Mistä hampaiden värjäytyminen johtuu?

Hampaiden värjäytyminen on terveydellinen ja kosmeettinen huolenaihe – eihän kukaan halua hampaisiinsa läiskiä, jotka näkyvät selkeästi muille! Tässä artikkelissa kerromme yleisimmistä syistä hampaiden värjäytymisen taustalla, jotta voisit ehkäistä sitä.
Mistä hampaiden värjäytyminen johtuu?

Viimeisin päivitys: 22 heinäkuuta, 2021

Hammaslääkärit tutkivat värjäytyneiden hampaiden ulkomuotoa ja rakennetta selvittääkseen, kuinka hampaiden värjäytymistä voi ehkäistä. Potilaille hampaiden värjäytyminen on myös kosmeettinen huolenaihe. Värjäytymien ei tulisi haitata hymyilyä ja puhumista. Katsotaan seuraavaksi, mistä hampaiden värjäytyminen johtuu.

Hampaiden värjäytymät

Ensiksi on tärkeää tietää, että hampaiden värjäytymistä on periaatteessa kahdenlaista:

1. Ulkoinen

Nämä värjäytymät koskettavat hampaiden kaikkein uloimpia kerroksia. Ne johtuvat usein ruoan ja juoman pigmenteistä. Hampaiden värjäytymistä voivat aiheuttaa esimerkiksi viini, kahvi ja soijakastike.

Myös tupakoijilla on ulkoisia värjäytymiä hampaissaan tupakasta johtuen. Hampaat voivat värjäytyä toisaalta myös hampaiden ikääntymisen ja kulumisen seurauksena, altistumatta edes mainituille tekijöille.

2. Sisäinen

Nämä hampaiden värjäytymät vaikuttavat hampaiden sisempään kerrokseen. Niitä voivat aiheuttaa fyysiset traumat tai synnynnäiset viat.

Joskus niitä voi ilmaantua silloin, kun raskaana oleva nainen syö jotakin lääkettä, esimerkiksi tetrasykliiniä. Yksi värjäytymiä aiheuttava tilanne on erityisesti fluoroosi, joka johtuu liiallisesta fluorinsaannista.

Ulkoiset värjäytymät voivat tunkeutua hampaiden sisempiin kerroksiin. Kiilteessä eli hampaan pinnalla oleva värjäytymä voi läpäistä hampaan sisäosan hammasluuhun asti.

Mistä hampaiden värjäytyminen johtuu?

Alla kerromme, mistä hampaiden värjäytyminen yleisimmin johtuu. Syitä ovat muun muassa:

  • Ikääntyminen. Vuosien saatossa hammaskiille tummuu. Hampaiden kuluminen ohentaa kiillettä paljastaen hampaan sisemmät kerrokset, jotka ovat erivärisiä.
  • Ruoka. Kuten ylempänä jo mainittiin, jotkut ruoat ja juomat voivat värjätä hampaat. Tästä erinomainen esimerkki on kahvi. Punaviini, porkkanat, sitrushedelmät ja etikka aiheuttavat kiilteen eroosiota ja voivat värjätä hampaat.
  • Tupakka. Nikotiini värjää hampaat ruskeiksi.
  • Luontainen väri. Kaikki ihmisen hampaat eivät ole täysin samanvärisiä. Syntymästä asti hampaissa on eri sävyjä, jotka voivat korostaa värjäytymiä.
  • Lääkkeet. Jotkut lääkkeet on yhdistetty hampaiden värjäytymiseen, esimerkkinä difenhydramiini ja klooriheksidiini. Tämä tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun niitä käytetään pitkiä aikoja. Muut lääkkeet, mukaan lukien tetrasykliinit, häiritsevät hampaiden muodostumista lapsuudessa.
  • Fluoroosi. Kun henkilö nauttii suositeltua enemmän fluoridia, se kertyy elimistöön ja erityisesti hampaisiin. Hampaissa oleva fluoridi synnyttää läiskiä.
  • Hampaan tapaturma. Pääasiassa lapsilla, joiden hampaat ovat vielä kehittymässä, tapaturma voi vaikuttaa niiden kasvuun saaden aikaan värjäytymän.
  • Huono hygienia. Harjaamatta jättäminen tai huono harjaustekniikka voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä.
Hampaiden värjäytyminen johtuu useista eri tekijöistä
Monet tekijät voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä. Yleisiä syitä ovat eräät ruoat, lääkkeet ja hampaiden tapaturmat.

Jatka lukemista oppiaksesi lisää: Luonnollisia tuotteita hampaiden valkaisuun

Hampaiden läiskien värisävyt

Hampaiden läiskiä on erivärisiä riippuen siitä, mikä ne on aiheuttanut. Väri on tärkeä hammaslääkärille, sillä se voi antaa suuntaa diagnoosille.

Esimerkiksi valkoiset läiskät hampaissa viittaavat fluoroosiin. Myös bakteeriplakin aiheuttamat pisteet ovat valkoisia, ja ne ovat sitä selkeämpiä, mitä huonompaa suuhygienia on.

Ruskea väri johtuu yleensä ruoasta ja juomasta. Myös tupakka aiheuttaa rusehtavia värjäytymiä. Ruokajäämien kertyminen hampaisiin aiheuttaa keltaisia läiskiä.

Keltainen väri hampaissa kertoo bakteeriplakista, joka muodostuu mikro-organismien löydettyä hyvän kasvualustan puutteellisesta suuhygieniasta johtuen.

Vihreät läiskät ovat yleisempiä varhaisessa iässä. Ne liittyvät keltaisten läiskien tavoin huonoon harjaamiseen. Vihreää pigmenttiä kutsutaan fenatsiiniksi, ja se johtuu tietyistä bakteereista ja sienistä. 

Mustat läiskät hampaissa ovat peräisin runsaasta raudan kulutuksesta tai sitten lääkkeistä, kuten klooriheksidiinistä. Mustat pisteet ovat myös oire parodontiitista.

Hampaiden värjäytyminen on tärkeä merkki hammaslääketieteessä, sillä se voi ohjata hammaslääkäriä tiettyyn diagnoosiin.

Kuinka hampaiden värjäytymistä voi ehkäistä?

Voit noudattaa eräitä yleisiä ohjeistuksia pyrkiäksesi ehkäisemään hampaiden värjäytymistä. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Hammashygienian parantaminen. Hampaiden oikeaoppinen ja riittävä harjaaminen on pääasiallinen keino suojata hampaita myös värjäytymiltä.
  • Käy hammaslääkärissä. Hammaslääkärissä on käytävä säännöllisesti tarkastuttamassa hampaat. Sieltä saa myös hyviä neuvoja.
  • Vähennä tiettyjen juomien, kuten kahvin ja limsan, kulutusta.
  • Lopeta tupakanpoltto.

Oletko huomannut läiskiä hampaissasi? Varaa siinä tapauksessa aika hammaslääkärille selvittääksesi, mistä on kyse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramírez, Paula, et al. “Prevalencia de manchas blancas antes y después del tratamiento de ortodoncia.” CES Odontología 27.2 (2014): 61-67.
  • Morán, Vera, and Dick Bryan. Estudio comparativo de los agentes blanqueadores en dientes con discromía. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
  • Viñuela, Alicia Celemín. “ESTUDIO COMPARATIVO DEL COLOR DENTAL SEGÚN EDAD, GÉNERO Y TIPO DE DIENTE.” (2016).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.