Epätavallisia kysymyksiä gynekologille

Jos sinulla on mitään kysymyksiä gynekologille, ne kannattaa esittää kainostelematta. Gynekologi auttaa ratkaisemaan ongelmat seksiin, intiimialueen karvanpoistoon ja jopa liukuvoiteiden käyttöön liittyen.
Epätavallisia kysymyksiä gynekologille

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Seksielämän alettua on tärkeää käydä gynekologilla ainakin kerran vuodessa. Jos ilmaantuu ongelmia tai outoja oireita, vastaanotolle tulisi lähteä pikimmiten. Lue artikkelistamme, millaisia kysymyksiä gynekologille kannattaa esittää.

Gynekologilla käynti

Rehellisyyden nimissä, käynnit gynekologilla ovat yleensä jokseenkin epämiellyttäviä monelle naiselle, ja moni toivookin tutkimuksen olevan nopeasti ohi. On kaikesta huolimatta tärkeää ehtiä keskustella gynekologin kanssa rauhassa ja kysyä häneltä joitakin tärkeitä kysymyksiä.

Tässä on lista kysymyksiä gynekologille, jotka kannattaa esittää rohkeasti ja häpeilemättä. Muista, että gynekologit ovat tottuneet kaikenlaisiin kysymyksiin ja voivat auttaa ehkäisemään isompia ongelmia, joten kannattaa ehdottomasti kysyä.

Naisella on kysymyksiä gynekologille

Kysymyksiä gynekologille

1. Onko normaalia, että kuukautiseni ovat epäsäännölliset?

Normaalisti kuukautiskierto on noin 28 päivää. Joillakin naisilla kierto voi olla pidempi, lyhyempi tai epäsäännöllinen.

On tärkeää puhua gynekologille omasta kuukautiskierrosta. Näin gynekologi tietää, täytyykö hänen tehdä muita testejä tai toimenpiteitä.

Jos sairastat jotain kroonista sairautta, gynekologi voi antaa siihen lisäohjeita.

2. Missä testeissä minun ja kumppanini tulisi käydä?

Jos olet juuri alkanut seurustella uuden ihmisen kanssa, on tärkeää puhua seksuaaliterveydestä ennen seksin harrastamista. Tämän lisäksi kannattaa käydä testeissä sukupuolitautien varalta.

Tätä varten puhu asiasta gynekologille, joka voi ohjata oikeisiin kokeisiin. Saat sitten tulokset ja muita ohjeita lääkäriltäsi.

3. Voinko ajella karvoja intiimialueelta? Kuinka paljon?

Intiimialueen eli “bikinialueen” ajelu on jossain määrin kiistanalainen aihe. Jotkut tykkäävät ajella ne ulkonäön vuoksi, kun taas toiset haluavat ehkäistä sheivaamisella hajuja tai muita epämiellyttäviä asioita.

Häpykarvoituksella on oma tärkeä tehtävänsä. Se ehkäisee bakteereja ja muuta haitallista pääsemästä emättimeen. Vaikka tämä siis tuntuisikin liian henkilökohtaiselta kysymykseltä, se kannattaa ottaa esiin gynekologin kanssa.

Gynekologi kertoo, kuinka paljon aluetta kannattaa ajella emättimesi terveyden ja oman taustasi tuntien. Jos saat toistuvasti emätintulehduksia, karvat voi olla parasta jättää paikoilleen tai ajella tietyllä varauksella.

Gynekologilta voi kysyä myös intiimialueen karvojen ajelusta

4. Kannattaako liukuvoidetta käyttää?

Isommista marketeista, apteekeista ja seksikaupoista löytyy kaikenlaisia liukuvoiteita, joten niitä voi käyttää yleensä ilman käyntiä gynekologilla. Mutta on tärkeää tietää, että kaikkia tuotteita ei voi käyttää samaan tapaan tai yhtä usein.

Esimerkiksi anaaliseksiin tarkoitettu liukuvoide voi olla täysin erilainen kuin vaihdevuosien aiheuttamaan kuivuuteen tarkoitettu liukuvoide.

5. Mitkä asennot ovat parhaita raskaaksi tulemisen kannalta?

Gynekologille mennään tavallisesti raskaaksi tulon jälkeen, mutta siellä olisi hyvä käydä myös silloin kun alatte kumppanisi kanssa yrittää lasta.

Vaikka tällaiset kysymykset voivat tuntua oudoilta, gynekologi voi antaa vinkkejä helpottamaan hedelmöitystä. Hän voi esimerkiksi kertoa parhaat seksiasennot, sillä kaikissa asennoissa siittiöiden ei ole yhtä helppo päästä munasolun luo.

6. Onko valkovuotoni poikkeavaa?

Vaikka valkovuoto lisääntyy normaalisti ovulaation aikana, liiallinen vuoto voi olla merkki tulehduksista tai muista ongelmista.

Jos huomaat muutoksia valkovuodon värissä, koostumuksessa tai määrässä, on tärkeää kysyä siitä gynekologilta. Gynekologi voi määrittää epänormaalin vuodon syyn ja parhaan hoidon.

7. Onko verenvuoto normaalia seksin aikana tai jälkeen?

Iästä ja henkilökohtaisista ominaisuuksista riippuen seksin aikana voi esiintyä silloin tällöin verenvuotoa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos seksi on liian rajua tai et ole harrastanut seksiä pitkään aikaan.

Kerro joka tapauksessa gynekologille seksin aikaisesta verenvuodosta isompien ongelmien poissulkemiseksi. Kiinnitä huomiota ongelmaan, jos se tapahtuu toistuvasti.

Gynekologille voi esittää kaikenlaisia kysymyksiä lisääntymiselimistä

Älä aliarvioi kysymysten esittämisen merkitystä

Mitä mieltä olit näistä kysymyksistä? Olet saattanut jättää huomiotta osan niistä. Suosittelemme esittämään näitä kysymyksiä gynekologille.

Seksuaaliterveys on hyvin tärkeä asia yleisterveyden kannalta. Avoin keskustelu lääkärin kanssa on siis tärkeää, joten keskustele rauhassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.