Logo image
Logo image

Miksi virtsatieinfektio täytyy hoitaa ajoissa?

3 minuuttia
Virtsatieinfektio on hyvin yleinen ongelma ja se tulisi hoitaa ajoissa komplikaatioiden välttämiseksi. Jotkin näistä komplikaatioista voivat nimittäin johtaa kuolemaan.
Miksi virtsatieinfektio täytyy hoitaa ajoissa?
Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2020

Virtsatieinfektio on toiseksi yleisin sairaalan ulkopuolella saatu infektion aiheuttama sairaus. Sitä esiintyy naisilla noin 30-35 kertaa enemmän kuin miehillä. Harva on kuitenkin tietoinen virtsatieinfektion komplikaatioista, jos sitä ei hoideta kuntoon ajoissa.

Ennen kuin jatkamme, on hyvä tietää, että virtsatieinfektioita on erityyppisiä. Ne riippuvat tartunnan saaneesta osasta, eivätkä pelkästään paremmin tunnetusta kystiitistä. Lääkäri hoitaakin infektion sen aiheuttajan perusteella.

Tässä artikkelissa haluamme kertoa virtsatieinfektion eri tyypeistä sekä siitä, miksi sen varhainen diagnosointi ja hoitaminen on tärkeää.

Eri tyyppiset virtsatieinfektiot

Virtsatieinfektiot voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

  • Rakkotason infektioihin (alemmat virtsatiet): tähän ryhmään kuuluvat infektiot, joita esiintyy virtsarakosta virtsaputken päätyyn asti, josta virtsa tulee ulos. Ihmisellä voi esiintyä seuraavanlaisia infektioita:
    • Kystiitti: virtsarakontulehdus
    • Prostatiitti: eturauhastulehdus
    • Uretriitti: virtsaputkentulehdus
  • Munuaistason infektioihin (ylemmät virtsatiet): tämän ryhmän infektiot vaikuttavat munuaisiin sekä rakenteisiin, jotka vetävät virtsaa munuaisista ja kuljettavat rakkoon. Niitä kutsutaan virtsajohtimiksi. Ihmisellä voi esiintyä seuraavanlaisia infektioita:
    • Pyelonefriitti: munuaisinfektio
    • Munuaispaise

Riskitekijät

Some figure

Virtsatiet ovat steriilejä, mikä tarkoittaa sitä, että niissä ei ole mikrobeja. Tämä johtuu kolmesta tärkeästä tekijästä:

Jos jokin näistä tekijöistä kuitenkin muuttuu, voivat bakteerit sen vuoksi päästä virtsateihin ja aiheuttaa infektioita. Esimerkiksi eturauhasen tai virtsakiven aiheuttama este voi aiheuttaa jatkuvan virtsaamisen pysähtymisen altistaen elimistön siten bakteerien liialliselle kasvulle.

Ulkoisissa sukupuolielimissä, varsinkin naisilla, on lactobacillus-bakteereita. Ne tuottavat maitohappoa, bakterisideja (bakteereita tappavia aineita) sekä vetyperoksidia. Nämä aineet tappavat kaikki virtsatiehen pääsyä yrittävät taudinaiheuttajabakteerit.

Lactobacillus-bakteerikannassa voi kuitenkin tapahtua muutoksia, mikäli ihminen käyttää antibiootteja ilman niiden asianmukaista hallintaa. Se voi johtaa suurempaan riskiin saada infektio.

Virtsarakon katetrointi on myös tärkeä riskitekijä. Katetri on putki, joka yhdistää virtsatien rakkoon mahdollistaen virtsan kulkeutumisen. Se on täydellinen paikka bakteereille tarttua ja aiheuttaa infektioita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä tiedät emättimen hiivasienitulehduksesta?

Kuinka virtsatieinfektio vaikuttaa ihmisiin sukupuolen tai iän perusteella?

Virtsatieinfektioita voi esiintyä lapsillamutta ne liittyvät yleensä lapsilla syntymästä asti oleviin poikkeustilanteisiin. Tämä vaatii erityistä huomiota, sillä ne saattavat vaatia kirurgisen toimenpiteen.

Virtsatieinfektioita on erilaisia ihmisen sukupuolesta riippuen:

  • Miehillä ei yleensä ole virtsatieinfektioita ennen kuin he lähestyvät noin 60 vuoden ikää. Miehillä on pidempi virtsaputki ja heidän eturauhasensa erite on hapokasta ja se tappaa bakteereita. 60 ikävuoden jälkeen eturauhasen koko kasvaa ja virtsateissä olevasta esteestä johtuvan infektion riski lisääntyy.
  • Naisilla on paljon suurempi riski saada tällainen infektio koko elämänsä aikana. Tämä johtuu siitä, että naisten virtsaputki on paljon lyhyempi ja mikrobit pääsevät nopeammin virtsarakkoon. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenitaso myös laskee, mikä vähentää kykyä suojautua taudeilta.
Some figure

Lue myös: Vaihdevuosien kuumat aallot: mitä tehdä?

Mitä mikrobeja virtsatieinfektioon liittyy?

Tällaisia infektioita aiheuttavat mikrobit ovat yleensä peräisin suolistosta. Ne ovat useimmiten bakteereita, joista yleisin on escherichia coli.

Muita mikrobeja ovat klebsiella- ja proteus-bakteerit. Mutta jos ihmisellä on  monitahoisempi infektio tai katetri, tulisi lääkärin harkita moniresistenttien bakteerien mahdollisuutta. Ne voivat myös johtua useista eri bakteereista.

Mitä siitä seuraa, jos virtsatieinfektiota ei hoideta?

Jos saat ensin rakkotason infektion, kuten kystiitin, etkä hoida sitä asianmukaisesti, saattavat bakteerit jatkaa nousua ja päästä munuaisiin asti. Tämä on juurikin ongelmana, jos virtsatieinfektiota ei hoideta ajoissa.

Munuaisinfektiota, kuten jo mainitsimme aikaisemmin, kutsutaan pyelonefriitiksi. Jos se havaitaan ajoissa, ei se ole välttämättä vaikea ongelma ja se voidaan hoitaa oikealla lääkityksellä. Se voi kuitenkin aiheuttaa komplikaatioita munuaispaiseiden syntymisen johdosta.

Munuaispaiseet ovat munuaisissa olevia märkäpesäkkeitä. Niissä on konglomeraatteja kuolleita mikrobeja sekä puolustavia soluja, jotka muodostavat yhdessä märkäpaiseen. Ne tulee hoitaa suonensisäisellä antibioottikuurillajos ne ovat todella isoja, tulee ne tyhjentää.

Virtsatieinfektioita aiheuttavat bakteerit puolestaan voivat päästä verenkiertoon saaden aikaan verenmyrkytyksen. Jos se jatkaa kehittymistä, voi tuloksena olla septinen shokki ja kuolema. Näin tapahtuu, kun mikrobit pääsevät vereen ja aktivoivat kehon puolustusreaktion. Se aiheuttaa vahinkoa eri kudoksille.

Hoida virtsatieinfektio ajoissa

Kaikista näistä yllä mainitsemistamme syistä komplikaatioiden välttämiseksi virtsatieinfektio tulisi hoitaa kuntoon ajoissa. Jos siis kärsit tällaisista oireita, tulisi sinun käydä lääkärissä. 

Tässä joitakin infektion oireita:

  • Pollakiuria: tiheentynyt virtsaamisentarve päivän aikana.
  • Dysuria: kipua virtsatessa.
  • Tenesmus: pakottava tarve virtsata, mikä saa käymään useita kertoja vessassa.
  • Kiire virtsata.
  • Virtsan värimuutokset voivat olla osoitus virtsassa olevasta verestä.
  • Vatsakipu.

Lääkäri voi määrätä tarvittavan hoidon. Jos saat antibioottikuurin määrätyksi ajaksi, noudata sitä oikein näiltä ja muilta komplikaatioilta välttyäksesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Infecciones urinarias. Prevención y tratamiento | Farmacia Profesional. (n.d.). Retrieved April 30, 2020, from https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-infecciones-urinarias-prevencion-tratamiento-13049604
  • Complicaciones de las infecciones del tracto urinario – Infección del tracto urinario – Enfermedades de los riñones y las vías urinarias – Enfermedades – Medicina Interna Basada en la Evidencia. (n.d.). Retrieved April 30, 2020, from https://empendium.com/manualmibe/chapter/B34.II.14.8.13.
  • Cortes, J. A., Perdomo, D., Morales, R. A., Alvarez, C. A., Cuervo, S. I., Leal, A. L., Gómez, J. C., Reyes, P., Pinilla, A. E., Castellanos, E., & Donoso, W. (2015). Guía de práctica clínica sobre diagnóstico y tratamiento de infección de vías urinarias no complicada en mujeres adquirida en la comunidad. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v63.n4.44185
  • Cherry JD, Harrison G, K. S. y otros. (2018). Cistitis y pielonefritis. In Libro de texto de Feigin y Cherry sobre enfermedades infecciosas pediáricas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.