Seksin yllättävät seuraukset - mikä on normaalia?

Kun alamme olla seksuaalisesti aktiivisia, mukana tulevat monet tuntemukset. Ei ole epätavallista kokea tiettyjä ongelmia seksin jälkeen, mutta jos nämä pulmat eivät häviä itsestään, tulisi kuitenkin käydä lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne.
Seksin yllättävät seuraukset - mikä on normaalia?

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ennen kuin aloitit seksin harrastamisen, odotit kenties kärsimättömänä saadaksesi tietää, miltä se tuntuu. Ja ystäviltäsi ehkä kuulit, että kyseessä on maaginen asia, joka sinun tulisi kokea itse, jotta voisit todella ymmärtää miltä seksi tuntuu.

Kun seksiä kuvattiin sinulle taianomaisena asiana, ei mieleesi luultavasti juolahtanut, että myös kummalliset ja jopa kivuliaat asiat voivat kuulua asiaan seksin jälkeen.

Joissakin elokuvissa seksi, kuten myös sitä edeltävä ja sen jälkeinen aika, kuvataan hyvin romanttisesta näkökulmasta. Tällöin ei ollenkaan näytetä niitä epämukavia tilanteita, joita saattaa seksiin liittyen tulla ja jotka voivat alkuun tuntua hyvinkin hälyttäviltä.

Yksi niistä asioista, joita elämä ihmiselle ajan kuluessa opettaa, on se, että seksin jälkeen olo ei aina ole mahtava. Tällä kertaa kerrommekin niistä yllättävistä asioista, joita seksin jälkeen saattaa tulla vastaan – oletko itse kokenut joitakin seuraavista tilanteista?

Yllättävät seksin seuraukset

Polttava tunne ja kutina virtsatessa

 

seksin seuraukset: kutina emättimessä

Seksin jälkeen monella naisella on polttavaa tunnetta ja myöskin kutinaa. Syitä tähän pyritään sitten selvittämään gynekologilla, ja kyseessä onkin yksi kaikkein tavallisimmista huolenaihesta vastaanotolle mentäessä.

Tämä on pulma niillä naisilla, jotka juuri ovat astumassa seksin maailmaan, sillä he ovat usein huolissaan siitä, onko mahdollisesti kyseessä jokin sukupuolitauti tai muu vakava pulma.

Kannattaa muistaa, että naisen anatomia koostuu emättimen aukosta ja virtsaputkesta, joka sijaitsee vain hieman emättimen yläpuolella. Tämä alue saattaa ärtyä kondomin tai peniksen hiertäessä sitä, ja se voi reagoida jopa liukastevoiteiden käytön vuoksi.

Naisella saattaa olla hiukan kutinaa tai polttavaa tunnetta virtsaamisen yhteydessä jopa muutaman päivän ajan.

Tämä oire on melkoisen tavallinen, ja se voi kestää muutamasta tunnista muutamaan päivään. Saatat kuitenkin tarvita virtsakokeen, jotta mahdollisuus tulehduksista voitaisiin sulkea pois.

Tarve käydä vessassa kesken seksin

Moni nainen on tästä häpeissään, eikä oikein halua puhua aiheesta, mutta syytä ei silti ole huoleen. Jos näin käy itsellesi, et varmasti ole ainoa joka tuntee tarvetta keskeyttää seksi vessakäynnin vuoksi.

Tiesitkö, että jos tunnet tarvetta käydä vessassa seksin aikana, tämä johtuu siitä, että olet lähellä yhtä parhaista tuntemuksista, joita nainen voi kokea? Tällä tarkoitamme tietysti orgasmia.

Yhdynnässä penis voi stimuloida naisen G-pistettä, ja tämä aiheuttaa tunteen siitä, että tarvitsee käydä vessassa. Joskus stimulaatio on niin runsasta, että seksin jälkeenkin saatat tuntea tarpeelliseksi käydä vessassa.

Tämä riippuu myös siitä, missä asennossa yhdyntä tapahtuu, ja siitä, kuinka se vaikuttaa naisen sisäisiin tuntemuksiin.

On tärkeää, että luotat kumppaniisi tarpeeksi, jotta voit viestiä näistä asioista. Näin kumpikaan osapuoli ei ylläty, kun kyseiset ilmiöt (jotka ovat täysin normaaleja) tulevat vastaan.

Kevyttä tiputteluvuotoa seksin jälkeen

 

orgasmi

Noin yksi kymmenestä naisesta kokee kevyttä emättimestä tulevaa verenvuotoa sen jälkeen, kun hän on ollut yhdynnässä. Tämä vuoto loppuu yleensä yhden tai kahden päivän kuluttua.

Tiedämme kaikki kyllä, että näin voi käydä ihan ensimmäisen yhdynnän jälkeen, mutta vuotoa voi ilmetä myös myöhemmin naisen elämässä, ja se on melko tavallista.

Raju seksi, liiallinen hankaus ja puutteellinen kosteutus ovat eräitä tavallisimmista syistä, eikä niissä ole kyse mistään vakavasta riskistä terveydelle.

Yleisesti ottaen mainitsemamme kevyt vuoto tulee kohdunkaulasta, kohdun alemmasta osasta, ja se on yleisempää naisilla, jotka ovat hedelmällisessä iässä.

Vaikka kohdunkaula olisikin täysin terve, hankaus yhdynnän aikana voi aiheuttaa siinä pientä vahinkoa.

Ei tarvitse huolestua, mikäli vuoto on hyvin pientä, vaikka sen mukana ilmenisikin kevyttä kipua. Paras ratkaisu on tällöin ottaa seksistä tauko kunnes olo on taas hyvä. Jos vuoto kestää pitkään tai on erityisen kivuliasta, silloin kannattaa ottaa yhteyttä gynekologiin.

Kipu alavatsassa

Kipu vatsan alaosassa on myös yksi yllättävä ilmiö, jota saattaa ilmetä seksin jälkeen. Tämän tyyppinen epämukavuus voi olla monen asian syytä, ja pitkittyneissä tilanteissa tulisi käydä lääkärin vastaanotolla.

Kipu seksin jälkeen ei ole merkki taudista, ja epämukavuus ei tunnu yhdynnän aikana, sillä se tapahtuu nopeaan tahtiin.

Myöhemmin ilmaantuu sitten joskus lievää lantionpohjan epämukavuutta, ja tämä voi johtua peräsuolen aiheuttamasta paineesta, sillä se on joutunut kokemaan liikkeiden tuottamat värähtelyt.

Rankat liikkeet voivat aiheuttaa lihasten jännittyneisyyttä lantiossa. Kun nainen on kiihottunut, lantion lihaksisto supistuu, ja kun alue altistuu tälle voimalle, tuloksena on kipua.

Kipu voi myös olla tulosta siitä, että emättimen seinämät vahingoittuvat, jos yhdynnän aikana emätin ei ole ollut tarpeeksi liukas.

Mikä ensin tuntuu kummalliselta seksin jälkeen, muuttuu normaaliksi ajan kuluessa

 

mitkä seksin seuraukset ovat normaaleja?

Kun tutkimme seksuaalisuuden maailmaa, alamme pikkuhiljaa tottua näihin kummallisiin asioihin, joita seksin jälkeen saattaa tulla vastaan.

Olet varmaankin jo huomannut, että tämä on epäsäännöllistä – joskus ongelmia on, ja joskus taas ei. Jos olet asian suhteen todella “epäonninen”, saatat kokea kaikki nämä seuraukset samalla kertaa.

Pidä mielessä, että joissakin tapauksissa naisen omat estot voivat aiheuttaa kyseisten oireiden ilmaantumisen. Näin tapahtuu usein silloin, kun nainen ei ole täysin kiihottunut, sillä tällöin emätin ei ole tarpeeksi kostea.

Jos sinulla kestää kauan aikaa tulla riittävän kosteaksi, kokeile hyvälaatuisen liukuvoiteen käyttöä.

Hyvä uutinen on se, että mikään tässä artikkelissa kuvaamistamme fysiologisista muutoksista ei ole pysyvä. Jos ongelmat kuitenkin kestävät pidempään, tulisi käydä gynekologin vastaanotolla selvittämässä mistä on kyse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.