ja ennakoiva hoito auttaa takaamaan hampaiden terveyden läpi elämän.

Ota vastuu suuhygieniastasi

Terve suu antaa sinun pureskella, syödä ja puhua kunnolla. Myös kaunis hymy, parantaa itsetuntoasi ja sosiaalisia suhteitasi.

Joten on sinun vastuullasi välttää hampaiden terveyteen negatiivisesti vaikuttavia tapoja ja kiinnittää erityistä huomiota suunterveyteen. Vaikka se saattaa joskus tuntua ylimääräiseltä vaivannäöltä, terve hymy parantaa elämänlaatuasi ja se on sen arvoista!

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ayala Saltos, Viviana Ivonne. La erosión dental asociada al consumo de bebidas carbonatadas en jóvenes de 19 a 25 años de la Facultad de Odontología de la Universidad Central del Ecuador período 2016-2017. BS thesis. Quito: UCE, 2017.
  • Contreras, C. P. “Efecto erosivo que causan las bebidas carbonatadas, alcohólicas y rehidratantes al esmalte dental.” REVISTA MEXICANA DE MEDICINA FORENSE Y CIENCIAS DE LA SALUD 5.3 sup (2020).
  • Lecourtois-Amézquita, Mariana Gabriela, et al. “Efecto erosivo que causan las bebidas carbonatadas, alcohólicas y rehidratantes al esmalte dental.” Revista Mexicana de Medicina Forense y Ciencias de la Salud 5.S3 (2021): 153-156.
  • Valencia Quiroz, Estrellita Simey. “Relación entre hábitos de alimentación y prevalencia de caries en escolares en etapa de dentición mixta de 6 a 7 años de edad en la IE N° 88005 Corazón de Jesús, Chimbote, 2017.”
  • Ocumare, Ramírez, and Livis Coromoto. Relación de la prevalencia de caries con el consumo de alimentos cariogénicos y cepillado dental en niños preescolares. Diss. 2017.
  • Martín, Marco Hernández. “Relación entre el consumo de alcohol y el cáncer.” Cuadernos del Tomás 10 (2018): 199-214.
  • Hernández, Dunia Sierra, et al. “La xerostomía y su relación con el consumo de medicamentos, cigarro y alcohol.” Medimay 24.3 (2017): 255-267.
  • Campaña Mosquera, Laura, and Julieth Ximena Rodríguez Fonseca. “Efectos del cigarrillo en el periodonto de los estudiantes fumadores de la facultad de odontología de la universidad Santo Tomas.”
  • Fernández Zambrano, Hugo. Efecto del cigarrillo sobre la mucosa oral. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontologìa, 2018.
  • Figueroa López, Anggie Briggitte. Efectos de la Onicofagia en el sector anterior. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.