Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Tupakka vaikuttaa ihoon monin tavoin. Se voi aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja se vaikuttaa negatiivisesti ulkonäköön. Se voi myös aiheuttaa vakavia ihosairauksia, kuten ihosyöpää.
Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Tupakka vaikuttaa sekä tupakoivien ihoon että muuten tupakansavulle altistuvien (passiivinen tupakointi) ihoon. Tupakka sisältää noin 4 000 myrkyllistä komponenttia, joista ainakin 300 on erittäin vaarallisia ja joilla voi olla haitallisia vaikutuksia iholle.

Ensinnäkin tupakka vaikuttaa ihoon aiheuttamalla siinä ei-toivottuja esteettisiä vaikutuksia. Vaikka se aiheuttaa ihovaurioita koko kehossa, vaikutukset näkyvät parhaiten kasvoilla. Olet kenties kuullutkin joskus negatiivissävytteisestä termistä nimeltä “tupakoitsijan kasvot”. Tupakan vaikutukset iholla eivät kuitenkaan aina ole vain esteettisiä; joissakin tapauksissa se nimittäin aiheuttaa jopa vakavia sairauksia, kuten ihosyöpää.

Hyvä uutinen tässä on kuitenkin se, että kun tupakoinnin lopettaa, oli se sitten joksikin aikaa, silloin tällöin tai lopullisesti, nämä negatiiviset vaikutukset lakkaavat tuona aikana ja iho alkaa pikkuhiljaa elpyä.

Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Vapaiden radikaalien lisääntyminen aiheuttaa tupakan ensimmäisen biologisen vaikutuksen ihoon. Vapaat radikaalit ovat kemiallisia aineita, jotka vahingoittavat solukalvoja. Lisäksi ne jopa muuttavat geneettistä tietoa ja aiheuttavat poikkeavuuksia verinahan ja orvaskeden verisuonissa.

Näissä olosuhteissa ihon verenkierto ja ravinteiden saanti vaarantuvat. Iho ei saa happea eikä välttämättömiä ravintoaineita, mikä johtaa sen kuivumiseen. Nikotiini sisältää myös komponentin nimeltä vasopressiini, joka nostaa verenpainetta ja vähentää estrogeenin tuotantoa. Myös alhainen estrogeenitaso johtaa ihon kuivumiseen.

Toisaalta tupakointi ja myös passiivinen tupakointi vähentää A-vitamiinin imeytymistä ja muuttaa elastiinia ja kollageenia. Kaikkea tätä seuraa kuiva, samea iho, jolla rypyt alkavat näkyä yhä varhaisemmassa ja varhaisemmassa vaiheessa.

Tupakoitsijan kasvot näyttävät ajan kuluessa harmahtavan keltaisilta ja hänen poskiluunsa tulevat enemmän näkyviin. Joillakin on havaittavissa violetteja pilkkuja iholla. Myös hiukset tulevat hauraiksi ja kuiviksi.

Ennenaikainen ikääntyminen

Yksi ilmeisimmistä ja näkyvimmistä tupakan vaikutuksista ihoon on sen ennenaikainen vanheneminen. Tämä on näkyvämpää naisilla kuin miehillä sekä 39 vuotta täytettyämme.

Tupakoitsijoiden rypyt ovat jokseenkin erilaisia kuin tupakoimattomien. Ryppyjen urat ovat kapeampia, syvempiä ja selkeämmin havaittavissa. Niiden muodot ovat selkeämpiä. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että joidenkin 40-49 -vuotiaiden tupakoitsijoiden rypyt ovat samalla tasolla kuin 60-70 -vuotiaiden tupakoimattomien ihmisten rypyt.

Ryppyjä esiintyy usein silmien ympärillä ja ylähuulen alueella. Tämä johtuu mm. siitä, miten henkilö “imee” savuketta ja siristää silmiään tupakoinnin yhteydessä.

Ihon ennenaikainen ikääntyminen johtuu pääasiassa siitä, että tupakka kerryttää elastiinijätettä verinahkaan, mikä johtaa kollageenin rappeutumiseen ja ryppyjen muodostumiseen.

Tupakka vaikuttaa ihoon ja haavojen paranemisprosessiin.

Tupakka vaikuttaa ihon paranemisprosessiin

Tupakka vaikuttaa ihoon myös siinä suhteessa, miten se uusiutuu. Tupakansavu heikentää kudoksen hapensaantia, vähentää verenkiertoa ja myrkyttää verta. Seurauksena on se, että haavojen, erityisesti leikkaushaavojen, paraneminen vie normaalia kauemmin.

Tupakoitsijoilla, joilla on kroonisia haavaumia, etenkin alaraajoissa, haavojen paraneminen voi olla todella hankalaa. Ihmiset, jotka polttavat yhden savukeaskin päivässä, ovat kolme kertaa suuremmassa riskissä kärsiä kuoliosta kuin tupakoimattomat ihmiset.

Muita ongelmia

Tupakointi tai joissakin tapauksissa jo tupakansavulle altistuminenkin voivat laukaista tai pahentaa monia ihosairauksia. Niitä ovat mm.:

  • Hiustenlähtö
  • Psoriasis
  • Hidradenitis suppurativa eli hidradeniitti (märkivä hikirauhastulehdus)
  • Krooninen ekseema

Tupakointi aiheuttaa myös kynsien ja käsien keltaisuutta, samoin kuin hampaiden, koska se lisää bakteerien kasvua ja plakkia. Savukkeen aiheuttama lämpö suussa tuottaa toistuvaa aggressiota, joka voi johtaa huulisyöpään. 80 % huulisyöpäpotilaista on tupakoitsijoita.

Tupakka on myös mahdollinen ihosyövän (muiden kuin melanooman) laukaisija. Erityisesti se voi aiheuttaa spinalioomaa eli okasolusyöpää, joka on kaksi kertaa yleisempi tupakoitsijoilla kuin tupakoimattomilla. Se voi myös johtaa suusyöpään ja lisätä etäpesäkkeiden riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rampoldi, R., Querejeta, M., & Larreborges, A. (2005). Efectos del tabaco sobre la piel. Act Terap Dermatol, 28, 32-39.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.