Parodontaalinen sairaus ja hedelmällisyys

Suun terveys näyttää olevan läheisessä yhteydessä hedelmällisyyteen ja myös raskauteen. Parodontaaliseen sairauteen liittyy eniten häiriöitä.
Parodontaalinen sairaus ja hedelmällisyys

Viimeisin päivitys: 18 heinäkuuta, 2021

Suun terveydentila on paljon tärkeämpi asia kuin mitä olemme pitkään uskoneet. Sillä näyttää olevan yhteys myös hedelmällisyyteen. Kuten tulemme tässä artikkelissa näkemään, puutteellisella suuhygienialla ei ole pelkästään vaikutusta ulkonäköön, vaan se voi vaikuttaa myös moniin kehon prosesseihin. Parodontaalinen sairaus on tässä suhteessa vakava häiriö.

Kun puhutaan hyvästä suun terveydestä, tarkoitetaan sitä että henkillöllä ei ole sairauksia, jotka vaikuttavat suuhun, purentaan, hymyilemiseen, pureskeluun tai puhumiseen. Se kattaa myös häiriöt, jotka vaikuttavat henkilön psykologiseen hyvinvointiin.

Esimerkiksi karieksen, haavaumien tai parodontiitin vuoksi suun terveys voi olla heikko. Tällä hetkellä tutkitaan suun terveydentilan vaikutusta kehon muihin toimintoihin ja elimiin.

Tämän päivän artikkeli keskittyy siihen, miten suun terveydentila vaikuttaa hedelmällisyyteen. Käsittelemme myös suun terveydentilan suhdetta raskauteen, koska molemmat aiheet liittyvät läheisesti toisiinsa.

Parodontaalinen sairaus

Meidän on ensin selvitettävä mikä on parodontaalinen sairaus, ennen kuin pääsemme käsittelemään suun terveydentilan ja hedelmällisyyden yhteyttä. Tämä johtuu siitä, että sillä näyttää olevan suuri vaikutus ihmisen hedelmällisyyteen.

Parodontaalinen sairaus on ikeniin vaikuttava häiriö. Se aiheuttaa tulehduksen ikenessä ja johtuu yleensä heikosta suuhygieniasta. Parodontaalinen sairaus kehittyy siten, että bakteereista ja ruokajätteistä koostuva kerrostuma (hammaskivi), kertyy tälle alueelle.

Lopulta tämä hammaskivi kovettuu ja saa ikenet turpoamaan sekä tulehtumaan. Sairaus leviää myös hampaiden väliin ja vaikuttaa niiden rakenteeseen siinä määrin että ne voivat lopulta pudota. Parodontaalinen sairaus voi jäädä huomaamatta, mutta se voi aiheuttaa myös kipua ja saada ikenet vuotamaan verta.

Parodontaalinen sairaus voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.
Hammaslääkäri on suun terveyden arvioinnista vastaava ammattilainen.

Mikä on suun terveydentilan ja hedelmällisyyden välinen yhteys?

Tietyt yleiset tekijät vaikuttavat sekä hedelmällisyyteen että suun terveyteen: esimerkiksi tupakointi ja ikääntyminen.

Vasta suhteellisen äskettäin tutkijat alkoivat kuitenkin tutkia suun terveydentilan ja hedelmällisyyden välistä suhdetta. Uusimpien tutkimusten mukaan tietyt parodontaalitauteihin liittyvät bakteerit ovat paljon yleisempiä naisilla, jotka eivät voi tulla raskaaksi.

He havaitsivat, että naisilla jotka eivät voineet tulla raskaaksi oli suussaan suurempi määrä bakteereja, kuten Porphyromonas gingivitis. Tämä bakteeri näyttää aiheuttavan tulehdusta myös naisten sukuelimissä ja vaikuttaa siten hedelmällisyyteen.

Lisäksi Länsi-Australian yliopiston tutkijoiden mukaan parodontaalitautia sairastavat naiset yrittävät tulla raskaaksi keskimäärin seitsemän kuukautta ennen kuin he onnistuvat siinä.

Mielenkiintoista on, että suun terveydentilan ja muiden sairauksien, kuten 2-tyypin diabetes ja niveltulehdus, välillä on yhteys. Tämän mahdollisesti hedelmällisyyteen liittyvän yhteyden löytäminen on kuitenkin jotain aivan uutta.

Mikä on suun terveydentilan ja raskauden välinen yhteys?

Totuus on, että raskaus vaikuttaa koko kehoon, kun fysiologisia mekanismeja säätelevät ja vapauttavat hormonitasot muuttuvat rajusti prosessin aikana. Sekä estrogeeni että progestogeeni hormonit vaikuttavat suun terveyteen.

Suun ongelmat ovat yleisiä raskauden toisesta kuukaudesta lähtien. Tämä johtuu siitä, että edellä mainitut hormonit muuttavat ikenien bakteeritasapainoa. Näin ollen ientulehdukset yleistyvät rajusti.

Arviot osoittavat, että lähes kaksi kolmasosaa raskaana olevista naisista kokee ientulehdusta raskauden aikana. Lisäksi näyttää siltä, ​​että parodontiitin ja tiettyjen komplikaatioiden välillä on yhteys vauvan kehitykseen. Se voi esimerkiksi liittyä ennenaikaiseen syntymään.

Tästä syystä ammattilaiset suosittelevat pitämään huolta suun terveydestä. Varsinkin, jos aiot tulla raskaaksi tai olet jo raskaana. Ota säännöllisesti yhteyttä hammaslääkäriisi ja noudata asianmukaista suuhygieniaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.