5 syytä siihen, miksi tupakoinnin lopettaminen parantaa ulkonäköä

Tupakoinnin lopettaminen on yksi tärkeimmistä terveysteoista, jonka voit tehdä, sillä tupakansavu vahingoittaa lähes jokaista kehonosaa jollain tavalla ja altistaa sinua mm. syövälle. Tupakoinnin lopettaminen säästää myös rahaa ja parantaa ulkonäköäsi huomattavasti - kun lopetat tupakoinnin, huomaat sen hyödyt sisäisesti ja ulkoisesti.
5 syytä siihen, miksi tupakoinnin lopettaminen parantaa ulkonäköä

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa. Mutta se mikä motivoi lopettamisessa on tieto siitä, että kohennat terveyttäsi huomattavasti ja ehkäiset riskiä sairastua vakaviin tauteihin, kuten:

Tämän lisäksi keuhkojen toiminta paranee: hapenottokyky lisääntyy, yskit vähemmän ja hengität vapaammin rasituksen aikana. Verenpaine laskee, ihosi näyttää terveemmältä ja nuorekkaammalta, ja hampaiden ja kynsien kellertävä sävy katoaa. 

Tupakoinnin lopettaminen parantaa sekä terveyttäsi että fyysistä ulkonäköäsi, ja samalla suojaat läheisiäsi tupakansavun haitallisilta vaikutuksilta. Alta löydät viisi loistavaa syytä tupakoinnin lopettamiseen esteettisestä näkökulmasta.

1. Tupakoinnin lopettaminen ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista

tupakoinnin lopettaminen ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista

Ikääntymistä ei voi estää, ja tämä luontainen prosessi on osa elämää. Jos haluat pysyä nuorekkaan ja terveen näköisenä, on tupakointi huomattava este tälle.

Tupakointi kaventaa verisuonia etenkin ihon uloimmissa kerroksissa, jolloin veri ei pääse kiertämään kunnolla. Iho ei saa riittävästi happea ja tärkeitä ravintoaineita, jolloin ihon väri muuttuu harmahtavaksi ja iho kuivuu. Myös juonteita ja ryppyjä kehittyy herkemmin. Tämän lisäksi tupakansavun sisältämät haitalliset kemikaalit johtavat kollageenin menetykseen ja tästä johtuen iho veltostuu ja alkaa roikkua herkemmin.

Jos et lopeta tupakointia, se johtaa ryppyjen ennenaikaiseen muodostumiseen.

2. Hampaiden terveys ja kauneus

Kaunis, raikas hymy on yksi parhaista keinoista näyttää hyvinvoivalta ja onnelliselta. Hymyllä on suuri osa päivittäisissä teoissamme ja kanssakäymisessämme muiden ihmisten kanssa. Hyvä suuhygienia on erittäin tärkeää, ja siihen kuuluu hampaiden päivittäinen puhdistus, hammaslääkärikäynnit sekä tupakan välttäminen. Vaikka pitäisit hampaistasi hyvää huolta, voi tupakointi tuhota ne.

Tupakan sisältämä terva ja nikotiini johtavat hampaiden kellastumiseen. Mikset kokeilisi korvata tupakkaa nikotiinikorvaushoidoilla? Sitä kautta voit päästä pikku hiljaa nikotiinista eroon kokonaan. Tämä estää hampaiden pahenevan kellastumisen ja estää muut tupakan haittavaikutukset elimistössä.

3. Hiusten terveys

tupakoinnin lopettaminen auttaa hiustenlähtöön

Jos ensimmäiset kaksi syytä eivät vielä riitä vakuuttamaan sinua tupakoinnin haitoista, saattaa pääsi kääntyä kun kuulet, että tupakointi haurastuttaa hiuksia ja tekee niistä ohuemmat.

Pitkään tupakoivilla ihmisillä tupakansavun kemikaalit ja myrkyt vaurioittavat lopulta hiustuppien DNA:ta, mikä johtaa hiusten ohenemiseen ja haurastumiseen. Hiukset eivät kasva yhtä tuuheina kuin aikaisemmin ja ne katkeilevat herkästi. Tämä pitää paikkansa niin miehillä kuin naisilla – naiset eivät ole immuuneja hiusten harvenemiselle ja ohenemiselle.

4. Ihon terveys

tupakoinnin lopettaminen parantaa ihon terveyttä

Kuten mainitsimme aikaisemmin, tupakointi kiihdyttää ihon ennenaikaista vanhenemista ja johtaa ryppyjen ja juonteiden kiihtyvään kehittymiseen. Tupakoinnilla on myös muita vaikutuksia ihon terveyteen, ja olitpa kuinka nuori tai vanha tahansa, aiheuttaa tupakointi haittoja ihossa ja johtaa sen terveyden heikkenemiseen.

Kun tupakoit, kehittyy iholle helpommin tummia pigmenttiläiskiä. Usein tupakoivilla ihmisillä on myös tummat silmänaluset, jotka saavat yleisilmeen näyttämään väsyneeltä ja kulahtaneelta.

Kun lopetat tupakoinnin, saa ihosi enemmän verta ja sen mukana happea ja ravintoaineita. Huokosiin kertyneet kuona-aineet poistuvat ja iho alkaa näyttämään kuulaammalta ja puhtaammalta. Samalla tummat silmänaluset hälvenevät.

5. Ihon parantuminen vaarantuu

tupakointi haavan hidas parantuminen

Kun tupakoit, veren punasolut eivät saa käyttöönsä riittävästi happea. Kun verisuonten koko kutistuu, ei happi pääse kulkemaan yhtä tehokkaasti elimistön kudoksiin. Tämä johtaa tupakoivilla siihen, että kehon on vaikea korjautua itsestään ja luontainen paranemisprosessi hidastuu.

Jos harkitset leikkaushoitoa joko esteettisistä tai terveydellisistä syistä, voi paraneminen olla erityisen hidasta ja työlästä jos tupakoit. Usein lääkäri kehottaakin sinua lopettamaan tupakoinnin ennen leikkauksen suorittamista.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa, mutta nykyisin on saatavilla erilaisia valmisteita ja tukea tupakasta eroon pääsyyn. Keskustele tupakoinnin lopettamisesta lääkärin kanssa ja pyydä häneltä neuvoja lopetukseen: lääkäri voi esimerkiksi määrätä tupakoinnin lopettamisen avuksi suunnitellun lääkevalmisteen, joka hillitsee nikotiinihimoa.

Pyydä tukea myös läheisiltäsi: kerro heille että yrität lopettaa ja pyydä heitä välttämään tupakointia seurassasi. Lopeta yhdessä kaverin tai puolison kanssa, jotta voitte tukea toisianne, kun nikotiinihimo iskee. Vältä tilanteita joissa tupakanhimo iskee, kuten baareja ja illanistujaisia, ja korvaa tarve polttaa esimerkiksi purukumilla. Vieroitusoireet kestävät yleensä vain muutaman viikon, minkä jälkeen olo helpottuu huomattavasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.