Mitä tiedät emättimen hiivasienitulehduksesta?

Useimmat naiset kärsivät hiivasienitulehduksesta ainakin kerran elämänsä aikana. Lue tämä artikkeli saadaksesi tietää kyseisestä vaivasta enemmän!
Mitä tiedät emättimen hiivasienitulehduksesta?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tästä artikkelista voit lukea emättimen hiivasienitulehduksesta. Candida albicans -pesäkkeiden liiallista kasvua voivat edistää eri olosuhteet.

Et ehkä tiedä sitä, mutta emättimen hiivasienitulehduksen aiheuttaa candida-lajiin kuuluva sieni. Yksi yleisimmistä lajeista, joka on vastuussa tästä infektiosta, on candida albicans.

Tätä sientä esiintyy kehon eri alueilla, kuten iholla, suulla, ruoansulatuskanavassa ja emättimessä. Sitä löydetään kuitenkin pienimmässä määrin muistakin paikoista. Se ei aiheuta infektiota, jos sen määrä pysyy terveellä tasolla.

Useat olosuhteet voivat kuitenkin edistää candida albicans -pesäkkeiden liiallista kasvua. Sen tuloksena naiselle voi kehittyä emättimen hiivasienitulehdus, ja ulkosynnyttimien tai emättimen alueella esiintyy liiallista sienikasvustoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Hiivatulehduksen hoito luonnollisesti

Kaikki emättimen hiivasienitulehduksesta

Hiivasienitulehduksesta aiheutuu oireita.

On arvioitu, että 75 % naisista saa emättimen hiivasienitulehduksen vähintään kerran elämässä. Jos et huolehdi tästä ongelmasta, se voi lopulta vaikuttaa elämänlaatuusi.

20-50 prosentilla naisista on candida albicans -sieni emättimessä, vaikka se ei aina tarkoitakaan sitä, että heillä on infektio.

Kun emättimen tila on normaali, ei candida-sienestä aiheudu yleensä mitään oireita. Tämä on emättimen hapokkaan pH:n, immuunijärjestelmän ja emättimen tasapainoisen bakteerikasvuston ansiota. Sen tuloksena kaikki nämä tekijät auttavat estämään sientä lisääntymästä liiallisesti.

Jos naisella esiintyy tämän sienen liiallista kasvua, saattaa nainen kokea emättimen bakteerikasvuston epätasapainoa, joka johtaa hiivasienitulehdukseen.

5 % tapauksia infektiosta voi tulla toistuva ja sitä voi esiintyä neljä kertaa vuodessa tai jopa useammin. Tämä voi epäilemättä vaikuttaa suuresti naisen elämänlaatuun.

Vulvovaginaalisen kandidiaasin riskitekijät

Joitakin hiivasienitulehdukseen liittyviä riskitekijöitä ovat:

 • Diabetes ja huonosti hallittu verensokeritaso.
 • Antibioottihoito: antibiootit tuovat epätasapainoa bakteerikasvustoon, sillä ne tappavat bakteereita, mutta eivät sieniä.
 • Hormonimuutokset.
 • Sairaudesta tai hoidosta johtuva immunosuppressio.

Ei ole myöskään hyvä idea pitää todella tiukkoja vaatteita tai jättää märkiä uimavaatteita päälle pidempään kuin on pakko.

Sinun tulisi myös pitää mielessä, että tietyt hygieniatuotteet voivat häiritä emättimen luonnollista pH-arvoa ja siten niitä tulisikin vältellä. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa jotkut saippuat ja intiimihajusteet.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 10 hiivasienen kasvua estävää ruokaa

Oireet

Emättimen hiivasienitulehduksesta voi aiheutua monia oireita, kuten valkovuodon muutosta, ärsytystä, kutinaa ja polttavaa tunnetta. Nämä oireet voivat vaikuttaa sekä emättimen ulko- että sisäosaan.

Monissa tapauksissa esiintyy myös kipua virtsatessa ja epämukavaa oloa tai kipua seksin aikana. Myös muita oireita voi ilmaantua, kuten ulkosynnyttimien turvotusta ja punaisuutta, raapimisvammoja sekä paakkuista, käytännössä hajutonta ja valkoista valkovuotoa.

Kuinka tunnistat hiivasienitulehduksen

Hiivapalloset.

Emättimen hiivasienitulehduksen oireet voivat olla samankaltaiset kuin muiden intiimialueen infektioiden oireet. Saatat kuitenkin pystyä erottamaan hiivasienitulehduksen valkovuodon rakenteen ja hajun avulla.

Muutkin emättimen hiivasienitulehdukset ovat melko yleisiä naisilla. Ne voidaan erottaa valkovuodon koostumuksen ja hajun avulla. Tässä joitakin näistä infektioista:

Bakteerivaginoosi

Tämä infektio on emättimen mikrobiston muutoksen aiheuttama , joka johtuu tietyistä bakteerilajikkeista, joita ovat esimerkiksi gardnerella vaginalis, prevotella ja bacteroides.

Bakteerivaginoosi on yleinen raskauden aikana sekä naisilla, jotka käyttävät kohdunsisäisiä laitteita (IUD) tai emätinsuihkuja tai jotka kärsivät stressistä tai hormonaalisista muutoksista.

Bakteerivaginoosi johtaa usein erottuvaan valkovuotoon, jolla on voimakas, kalamainen tuoksu sekä valkoinen tai harmahtava, tahmea koostumus.

Trikomoniaasi

Tämä infektio on trichomonas vaginalisin aiheuttama ja se on sukupuoliyhteyden kautta välittyvä infektio. Tästä sairaudesta kärsivien naisten valkovuoto on yleensä hyvin epätavallista ja haisee pahalta. Koostumus on vaahtomaista, läpinäkyvää, valkoista, kellertävää tai vihertävää.

Emättimen hiivasienitulehduksen hoitaminen

Tähän erityiseen sairauteen on sekä ulkoisia hoitoja että suun kautta otettavia lääkkeitä. Ulkoisiin hoitoihin kuuluvat 2 % klotrimatsolia sisältävän emätinvoiteen levittäminen tai 100 ja 500 mg klotrimatsolia sisältävän emätinpuikon asettaminen.

Tietyt probioottiyhdistelmät voivat myös auttaa hoidossa tai ehkäistä hiivasienitulehdusta. Voit myös käyttää joko emättimeen laitettavia tai suun kautta otettavia antibiootteja.

On myös sienten vastaisia pillereitä, joita voit ottaa suun kautta. Yleisimpiä ovat flukonatsoli ja itrakonatsoli. Nämä lääkkeet saattavat kuitenkin aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua tai ripulia. Ne voivat myös vaikuttaa maksan toimintaan.

Lisää emättimen hiivasienitulehduksesta: hygienia ja ehkäisy

Ehkäistäksesi hiivasienitulehdusta sinun tulee noudattaa seuraavia hygieniaohjeita:

 • Ota probiootteja silloin, kun olet antibioottikuurilla.
 • Pidä yllä asianmukaista intiimihygieniaa. Välttele kosteutta ja kuivaa alue hyvin.
 • Pyyhi emättimen ja peräaukon alue aina edestä taakse päin.
 • Vaihda siteet ja tamponit säännöllisesti. Älä käytä tamponeita, jos sinulla on jo hiivasienitulehdus.
 • Käytä puuvillasta valmistettuja alushousuja.

Jos hoidat tällä hetkellä emättimen hiivasienitulehdusta, tee ylimääräisiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä seksin aikana. On myös suositeltavaa, että kaikki seksikumppanit saavat hoidon infektioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
 • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
 • Eggimann, P., Bille, J., & Marchetti, O. (2011). Diagnosis of invasive candidiasis in the ICU. Annals of Intensive Care. https://doi.org/10.1186/2110-5820-1-37
 • Aubyn GB, Tagoe DNA. Prevalence of vaginal infections and associated lifestyles of students in the university of Cape Coast, Ghana. Asian Pac J Trop Dis. 2013;3(4):267–270. doi:10.1016/S2222-1808(13)60068-7
 • Bilardi J, Walker S, McNair R, et al. Women’s Management of Recurrent Bacterial Vaginosis and Experiences of Clinical Care: A Qualitative Study. PLoS One. 2016;11(3):e0151794. Published 2016 Mar 24. doi:10.1371/journal.pone.0151794

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.