6 kohdunkaulan syövän oiretta, jotka sinun olisi hyvä tietää

· tammikuu 17, 2017

Kohdunkaulan syöpä on yksi pelätyimmistä syöpätyypeistä sen suuresta kuolleisuusprosentista johtuen. Amerikan syöpäyhdistyksen arvion mukaan noin 4120 naista kuolee kohdunkaulan syöpään tänä vuonna.

Nämä lukemat kuulostavat hurjilta, mutta totuus on se, että tämän sairauden kuolleisuus on pudonnut 50 prosentilla viimeisten 30 vuoden aikana.

Syyt tähän ovat vaihdelleet suuresti, mutta tällä hetkellä asiantuntijat keskittyvät kehittämään diagnostisia testejä ja hankkimaan enemmän tietoa sairauden aiheuttavista tekijöistä, kuten myös sen oireista.

Tämän vuoksi naisilla on enemmän työkaluja käytettävissään itsensä tarkkailuun, minkä ansiosta he voivat hakeutua lääkärin vastaanotolle heti pikimmiten huomatessaan muutoksia terveydentilassaan.

Tilastot saattavat siis muuttua, jos nämä itsearviointimenetelmät otetaan yleiseen käyttöön.

Vaikka kohdunkaulan syöpää esiintyykin tyypillisesti vain vanhemmilla naisilla, koskaan ei ole liian aikaista tietää, millaisista oireista täytyy huolestua joko itsellään tai jollakin perheenjäsenellä.

Tieto on valtaa, eikä ainoastaan oman elämän paremman hallinnan kannalta, vaan myös muiden auttamiseksi.

Tärkeimmät kohdunkaulan syövän oireet

1. Syylät

HPV

Ihmisen papilloomavirus (HPV) ilmenee syylinä, erityisesti emättimen seudulla.

Tämä on tärkeä kohdunkaulan syövän syy. Vaikka HPV ei suoraan tarkoita sitä, että nainen saa tämän syövän, todennäköisyys sille on paljon korkeampi, jos naisella on kyseinen virus.

Nyt kun tiedät tämän, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin terveydentilasi tarkistamiseksi, jos huomaat kehossasi uuden syylän.

2. Omituinen vuoto emättimestä

Yksi tämän sairauden ensimmäisistä vaiheista on kohdun seinämän haavautuminen. Tämä saa aikaan kuonan poistumisen emättimen kautta.

Jokaisen naisen vuoto on erilainen ulkomuodoltaan ja hajultaan. Se vaihtelee myös sen mukaan, missä vaiheessa kuukautiskiertoa nainen on. Jokainen kuitenkin tietää, mikä on heille itselleen normaalia.

Jos siis huomaat, että vuodossasi tapahtuu muutoksia, suosittelemme käymään lääkärissä. Pidä mielessä, että se on yleensä varoitusmerkki siitä, ettei jokin toimi oikein elimistössä.

3. Epätavallinen kipu ja verenvuoto

Vatsakipu

Kuten kerroimme, tämä sairaus vaurioittaa kohdun seinämiä. Jos kohdunkaulan syöpä on erittäin aggressiivinen, on tavallista tuntea terävää kipua kohdun alueella.

Myös verta saattaa esiintyä kohdun haavautumisen seurauksena. On ollut myös tapauksia, joissa verenvuotoa on esiintynyt virtsarakossa ja peräsuolessa. Tästä johtuen verta voi siis näkyä virtsassa ja ulosteessa.

4. Anemia

Edellä mainittujen kohdunkaulan syövän oireiden yksi tavallisimmista komplikaatioista saattaa olla anemia.

Anemiaan liittyy väsymystä ja sydämen tiheälyöntisyyttä, ja niitä ilmenee silloinkin, kun et ole ponnistellut suoriutuaksesi jostakin.

Jos esimerkiksi huomaat, että sykkeesi nousee epätavallisen paljon kiivetessäsi ylös tutut portaat, tämä on merkki siitä, että kannattaa tarkistuttaa hemoglobiini.

5. Virtsaamisongelmat kuuluvat kohdunkaulan syövän oireisiin

Virtsaamisongelmat

Kun kohtu turpoaa, se alkaa painaa ympärillään olevia elimiä, joita ovat erityisesti munuaiset ja virtsarakko. Ottaen huomioon, että kumpikin elin on erittäin tärkeä virtsan poistumisen kannalta, niiden tukkeutuminen tekee pissaamisesta vaikeaa.

Sen lisäksi että tämä aiheuttaa kipua, et saa virtsaamisesta myöskään koskaan täyttä helpotusta, sillä rakkosi ei tyhjene kunnolla. Jos tätä tapahtuu, se on merkki siitä, että kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle.

Sinun tulisi muistaa, että virtsaaminen ja ulostaminen ovat erittäin tärkeitä asioita terveytemme kannalta. Jos kuona-aineita jää elimistöömme, ne siirtyvät verenkiertoon ja leviävät ympäri kehoa.

6. Painon putoaminen

Jos painosi alkaa tippua ilman että olet muuttanut ruokailutottumuksiasi tai elämäntapaasi, on hyvä miettiä sille mahdollisia syitä.

Kaikkihan meistä haluavat olla hoikkia, mutta kilojen tippumiselle on aina jokin syy. Toisin sanoen painon ei pitäisi koskaan pudota itsestään. Kohdunkaulan syöpään liittyy tavallisesti ruokahaluttomuutta, minkä pitäisi myös olla syy huoleen.

Nämä ovat kohdunkaulan syövän tärkeimmät oireet. Älä lykkää lääkärintarkastusta sen takia, että pelkäät sen tuloksia. Monet näistä oireista ovat merkkejä myös vaarattomammista vaivoista, jotka myös tarvitsevat hoitoa. Älä pelkää suotta.

Joka tapauksessa aika ratkaisee terveyden ollessa kyseessä. Mitä pikemmin tiedämme mikä elimistössämme on vialla, sitä pikemmin voimme aloittaa taistelun sitä vastaan.