Logo image
Logo image

Verta vuotavat ikenet: mikä avuksi?

3 minuuttia
Ienten verenvuodon välttämiseksi on tärkeää, että huolehdit suusi asianmukaisesta hygieniasta ja käyt riittävän usein hammaslääkärillä.
Verta vuotavat ikenet: mikä avuksi?
Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2020

Lähes kaikki meistä ovat varmasti huomanneet aika ajoin, että ikenet vuotavat verta hampaiden harjauksen yhteydessä. Itse asiassa olemme kaikki todennäköisesti ajatelleet, että verta vuotavat ikenet johtuvat vain harjaamisesta tai että se on jotain normaalia ja väliaikaista. Tämä ei kuitenkaan ole aivan normaali tilanne.

Verta vuotavat ikenet ovat tärkeämpi merkki kuin miltä se aluksi voi näyttää. Se voi olla varhainen oire ienten patologiasta tai ikeniin kohdistuvasta sairaudesta. Siksi silloin, vaikka sitä tapahtuisi satunnaisesti, meidän ei pitäisi sivuuttaa tätä oiretta. Selitämme tässä artikkelissa seuraavaksi, miksi ikenet vuotavat verta sekä mitkä sen syyt ja oireet ovat.

Miksi ikenet vuotavat verta?

Verta vuotavat ikenet ovat merkki ientulehduksesta. Siihen liittyy yleensä myös punoitusta, ja vaikka verenvuoto ilmenee vain harjaamisen aikana, se voi olla merkki ikeniin kohdistuvasta sairaudesta. Esimerkiksi niin ientulehdus kuin parodontiittikin voivat aiheuttaa verenvuotoa ikenissä.

Ientulehdus

Ientulehdus on hyvin yleinen ikeniin kohdistuva sairaus. Se ei ole vakava, mutta se voi lopulta johtaa parodontiittiin. Ientulehdus aiheuttaa ienten ärsytystä ja tulehtumista, joka tekee niistä punoittavat ja turvonneet. Ientulehdus vaikuttaa pääasiassa hampaiden pohjassa.

Ientulehdus johtuu pääasiassa huonosta suun hygieniasta. Siksi onkin välttämätöntä omaksua tunnolliset hampaiden ja suun puhdistustavat tulehduksen välttämiseksi. On suositeltavaa, että hampaat harjataan kahdesti päivässä ja hammaslankaa käytetään päivittäin. Lisäksi säännölliset tarkastukset hammaslääkärillä ovat välttämättömiä.

Some figure

Parodontiitti

Parodontiitti on vakava ikeniin kohdistuva infektio. Se aiheuttaa hampaita paikallaan pitävän luun tuhoutumisen ja tämän vuoksi se voi lopulta aiheuttaa hampaiden putoamisen. Itse asiassa se on suhteellisen yleinen sairaus.

Periodoniitti on myös liitetty huonoon suun hygieniaan. Myös muita riskitekijöitä on kuitenkin tunnistettu; itse asiassa lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet tupakanpolton korkeampaan periodontiitin esiintyvyyteen.

Muut syyt

On lisäksi tärkeää pitää mielessä, että ienten verenvuoto voi johtua muistakin tilanteista. Esimerkiksi hampaiden harjaaminen liian suurella voimalla, uuden hammasharjan käyttäminen, uusi hammaslankaa sisältävä rutiini ja jotkut lääkkeet voivat myös aiheuttaa verenvuotoa ikenissä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 14 syytä sille, miksi ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa

Mikä aiheuttaa ienten verenvuotoa?

Suussa oleskelee valtava määrä bakteereita, jotka muodostavat jatkuvasti hampaisiin tarttuvaa plakkia, joka ajan kuluessa kerääntyy hampaisiin ja joka johtuu myös limasta ja ruoanjätteiden hiukkasista.

Tämä plakki voidaan poistaa asianmukaisella tavalla harjaamalla hampaita ja käyttämällä hammaslankaa päivittäin. Jos plakkia ei kuitenkaan syystä tai toisesta poisteta, se kovettuu ja muodostaa hammaskiveä, joka kerääntyy hampaiden ympärille ja niiden väliin. Tämä johtaa siihen, että ikenet ärsyyntyvät, tulehtuvat ja alkavat vuotaa verta.

Some figure

Hampaiden harjaaminen joka päivä estää näiden bakteerien muodostumista, jotka aiheuttavat hammaskiveä ja muita suun ongelmia.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 6 helppoa kotihoitoa hammasplakkiin

Miten ienten verenvuotoa voidaan välttää?

Ensimmäinen asia, joka sinun pitäisi tehdä, olisi kääntyä hammaslääkärisi puoleen, jotta hän voi suorittaa suullesi oikeat tutkimukset. Lisäksi on hyvin mahdollista, että hän suorittaa sinulle hampaiden puhdistuksen eli poistaa hammaskiven ja määrittää sinulle tilanteeseen parhaiten sopivan hoidon.

Hammaslääkärin syystä tai hoidosta riippumatta on olemassa muutamia yksinkertaisia ​​vaiheita, joiden avulla verta vuotavia ikeniä voidaan hoitaa ja jopa välttää. On hyvä pitää mielessä, että näitä vinkkejä tulee noudattaa päivittäin, vaikka et kärsisikään ientulehduksesta:

  • Harjaa hampaat päivittäin. Itse asiassa pyri harjaamaan ne kaksi tai kolme kertaa päivässä. Olisi ihanteellista, että teet sen huolellisesti ja vähintään kahden minuutin ajan. Pyri korostamaan erityisesti niitä suun alueita, jonne hammasharjalla on vaikea pääsy.
  • Jotkut asiantuntijat suosittelevat sähköhammasharjan käyttöä. Tässä tapauksessa on parempi, että sähköhammasharjalla on pehmeät ja pyöristetyt harjakset. Ole varovainen erityisesti silloin, kun harjaat ienten linjaa.
  • Käytä hammaslankaa joka päivä. Hammaslangan päivittäinen käyttö auttaa sinua välttämään hammaskiven muodostumista hampaiden väliin. Samoin sinun tulisi käyttää suuvettä.
  • Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, sinun tulisi käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. Kaikkein parasta olisi, jos pystyisit käymään hammaslääkärin vastaanotolla kahdesti vuodessa eli kuuden kuukauden välein.
  • Lopeta tupakointi ja vältä alkoholia.

Toisaalta sinun tulisi kiinnittää huomiota myös ruokavalioon. Kokonaisvaltaisen ruokavalion tulisi sisältää sekä hedelmiä että vihanneksia, jotka antavat sinulle kaikki ne vitamiinit, joita ikenet ja hampaat tarvitsevat ollakseen hyvinvoivia ja terveitä. Sinun tulisi myös välttää runsaasti sokeria sisältäviä ruokia, koska ne voivat vahingoittaa hampaitasi.

Vielä lopuksi

Verta vuotavat ikenet voivat olla merkki jostakin sairaudesta. Siksi silloin, jos huomaat että ikenesi alkavat vuotaa verta, tulisi sinun ottaa yhteys hammaslääkäriisi niin pian kuin mahdollista. Pyri myös ylläpitämään asianmukaista suun hygieniaa tämän ongelman välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tratamientos, Sí. (n.d.). Enfermedad de las encías o enfermedad periodontal – Causas, sÍntomas y tratamiento. Retrieved from https://www.nidcr.nih.gov/sites/default/files/2018-01/enfermedad-encias-enfermedad-periodontal_3.pdf
  • Causas y soluciones del sangrado de encías | Blog Dentix. (n.d.). Retrieved July 29, 2019, from https://www.dentix.com/es-es/blog/causas-y-soluciones-del-sangrado-de-encias
  • Sangrado de encías | parodontax. (n.d.). Retrieved July 29, 2019, from https://www.parodontax.es/sobre-enfermedad-gingival/sintomas/sangrado-encias/
  • ¿Por qué me sangran las encías? (n.d.). Retrieved July 29, 2019, from https://cuidateplus.marca.com/bienestar/2018/11/22/-sangran-encias-168209.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.