Logo image
Logo image

Tupakoinnin vaikutukset mielenterveyteen

3 minuuttia
Tupakanpoltolla ei ole haitallista vaikutusta ainoastaan fyysiseen terveyteen, vaan se johtaa usein myös joidenkin mielenterveyshäiriöiden puhkeamiseen ja pahenemiseen. Tästä artikkelista voit lukea, mitkä ovat tupakoinnin vaikutukset mielenterveyteen.
Tupakoinnin vaikutukset mielenterveyteen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole mikään salaisuus, että tupakointi vaikuttaa haitallisesti hyvinvointiin. Savukkeiden monista myrkyistä johtuen tupakoijat altistuvat lukuisille sairauksille. Fyysisten terveysvaikutusten lisäksi tupakointi saattaa kuitenkin vaikuttaa myös monien mielenterveyshäiriöiden puhkeamiseen tai pahenemiseen. Vaikka moni uskoo, että tupakointi on tehokas keino lievittää stressiä ja ahdistusta, se on todellisuudessa kaikkea muuta kuin hyödyllistä. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat tupakoinnin vaikutukset mielenterveyteen.

Tupakoinnin vaikutukset mielenterveyteen

Some figure
Tupakalla on aluksi rentouttava vaikutus, joka lopulta johtaa hermostuneisuuteen.

Yksi tupakoijien suurimmista uskomuksista on se, että tupakointi auttaa lievittämään heillä stressi- ja ahdistusoireita. Havaitun rentouttavan vaikutuksen vuoksi jotkut ovat tästä vakuuttuneita. Pitkällä aikavälillä tämä haitallinen tottumus kuitenkin tuottaa itse asiassa juuri päinvastaisen vaikutuksen.

Tupakan myrkylliset yhdisteet aiheuttavat muutoksia aivokemiassa. Nikotiini tuottaa välittömän rentoutumisen tunteen, minkä vuoksi tupakoijat uskovat polttamisen lievittävän heillä ahdistusta. Tämä tila on kuitenkin vain väliaikainen, ja pian puhkeaa vieroitusoireita ja mielitekoja.

Vaikka tupakointi tuntuisi olevan tehokkain keino hallita näitä reaktioita, se ei ole keino hoitaa ahdistusta ja sen alla piileviä syitä. Itse asiassa ahdistus luultavasti heräsi alun alkaen juuri tupakanpolton vuoksi.

Tutustu myös: Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Tupakoinnin vaikutukset mielenterveyteen: tupakointi ja masennus

Masennuskin liittyy läheisesti tupakanpolttoon. Masennusta sairastavien ihmisten on vaikea lopettaa polttamista johtuen nikotiinin aikaansaamasta mielihyvän tunteesta. Ei ole kuitenkaan selvää, aiheuttaako tupakointi masennusta vai saako masennus kenties ihmiset polttamaan.

Joka tapauksessa tupakan ainesosat heikentävät niitä aivojen mekanismeja, jotka auttavat tuottamaan dopamiinia, hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää hormonia. Vaikka sauhuttelu näyttäisi aluksi stimuloivan sen tuotantoa, pitkällä aikavälillä se estää sen eritystä.

Vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen

Sekä fyysinen että psyykkinen terveytesi paranevat merkittävästi, kun päätät lopettaa tupakoinnin. Monet sen hyödyistä havaitaan jo ensimmäisten viikkojen aikana.

Lopettaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Tästä syystä kannattaa ottaa käyttöön seuraavat vinkit.

Tee lopettamissuunnitelma

Lopettaminen “kuin seinään” on vaikein tapa sanoa hyvästit tupakalle. Ihmiset saavuttavat tavoitteensa kaikkein todennäköisimmin tehdessään ammattilaisen avustuksella useista strategioista koostuvan lopettamissuunnitelman.

Onnistumisen avain saattaa olla se, että tekee päätöksen oikeaan aikaan. On paljon epätodennäköisempää kyetä lopettamaan kriisin tai suurten muutosten keskellä. Joitakin toimenpiteitä, joita voit sisällyttää suunnitelmaasi, ovat:

  • Tee muutoksia tottumuksiisi vähitellen, parantaen ruokavaliotasi ja omaksuen liikuntarutiinin.
  • Pysy poissa sellaisista ympäristöistä, jotka houkuttelevat tupakoimaan (juhlat, baarit ja vastaavat).
  • Ota tavaksi terveelliset tottumukset, kuten meditaatio, aromaterapia ja terapeuttiset hieronnat.
  • Ala tehdä keskittymistä vaativia aktiviteetteja.
  • Kirjoita muistutuksia.
  • Ala laittaa säästöön se raha, jonka aiemmin käytit tupakkaan.

Ruokavalion parantaminen

Some figure
Terveellinen ruokavalio auttaa huomaamaan tupakoinnin lopettamisen vaikutukset nopeammin.

Täysipainoisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta voi olla paljon apua, jos haluat lopettaa tupakanpolton. Vaikka se ei olekaan ainoa ratkaisu vieroitusoireisiin, sillä voi olla myönteinen vaikutus. Ravitsemuksellisesti laadukkaat ruoat auttavat vähentämään myrkkyjen vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Kannattaa syödä viisi tai kuusi kertaa päivässä yhdistellen esimerkiksi seuraavia ruokia:

  • Vähärasvaiset lihat ja kala
  • Tuoreet hedelmät ja vihannekset
  • Täysjyvä
  • Pähkinät ja siemenet
  • Oliiviöljy

Tätä artikkelia ei kannata jättää lukematta: 4 vitamiinia, jotka hoitavat keuhkoja tupakoinnin lopettamisen jälkeen

Lisää vedenjuontia

Jotkut juomat lisäävät tupakoinnin aiheuttamaa mielihyvää. Virvoitusjuomat, alkoholi, tee ja kahvi saavat näennäisesti tupakan maistumaan enemmän. Näin ollen on suositeltavaa rajoittaa näiden juomien kulutusta ja juoda sen sijaan enemmän vettä päivän aikana. Ihanteellinen tapa on juoda vähintään kaksi litraa päivässä.

Hae tukea ammattilaiselta ja perheeltä

Some figure
Vaikeimmissa tapauksissa tupakointiin voidaan puuttua terapialla.

Yksilö- tai ryhmäterapiakin voi auttaa tupakoijia pääsemään eroon tästä haitallisesta tavasta. Keskusteluterapiat auttavat muokkaamaan niitä käytösmalleja, jotka johtavat tähän tottumukseen. Psykologit voivat ehdottaa esimerkiksi kognitiivis-behavioraalista menetelmää, joka on melko tehokas silloin, kun tupakoijilla on myös oireita jostakin mielenterveysongelmasta. Lisäksi tarvitaan perheen tukea, erityisesti jos muutkin perheenjäsenet polttavat.

Oletko aikeissa lopettaa tupakanpolton? Jos vastaus on kyllä, kokeile noudattaa tässä artikkelissa jakamiamme suosituksia. Jos ne eivät toimi, kysy ammattilaiselta muita vaihtoehtoja, esimerkiksi nikotiinikorvaushoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Quattrocki, E., Baird, A., & Yurgelun-Todd, D. (2000). Biological aspects of the link between smoking and depression. Harvard Review of Psychiatry. https://doi.org/10.1080/hrp_8.3.99
  • Wing, V. C., Payer, D. E., Houle, S., George, T. P., & Boileau, I. (2015). Measuring Cigarette Smoking-Induced Cortical Dopamine Release: A [11C]FLB-457 PET Study. Neuropsychopharmacology. https://doi.org/10.1038/npp.2014.327
  • Covey, L. S., Glassman, A. H., & Stetner, F. (2008). Cigarette Smoking and Major Depression. Journal of Addictive Diseases. https://doi.org/10.1300/j069v17n01_04
  • Leventhal, A. M., & Zvolensky, M. J. (2015). Anxiety, depression, and cigarette smoking: A transdiagnostic vulnerability framework to understanding emotion-smoking comorbidity. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/bul0000003
  • Taylor, G. M. J., Dalili, M. N., Semwal, M., Civljak, M., Sheikh, A., & Car, J. (2017). Internet-based interventions for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007078.pub5
  • Cahill, K., Hartmann-Boyce, J., & Perera, R. (2015). Incentives for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004307.pub5
  • Ussher, M. H., Taylor, A. H., & Faulkner, G. E. J. (2014). Exercise interventions for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002295.pub5

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.