2-tyypin diabetes: ruokavaliovinkkejä

2-tyypin diabetes on yleisin diabeteksen tyyppi. Sitä voidaan onneksi hoitaa terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla sekä lääkkeillä, sillä kaikki nämä keinot hallitsevat verensokerin tasoja tehokkaasti.
2-tyypin diabetes: ruokavaliovinkkejä
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kuten sanottu, 2-tyypin diabetes on yleisin diabeteksen tyyppi, mutta tiedätkö mitä sen sairastaminen tarkoittaa ruokavaliota koskien? Tämän sairauden kohdalla ihmisen haima pystyy tuottamaan insuliinia, mutta kehon solut eivät kuitenkaan reagoi siihen normaaliin tapaan. Siksi 2-tyypin diabetesta voidaan pitää resistenssinä tai intoleranssina insuliinille.

Kun 2-tyypin diabetes on alkuvaiheessa, haima yrittää kompensoida tätä resistenssiä tuottamalla enemmän insuliinia. Ajan kuluessa keho ei kuitenkaan pysty pitämään tätä tuotantoa yllä, ja siten se ei pysty tuottamaan riittävää määrää insuliinia.

Kun glukoosia ei imeydy soluihin yhtä hyvin kuin normaalisti, seurauksena on sokerin liika kertyminen vereen, ja tästä seuraa kaksi erilaista ongelmaa:

  1. Ensinnäkään soluilla ei ole riittävästi energiaa käytössään.
  2. Lisäksi korkeat verensokeritasot voivat vahingoittaa ihmisen silmiä, munuaisia, hermoja ja sydäntä.

2-tyypin diabetes on onneksi hallittavissa eräillä elämäntapamuutoksilla. Tasapainoisella ruokavaliolla, lääkityksellä sekä insuliinia käyttämällä saadaan aikaan hyviä tuloksia, ja nämä ovat yleisimpiä keinoja pitää potilaan tila vakaana.

Lisäksi on eräitä ravinteita, jotka ovat hyväksi diabetesta sairastaville, ja ne auttavat säätelemään kehon glykeemistä indeksiä. Seuraavia ruokia on siis tarpeen lisätä jokaisen 2-tyypin diabetesta sairastavan ruokavalioon.

Ruokavaliovinkkejä 2-tyypin diabeteksen hoitoon

glukoosi

Muutokset ruokavalioon, säännöllinen liikunta sekä lääkintä voivat kaikki olla hyviä keinoja kehon glukoositason pitämiseksi sopivana. Siksi terveellinen ruokavalio on yleensä osana pääasiallista hoitoa 2-tyypin diabetesta sairastavilla.

Hiilihydraatit

2-tyypin diabetes helpottuu syömällä oikeanlaisia hiilihydraatteja
Terveelliset hiilihydraatit voivat olla hyvä apu diabeteksen hallinnassa.

Sokerit – glukoosi mukaanlukien – kuuluvat hiilihydraatteihin, ja siksi moni luulee, että niiden vähentäminen tai poistaminen ruokavaliosta pystyy sellaisenaan parantamaan diabeteksen tai hillitsemään sitä.

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Vaikka sokerin nauttimista vähennettäisiin tai se lopetettaisiin kokonaan, ei tätä sairautta kuitenkaan pystytä täysin hoitamaan.

Hiilihydraateissa on kahden tyyppisiä yhdisteitä, ja molemmilla näistä yhdisteistä on tärkeä rooli diabeteksen hoidon kannalta:

  • Yksinkertaiset sokerit tai yksinkertaiset hiilihydraatit vapauttavat nopeasti suuren määrän glukoosia vereen. Valkoinen sokeri, eräät makeutusaineet, hedelmät, mehut, sokeriset juomat, maito, jogurtti, suklaa ja leivonnaiset sisältävät tämän tyyppisiä sokereita.
  • Tärkkelys tai monimutkaiset hiilihydraatit vapauttavat sokeria sen sijaan hitaammin ja terveellisemmällä tavalla. Joitakin tällaisiin hiilihydraatteihin kuuluvia tuotteita ovat riisi, pasta, peruna, leipä ja viljat.

Tämän vuoksi onkin tarpeen vähentää yleisesti ottaen sokerin saantia, jotta diabetesta voitaisiin hallita tehokkaasti. Onneksi on tarjolla eräitä luonnollisia makeuttajia, jotka ovat parempia sen kannalta, että kehon glukoositasot pysyvät hyvänä. Näitä suositellaan diabeetikkojen ruokavaliossa käytettäviksi sokerin sijasta.

Luonnolliset makeuttajat: vaihtoehdot sokerille 2-tyypin diabetesta sairastaville

Stevia

Steviasta on tullut melko suosittu tuote, ja nykyisin sitä on tarjolla montaa eri sorttia. Kun puhutaan luonnollisista makeuttajista, stevia on kenties näistä kaikkein tärkein, sillä se tarjoaa hyvää makua, mutta se ei kuitenkaan tuo kehoon ollenkaan kaloreita.

Se on erinomainen tuote kaikille diabetesta sairastaville. Se auttaa saamaan glukoositasot vakaiksi ja normaalimmiksi, ja siten voidaankin sanoa, että stevia pystyy tietyssä määrin torjumaan 2-tyypin diabeteksen aiheuttamia haittoja kehossa.

Lisäksi sillä on positiivisia vaikutuksia glukoosin sietokykyyn ja kehon painoon. Stevian ominaisuudet sopivat siis oivallisesti tämän sairauden yhteyteen.

Lue aiheesta lisää: Diabeteksen komplikaatiot

Öljyt ja rasvat

rasva
Diabeteksen kanssa elävien tulee hallita ravinnosta saamaansa rasvan määrää huolella.

Toisin kuin hiilihydraattien kohdalla, rasvaisten ruokien nauttiminen ei yleensä vaikuta suoraan diabeteksen oireisiin, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa glukoosin säätelyongelmia.

Samoin rasvan haittoihin voi kuulua ylipaino ja liikalihavuus. Rasva voi muuttaa aineenvaihduntaa ja yleisesti ottaen ihmisen terveydentilaa, ja tämä koskee etenkin niitä, joilla on diabetes.

2-tyypin diabetesta sairastavan tulisi siis välttää tyydyttyneitä rasvoja, joita on usein sellaisissa ruoissa kuten hampurilaisissa, paistetuissa tuotteissa, pekonissa ja voissa.

Sen sijaan että laitat lautasellesi tällaisia ruokia, valitse tuotteita joissa on moni- tai kertatyydyttymättömiä rasvoja, sillä ne ovat parempia terveydelle. Ruokia, joissa on niin kutsuttuja hyviä rasvoja, ovat esimerkiksi kala, pähkinät sekä kasviöljyt.

Kuitu

Kuitu on hyväksi ihmiselle muutenkin, ja se on erityisen hyödyllinen diabeteksen hoidossa. Kuitua saat esimerkiksi kaurasta, ohrasta, hedelmistä, kasviksista sekä palkokasveista – vaihtoehtoja löytyy.

Kuitu hidastaa ruoansulatusta sekä hiilihydraattien imeytymistä kehoon, ja siksi se auttaa säätelemään veressä olevan glukoosin määrää, joka lisääntyy aterioiden jälkeen. Siksi kuitu voikin olla hyvin tehokas apu glykeemisten tasojen säätelemiseksi kaikilla diabetesta sairastavilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Goday A, Bellido D, Sajoux I, Crujeiras AB, Burguera B, García-Luna PP, Oleaga A, Moreno B, Casanueva FF. Short-term safety, tolerability and efficacy of a very low-calorie-ketogenic diet interventional weight loss program versus hypocaloric diet in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Diabetes. 2016 Sep 19;6(9):e230.
  • Samuel P, Ayoob KT, Magnuson BA, Wölwer-Rieck U, Jeppesen PB, Rogers PJ, Rowland I, Mathews R. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. J Nutr. 2018 Jul 1;148(7):1186S-1205S.
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ, Van Horn LV; American Heart Association. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-e23.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.