Logo image
Logo image

10 hiivasienen kasvua estävää ruokaa

3 minuuttia
Hillitäksesi hiivasienen kasvua sinun on lisättävä ruokavalioosi probiootteja, kuten kefiiriä.
10 hiivasienen kasvua estävää ruokaa
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hiivatulehdus eli kandidoosi, on hyvin tavallinen vaiva, joka ilmenee silloin, kun suussa ja suolistossa elävä candida -niminen hiivasieni pääsee lisääntymään liiaksi ympäristössä tapahtuvien muutosten tai muiden ärsykkeiden seurauksena.

Lääkekuurit, huono ruokavalio ja ympäristömyrkyt ovat yleisimpiä esimerkkejä niistä tekijöistä, jotka edistävät tämän sienen kasvua ja kandidoosi pääsee valloilleen. Kun hiivasienen määrä kasvaa liian suureksi, se voi läpäistä suolen seinämän ja päästä verenkiertoon, jossa se vapauttaa myrkyllisiä aineita. Nämä aineet lisäävät suolen läpäisevyyttä ja voivat aiheuttaa lisäksi monia muitakin ongelmia.

Vaikka useimmissa tapauksissa hiivasieni ei aiheutakaan ongelmia, on parempi hoitaa se ajoissa mahdollisen isomman kandidoosi- tulehduksen välttämiseksi. Hyvä uutinen on se, että sinun ei tarvitse turvautua rajuihin lääkekuureihin estääksesi hiivaa kasvamasta ja leviämästä. 

Voit hoitaa kandidoosi-ongelman ilman pelkoa ei-toivotuista sivuvaikutuksista vain lisäämällä ruokavalioosi sellaisia ruoka-aineita, joilla on sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Katsotaan tarkemmin.

1. Kookosöljy

Some figure

Orgaaninen kookosöljy sisältää oktaanihappo -nimistä ainetta, jolla on sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Kookosöljyn käyttäminen pienissä määrissä tuhoaa hiivasienen suoraan tekemällä pieniä reikiä sen soluseinämiin.

Muista lukea: 5 kookosöljyvinkkiä terveiden hiuksien saavuttamiseksi

2. Valkosipuli

Maailman tehokkaimpana antibioottina tunnettu valkosipuli on yksi parhaista vaihtoehdoista taistelemaan hiivasientä vastaan.

Sen sisältämät rikkiyhdisteet, erityisesti allisiini, toimivat luontaisena sienimyrkkynä ja muuttavat hiivasienen elinympäristöä sille haitalliseksi.

3. Omenaviinietikka

Some figure

Orgaaninen omenaviinietikka, jota ei siis ole käsitelty mitenkään, sisältää happoyhdisteitä, jotka taistelevat suoraan sieniä vastaan muuttamalla sienten kasvuympäristöä niille haitalliseksi.

Vaikka edellä mainitusta hyödystä ei olekaan tarpeeksi tieteellistä näyttöä, se antaa viitteitä siitä, että omenaviinietikka sisältää luontaisia hiivaa tuhoavia entsyymejä.

4. Sitruuna

Sitruuna ja lime ovat sitrushedelmiä, joita suositellaan lämpimästi käytettäväksi hiivaa vastaan, sillä ne tekevät hiivasienen elinympäristöstä sille haitallisen.

Näiden sitrushedelmien alkalisoivat ominaisuudet vähentävät liiallista happamuutta ruoansulatusjärjestelmässä estäen samalla lukuisten eri tyyppisten mikro-organismien kasvua.

Koska ne eivät sisällä lähes yhtään sokeria, ne ovat haitallisia sekä bakteereille että hiivasienelle.

5. Marjat

Some figure

Mansikat ja muut marjat ovat hyvä valinta taistelemaan hiivasienitulehdusta vastaan. Ne ovat täynnä C-vitamiinia, joka auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää.

Desin verran marjoja sisältää suunnilleen 60 mg C-vitamiinia, ja lisäksi A- ja B-ryhmän vitamiineja sekä tärkeitä hivenaineita.

6. Inkivääri

Inkiväärin juuri sisältää gingerol ja shogaol -nimisiä yhdisteitä. Niillä on tulehdusta lievittäviä ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia, jotka auttavat taistelemaan hiivasieniongelmaa vastaan.

Vaikka inkivääri ei olekaan listan tehokkaimpia sienimyrkkyjä, se sopii erinomaisesti edistämään erityselinten suorittamaa myrkkyjen poistamista elimistöstä. 

Sen aktiiviset yhdisteet parantavat verenkiertoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja edistävät sen kykyä reagoida tulehdusta aiheuttaviin mikro-organismeihin.

7. Oliiviöljy

Some figure

Oliiviöljy, jota pidetään terveyden kannalta yhtenä parhaimmista rasvoista, sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja ja polyfenoleita. Nämä kaksi yhdistettä vahvistavat elimistön luontaista vastustuskykyä ja taistelevat sieniä vastaan.

8. Kaneli

Kaneli on tulehdusta lievittävä ja sieniä tuhoava mauste, joka toimii samaan tapaan kuin kookosöljyn oktaanihappo hiivasienen hoitamisessa.

Sen aktiiviset ainesosat vaurioittavat hiivasienen soluseinämiä, estäen sitä leviämästä ja näin tuhoten sen.

Maustetta on käytetty menestyksekkäästi candidaa, helikobakteeria ja useita muun tyyppisiä loisia vastaan.

9. Villilohi

Some figure

Villilohi on yksi arvostetuimmista Omega-3 -rasvahappojen lähteistä, mistä syystä se on erinomainen apu taistelussa sienitulehduksia vastaan.

Sen tulehdusta lievittävä vaikutus säätelee kudosten solujen toimintaa ja muuttaa hiivasienen elinympäristöä sille haitalliseksi.

Haluatko tietää lisää? Lue: 8 emättimen terveydelle välttämätöntä ruokaa

10. Neilikat

Neilikat sisältävät eugenoli -nimistä ainetta, jolla on voimakkaita tulehdusta lievittäviä ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Mauste ja sen sisältämä eteerinen öljy ovat avuksi hiivasienitulehduksissa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettyinä.

Edellä mainittujen ruokien lisäksi kokeile lisätä ruokavalioosi enemmän probiootteja, kuten maustamatonta jogurttia tai kefiiriä. Kumpikin on hyväksi terveydelle, sillä ne vahvistavat elimistösi vastustuskykyä ja auttavat siellä olevaa luontaista bakteeristoa lisääntymään.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferraz de Oliveira S., Pinheiro Lobo I., Serpa da Cruz R., Andrioli JL., et al., Antimicrobial activity of coconut oil in water emulsion on staphylococcus epidermidis and escherichia coli EPEC associated to candida kefyr. Heliyon, 2018.
  • Madhan Kumar S., Anand Kumar V., Natarajan P., Sreenivasan G., Antifundal efficacy and the mechanical properties of soft liners against candida albicans after the incorporation of garlic and neem: an in vitro study. J Int Soc Prev Community Dent, 2018. 8 (3): 212-217.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.