Raskaudenaikaisen kystiitin hoitaminen kotikonstein

Mikäli olet raskaana ja epäilet että sinulla on kystiitti eli virtsatietulehdus, ota yhteyttä lääkäriin. On olemassa myös monia luonnollisia hoitokeinoja, jotka voivat auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksen puhkeamista tai ainakin nopeuttamaan sen paranemista, mutta luonnolliset hoitomuodot eivät korvaa antibiootteja.
Raskaudenaikaisen kystiitin hoitaminen kotikonstein

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Raskaudenaikainen kystiitti on hyvin yleinen vaiva, koska raskaana olevan naisen anatomiset ominaisuudet suosivat virtsatietulehduksen kehittymistä. Asiantuntijat arvioivat, että 5-10%  naisista kärsii virtsatietulehduksesta raskauden aikana.

Tämä johtuu siitä, että kasvava kohtu vie tilaa virtsarakolta. Näin ollen virtsarakko ei pääse kunnolla tyhjentymään  ja samalla infektion aiheuttavia bakteereita pääsee kertymään virtsarakkoon. Mikäli glukoosin esiintyminen virtsassa lisääntyy samanaikaisesti, bakteerien määrä kasvaa nopeammin kuin normaalisti.

Mitkä ovat raskaudenaikaisen kystiitin tyypilliset oireet?

Raskaudenaikaisen kystiitin oireet ovat samat kuin normaalissa virtsatietulehduksessa. Kaikkein tyypillisin oire on polttava tunne virtsatessa – sairastuneet henkilöt kuvaavat sitä polttavaksi tunteeksi, kivuksi, ärsytykseksi tai epämukavuuden tunteeksi.

Tyypillinen oire on myös pollakiuria, joka tarkoittaa jatkuvaa virtsaamisen tarvetta vaikka virtsarakko on tyhjä. Vain joissakin tapauksissa esiintyy polyuriaa, joka on virtsan määrän kasvu.

Raskaudenaikainen kystiitti aiheuttaa usein myös nokturiaa eli yöllistä virtsaamisen tarvetta. Monet naiset, joilla on tämä ongelma, ilmoittavat haluavansa jatkaa virtsaamista, mutta eivät pysty.

Raskaudenaikaisen kystiitin yksi hoidoista on juoda paljon vettä.
Nestetasapainosta huolehtiminen raskauden aikana on avain munuaisjärjestelmän puhdistamiseen.

Raskaudenaikaisen kystiitin hoito kotikonstein

Kystiitti raskauden aikana on hoidettava heti kun oireita ilmenee, koska kaikki virtsatieinfektiot ovat vaarallisia sikiön terveydelle. Lääkärissä käymisen sekä heidän ohjeidensa noudattamisen lisäksi on olemassa useita kotikonsteja, joista voi olla hyötyä.

Lisää nesteiden saantia

JAMA Internal Medicine -lehden julkaisu ja Yhdysvalloissa toteutettu tutkimus osoittavat, että lisääntynyt päivittäinen nesteiden saanti voi vähentää toistuvan kystiitin riskiä jopa 50 %. Lääkärit suosittelevat juomaan 2–3 litraa vettä päivässä myrkyllisten aineiden poistumisen nopeuttamiseksi.

Nestetasapainosta huolehtiminen on aina tärkeää, mutta se on erityisen tärkeää raskauden aikana. Mikäli nainen asuu lämpimässä ilmastossa tai käy läpi suuren osan raskaudesta kesällä, on välttämätöntä, että hän juo tarpeeksi vettä!

Toistuva virtsaaminen

Munuaisten pitäminen aktiivisina ja virtsarakon tyhjentäminen säännöllisesti auttavat ehkäisemään kystiitin puhkeamista raskauden aikana. Mikäli virtsarakko ei tyhjene kunnolla, bakteerikontaminaation aiheuttama infektioriski kasvaa.

Virtsaa ei saa missään olosuhteissa tule pidättää pitkiä aikoja. Tämän tilan äärimmäinen muoto on akuutti raskaudenaikainen virtsan kertyminen, se on fysiologinen tila, jossa virtsan ulosvirtaus on estynyt.

Probioottien lisääminen ruokavalioon

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että laktobasilleja sisältävät probiootit ovat tehokkaita emättimen mikrobitasapainon palauttamisessa. Ne estävät taudinaiheuttajien, kuten Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophiticus ja Klebsiella pneumoniae, kehittymistä.

Probiootit ehkäisevät virtsatietulehduksen puhkeamista. Paras tapa on aloittaa ottamaan niitä ensimmäisen antibioottikuurin aikana ja jatkaa niiden ottamista uusiutumisten välttämiseksi.

Juo karpalomehua

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että karpaloilla on antiseptisiä ominaisuuksia. Karpalomehun juominen on hyvä valinta raskaudenaikaisen kystiitin ehkäisemiseksi koska se estää bakteereita kertymästä virtsateiden seinämiin.

Yleinen tapa on laimentaa puoli kupillista karpalomehua yhteen kupilliseen vettä ja juoda sitä aamuisin 10 päivän ajan. Nykyään markkinoilla on saatavilla myös erilaisia karpaloista tehtyjä valmisteita juuri kystiitin hoitamiseen.

Lisää C-vitamiinin saantia

C-vitamiinin tehokkuudesta virtsatieinfektioiden ehkäisyssä ja hoidossa ei ole tarpeeksi tieteellisiä todisteita. Jotkut tutkijat huomauttavat kuitenkin, että C-vitamiini lisää virtsan happamuutta, mikä puolestaan ​​auttaa henkilöitä jotka kärsivät tästä vaivasta.

Terveellä aikuisella C-vitamiinin päivittäisen annoksen tulisi olla 75-90 milligrammaa. Kystiittiä sairastavan henkilön päivittäisen annoksen tulisi olla suurempi, mutta lääkäri tekee tästä lopullisen päätöksen.

Kuinka ehkäistä kystiitin puhkeamista raskauden aikana?

Paras tapa ehkäistä raskaudenaikaisen kystiitin puhkeamista on pitää munuaiset aktiivisina, noudattaa terveellistä ruokavaliota ja huolehtia hygieniasta. On aina parasta yrittää ehkäistä kystiitin puhkeamista kuin joutua turvautumaan antibiootteihin.

Hygieniatoimenpiteet

On tärkeää puhdistaa sukuelinten alue virtsaamisen jälkeen. Se tulisi tehdä edestä taakse, jotta jäljellä olevat ulostejäämät eivät pääse emättimeen.

Lisäksi suosittelemme käyttämään puuvillaisia alusvaatteita, jotka eivät ole liian tiukkoja. On myös tärkeää muistaa virtsata ennen ja jälkeen seksin.

Marjojen syömisen on todettu ehkäisevän raskaudenaikaisen virtsatietulehduksen puhkeamista.

Ruokavalio

Yksinkertaisia ehkäiseviä toimenpiteitä on juoda riittävästi vettä ja välttää virtsan pidättämistä pitkiä aikoja. Tavoitteena on pitää munuaiset aktiivisina ja välttää virtsan kertymistä virtsarakkoon.

Sokeripitoisten ja alkoholia sisältävien juomien välttäminen vähentää bakteerien kolonisaatiota suosivia tekijöitä. Sinun tulisi välttää mausteisia, rasvaisia ​​tai paistettuja ruokia. Sen sijaan lisää vesipitoisten vihannesten sekä punaisten hedelmien ja marjojen, kuten karpaloiden, määrää ruokavaliossa.

Kystiitin kehittymisen seuraaminen raskauden aikana

Mikäli kipu ja polttava tunne virtsatessa alkaa hävitä hoidon myötä, tarkoittaa se sitä että hoito tehoaa. Mikäli taas epämukavuuden tunne lisääntyy, virtsaamistiheys kasvaa tai virtsa näyttää oudolta, tarkoittaa se sitä että tilanne on huonontunut. Tässä tapauksessa sinun tulisi mahdollisimman pian ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.