Haittaako intiimialueen hiivatulehdus seksielämää?

Vaikka hiivatulehdus ilmaantuu yleensä itsestään, se voi tarttua myös yhdynnän välityksellä kumppaniin. Ja koska se voi aiheuttaa intiimialueen kipua ja ärsytystä, se voi tehdä yhdynnästä epämiellyttävää.
Haittaako intiimialueen hiivatulehdus seksielämää?

Kirjoittanut Virginia Martínez

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Intiimialueen hiivatulehdus on hyvin yleinen infektio. Tilastojen mukaan useimmat naiset saavat hiivatulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Saatat pohtia, haittaako intiimialueen hiivatulehdus seksielämää. Katsotaan tätä tarkemmin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitkä ovat 5 tavallisinta sukupuolitautia?

Intiimialueen hiivatulehdus

Hiivatulehdus on Candida albicans -hiivasienen aiheuttama infektio. Tämä hiivasieni voi aiheuttaa intiimialueen hiivatulehduksen lisäksi myös suun ja ihon hiivainfektion.

Intiimialueen hiivatulehdus on yksi yleisimmistä gynekologisista vaivoista erityisesti naisilla. Se ei kuitenkaan ole pelkästään naisten ongelma, vaan myös miehet voivat saada hiivainfektion.

Candida on siis sieni, joka elää emättimessä muiden mikro-organismien kanssa. Nämä organismit muodostavat emättimen mikrobiomin ja elävät siellä keskenään tasapainossa. Joskus hiivasieni voi kuitenkin alkaa levitä liikaa, mikä johtaa emättimen mikrobiomin epätasapainoon. Tämä epätasapaino aiheuttaa intiimialueen hiivatulehduksen.

Vaikka intiimialueen hiivatulehdus ei ole vaarallinen vaiva, se voi monissa tapauksissa muuttua toistuvaksi ongelmaksi. Onkin tärkeää hakeutua gynekologin vastaanotolle, mikäli emättimessä on mahdollisia hiivan oireita.

Hiivatulehdus voi olla myös miesten riesa. Naiset ovat kyllä alttiimpia intiimialueen hiivainfektiolle, mutta miehetkään eivät ole sille täysin immuuneja. Kun hiivasientä on peniksessä, se aiheuttaa balaniitin eli esinahan ja terskan tulehduksen. Tällöin peniksessä voi esiintyä punoitusta, kirvelyä ja kutinaa, ja siihen voi muodostua vaalea kerros.

Miehen hiivatulehdus voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua yhdynnän aikana, aivan kuten naisillakin.

Mistä intiimialueen hiivatulehdus johtuu?

Joitakin mahdollisia intiimialueen hiivatulehduksen syitä ovat:

 • Muutoksen emättimen bakteerikannassa (pitkään jatkuneesta antibioottien käytöstä)
 • Diabetes, ylipaino
 • Liika alkoholinkäyttö
 • Heikentynyt immuunijärjestelmä (HIV, siirrännäiset, kemoterapia jne.)
 • Keinokuituisten alusvaatteiden käyttö
 • Hormonaaliset muutokset (raskaudessa)
 • Liiallinen intiimialueen pesu saippuoilla ja/tai voimakkailla tuotteilla
 • Antibioottikuuri

Antibioottien syönti tappaa myös hyödyllisiä bakteereita emättimestä, mikä edistää hiivatulehduksen syntyä.

Intiimialueen hiivatulehdus oireilee tyypillisimmin seuraavilla tavoilla:

 • Kutina, polttelu
 • Ärsytys
 • Punoitus ja turvotus
 • Kipu virtsatessa
 • Valkoinen ja paksu valkovuoto
 • Miehillä balaniitti eli esinahan ja terskan tulehdus

Intiimialueen hiivatulehduksen hoito

Koska hiivatulehdus johtuu sienestä, gynekologi määrää tavallisesti sienilääkkeen. Infektion tulisi hävitä muutaman päivän sisällä, jos voidetta käyttää suositusten mukaisesti ja oikeissa määrissä.

Hiivasieneen saa voiteita apteekista ilman reseptiäkin, mutta on tärkeää välttää itselääkintää ja noudattaa lääkärin antamia ohjeita. Kannattaa siis hiivatulehdusta epäiltäessä aina käydä gynekologin luona, sillä vain asiantuntija osaa sanoa, onko infektio todella hiivasienen aiheuttama. Näin voidaan sulkea pois muut mahdolliset vaivat, ja lääkäri voi määrätä juuri oikean hoidon.

Muutoin saatat virheellisesti luulla jotain muuta vaivaa, kuten vaikka sukupuolitautia, hiivatulehdukseksi.

Haittaako intiimialueen hiivasieni seksielämää?

Intiimialueen hiivatulehdus voi tarttua kumppaniin seksin aikana

Kondomi voi auttaa ehkäisemään hiivasienen leviämistä seksikumppaniin.

Vastaus on kyllä. Hiivasieni voi haitata seksielämää, mistä syystä hiivatulehduksen aikana on tärkeää tehdä joitakin varotoimenpiteitä ennen seksiä. Tähän ovat syynä seuraavat:

 • Hiivatulehdus voi aiheuttaa kipua, polttelua ja ärsytystä ja tehdä yhdynnästä epämiellyttävää. Onkin suositeltavaa välttää seksin harrastamista ennen kuin infektio on kokonaan poissa.
 • Vaikka hiivasieni usein syntyy muista syistä kuin seksin välityksellä, infektio voi tarttua henkilöltä toiselle. Se voi aiheuttaa peniksen balaniitin, kirvelyä ja punoitusta intiimialueella yhdynnän jälkeen.
 • Jos siis haluat harrastaa seksiä hiivatulehduksen aikana, on tarpeen käyttää kondomia.
 • Toisaalta yhdyntä voi lisätä ärsytystä, mistä syystä se voi hidastaa vaivan paranemista. Vaikka tämä ei estäkään hoidon tehoamista, on silti suositeltavaa pidättäytyä seksistä kunnes infektio on poissa.

Yhteenveto

Intiimialueen hiivatulehdus on infektio, mutta ei mitenkään vaarallinen. Oikealla hoidolla se saattaa hävitä jo muutamassa päivässä.

Seksin harrastaminen hiivatulehduksen aikana voi johtaa tiettyihin ongelmiin, kuten kumppanin tartuttamiseen. Se voi myös hidastaa vaivan täydellistä paranemista. Hiivatulehdukseen liittyvien oireiden kuten ärsytyksen vuoksi seksi ei myöskään välttämättä tunnu miellyttävältä.

Näistä syistä lääkärit suosittelevat pidättäytymään yhdynnästä, kunnes infektio on kokonaan poissa.

Jos tästä huolimatta haluat harrastaa seksiä, käytä kondomia tartunnan estämiseksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hiivatulehduksen hoito luonnollisesti
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hiivatulehduksen hoito luonnollisesti

Emättimen hiivatulehdus on melko tavallinen vaiva, mutta se on ikävä ja se kannattaa hoitaa mahdollisimman pikaisesti. Kerromme kuinka se onnistuu.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.