Mistä johtuu seksin jälkeinen kystiitti?

Seksin jälkeinen kystiitti on yleinen naisilla. Vaikka sitä voivat aiheuttaa monet asiat, sitä on mahdollista ehkäistä. Tässä artikkelissa jaamme joitakin vinkkejä.
Mistä johtuu seksin jälkeinen kystiitti?

Viimeisin päivitys: 17 lokakuuta, 2019

Kansainvälisten tutkimusten mukaan 60 % naisista saa kystiitin ainakin kerran elämänsä aikana. Tästä ryhmästä noin 80 % tapauksista kyseessä on seksin jälkeinen kystiitti.

Kystiitti on hyvin yleinen vaiva naisilla, erityisesti bakteeriperäinen kystiitti. Tämän tyyppinen kystiitti johtuu bakteeri-infektiosta.

Mikä on kystiitti?

Kystiitti tarkoittaa virtsarakon tulehdusta, oli sen aiheuttaja mikä tahansa. Useimmat ihmiset luulevat, että kystiitti on sama asia kuin virtsatietulehdus, mutta näin ei ole. Kystiitissä virtsarakon tulehdustila ei välttämättä ole infektioperäinen, kun taas virtsatietulehdukseen liittyy aina jokin mikro-organismi, useimmiten bakteeri.

Kystiitin voi näin ollen jakaa kahteen ryhmään:

 • Bakteeriperäinen kystiitti
 • Ei-infektioperäinen kystiitti

Bakteeriperäinen kystiitti johtuu jostakin mikro-organismista, useimmissa tapauksissa bakteerista (tavallisimmin Escherichia colista). Näissä tapauksissa mikro-organismi pääsee virtsateihin virtsaputken kautta ja lisääntyy niissä muodostaen bakteeripesäkkeitä. Tämä aiheuttaa kystiitin oireet.

Seksin jälkeinen kystiitti johtuu yleensä Escherichia coli -bakteerista

Yleisesti ottaen kystiitti johtuu useimmiten liiallisesta bakteerien (kuten E. colin) lisääntymisestä. Se voi kuitenkin ilmaantua myös ilman bakteeri-infektiota.

Tässä joitakin ei-infektioperäisen kystiitin syitä:

 • Vierasesineet. Virtsakatetri, joka on asetettuna virtsaputkeen liian pitkään, voi aiheuttaa ei-infektioperäisen kystiitin.
 • Lääkkeet. Virtsarakon tulehdus on joidenkin kemoterapiassa käytettyjen lääkkeiden sivuvaikutus.
 • Kemikaalit. Tietyt naisten hygieniatuotteiden sisältämät ainesosat, kuten intiimisuihkeet tai spermisidit, voivat aiheuttaa ärsytystä.
 • Säteily. Syöpään annettu sädehoito voi johtaa kystiittiin.
 • Interstitiaalinen kystiitti. Tämä on krooninen virtsarakon tulehdus, jolla ei ole selkeää syytä. Tästä syystä se on niin vaikea hoitaa.
 • Muut sairaudet. Tietyt sairaudet, kuten selkäydinvammat, voivat aiheuttaa “neurogeenisen rakon”.

Seksin jälkeinen kystiitti

Tutkimuksissa on todettu, että seksi on kystiitin riskitekijä naisilla. Yhden tutkimuksen mukaan kystiitti kehittyy todennäköisemmin naisille, jotka harrastavat seksiä yli neljä kertaa kuussa ja käyttävät ehkäisymenetelmiä.

Tälle seksiin liittyvälle virtsateiden tulehdukselle on oma nimityksensäkin: yhdynnän jälkeinen kystiitti. Lisäksi tutkimuksessa mainittiin ainakin viisi syytä siihen, miksi seksin harrastaminen voi johtaa virtsatietulehduksiin naisilla.

Katsotaan niitä seuraavaksi.

Ehkäisypillerit

Ehkäisypillerit muuttavat naisen kuukautiskiertoa. Ne muuttavat myös hormonien normaalia toimintaa elimistössä.

Ehkäisypillerit heikentävät virtsarakon sisäpintaa, eli sen kaikkein sisintä osaa. Tämä edistää bakteerien (kuten Escherichia colin) leviämistä.

Ehkäisypillerien käyttö voi altistaa kystiitille

Ehkäisypillereitä syövillä naisilla on suurempi riski saada kystiitti, sillä nämä pillerit heikentävät rakkoa suojaavaa limakalvoa.

Kondomit ja seksin jälkeinen kystiitti

Sekä naisten että miesten kondomien materiaali voi myös vaikuttaa haitallisesti naisen virtsateiden limakalvoihin. Tämä altistaa ne infektioille ja helpottaa bakteerien lisääntymistä.

Tästä huolimatta on tärkeää muistaa, että jokaisen elimistö reagoi eri tavoin näihin materiaaleihin.

Bakteerien pääsy virtsateihin

Seksi edistää bakteerien leviämistä ulkoisesta ympäristöstä naisen virtsateihin. Lisäksi miehen penis saattaa toimia niiden kantajana, tai seksiin liittyvät liikkeet voivat johtaa kystiittiin.

Seksin jälkeinen hygienia

Yksi kystiittiin ja seksiin vahvimmin liittyvä tekijä on naisen intiimihygienia seksin jälkeen.

Jos nainen ei käy virtsaamassa heti yhdynnän jälkeen, sisään päässeet bakteerit jäävät suuremmalla todennäköisyydellä virtsarakkoon ja lisääntyvät siellä.

Virtsaputken vamma

Seksi voi olla virtsaputken kannalta haitallista, sillä tämä elin sijaitsee hyvin lähellä emätintä. Toistuvat yhdyntään liittyvät liikkeet heikentävät naisen virtsateitä, mikä edistää ulkoisten bakteerien pääsemistä sisään.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: 5 teetä virtsarakontulehduksen hoitoon

Kuinka välttää seksin jälkeinen kystiitti

Vaikka on selvää, että seksi voi johtaa kystiittiin naisilla, sitä ei silti kannata pelätä. Seksin harrastamista ei tarvitse lopettaa kokonaan virtsatietulehdusten pelossa. Varovaisuus alentaa jo paljon riskiä saada seksin jälkeinen kystiitti.

Vedenjuonti auttaa alentamaan kystiitin riskiä

Veden juominen nesteyttää elimistöä ja vähentää kystiitin riskiä. Päivittäinen veden tarve vaihtelee henkilöstä toiseen.

Paras keino pitää loitolla seksin jälkeinen kystiitti on tyhjentää rakko heti yhdynnän jälkeen. Tämä kuljettaa pois mahdolliset virtsaputkeen ja rakkoon päässeet bakteerit ja ehkäisee niiden pesiytymistä virtsateihin. Jos mahdollista, tyhjennä rakko myös ennen seksiä, sillä tämäkin tehostaa kehon vastustuskykyä.

Tämä yksinkertainen vinkki kannattaa yhdistää riittävään vedenjuontiin. Vedenjuonti lisää virtsantuotantoa ja helpottaa virtsaamista päivän aikana. Tämä edistää rakon kunnollista tyhjenemistä, mikä myös auttaa ehkäisemään kystiittia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
11 syytä kipuun yhdynnän aikana
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
11 syytä kipuun yhdynnän aikana

Jos koet kipua yhdynnän aikana, kärsit melkoisen tavallisesta ilmiöstä, mutta sen syyt kannattaa selvittää. Kerromme 11 syytä kipuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • C. Llor, A. Moragas. Tratamiento y prevención de las infecciones urinarias de repetición. FMC., 18 (2011), pp. 146-155
  • D. Scholes, T.M. Hooton, P.L. Roberts, A.E. Stapleton, K. Gupta, W.E. Stamm. Risk factors for recurrent urinary tract infection in young women. J Infect Dis., 182 (2000), pp. 1177-1182.
  • Bauer HW, Alloussi S, Egger c, Blumlein HM, Cozma G, Sculman CC, et al. A long-term, multicenter, double blind study of an E.coli extract (OM-89) in female patients with recurrent urinary tract infections. Europ Urol. 2005;47:542-8.
  • Kalpana Gupta, Thomas M. Hooton, Kurt G. Naber, et al. International clinical practice quidelines for the treatment of acute cystitis and pyelonephritis in women. A 2010 update by the IDSA and europena society of microbiology and infectious diseases. CID. 2011;52:103-20.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.