Mitä kehollesi tapahtuu kun jauhat purukumia?

· kesäkuu 28, 2018
On hyvä pitää mielessä, että purukumin jauhaminen voi olla itse asiassa hyödyllistä kun vain osaa ottaa siitä parhaat puolet irti. Ravitsemusterapeutit varoittavat liiallisesta purukumin pureskelusta ja kehottavat olemaan tietoisia purukumin haitoista.

Pieni pala purukumia tuntuu vaarattomalta. Asian laita ei kuitenkaan aina ole niin. Tämän artikkelin tarkoituksena on nostattaa tietoisuutta, ei lietsoa paniikkia siitä, mitä kehossa tapahtuu kun jauhamme purukumia. Siksi käymme läpi sen hyödyt ja haitat.

Purukumi: onko se hyväksi vai pahaksi?

Purukumin pureskelu ei ole haitallista jos se pysyy kohtuudessa, purkka on sokeritonta tai peset hampaat heti sen jälkeen. Purukumin jauhaminen ei ole huono tapa, kunhan muistaa riittävän suuhygienian.

Useat meistä jauhavat purkkaa sillä se auttaa rentoutumaan, viemään ajatukset muualle ja viemään stressiä pois. Se vie helposti pois iltapäivän herkkuhimon. Katsotaanpa tarkemmin.

Purkan pureskelemisen hyödyt

1. Parempi keskittymiskyky

värikästä purkkaa suuhun

Purkka muuttaa syljen kortisolitasoa. Kortisoli tunnetaan myös stressihormonina ja sen määrä laskee noin 16 % purkkaa jauhaessa. Stressin lasku tarkoittaa, että mieli pystyy rentoutumaan ja keskittymään paremmin.

Lisää kortisolista: 6 merkkiä korkeasta kortisolitasosta

2. Ruokahalun väheneminen

Sanotaan, että purkka auttaa hämäämään vatsaa ja vie nälän pois. Näin voi vähentää makeita välipaloja ja sokerisia juomia, joilla on huonot ravintoarvot.

3. Närästyksen häviäminen

naisella vatsanväänteitä

Purkan pureskelu pitää syljentuotantoa käynnissä. Ruoka ja nesteet liikkuvat ruokatorven läpi syljen avulla. Niinpä elimistö pystyy neutralisoimaan ruoansulatuksen happoja paremmin ja tehokkaammin.

”Peppermint”, ”spearmint” ja ”menthol” ovat suositeltuja makuja. Hedelmäiset maut saattavat olla epämiellyttäviä mahdollisten vatsavaivojen takia.

Purkan syömisen haitat

1. Liiallinen sokerin määrä voi johdattaa ylipainoon

Joissakin purkkamerkeissä on sokeria, ja kaikissa on lisäaineita ja muita kemikaalisia aineita. Tämän takia purkka on epäterveellinen makupala ja säännöllisesti käytettynä se voi johtaa epäterveellisten ruokien ahmimiseen. 

(Kääntäjän huomautus: Suomalainen xylitol-purkka on hyväksi hampaille, sillä xylitol ehkäisee hampaiden reikiintymistä.)

2. Varo aspartaamia

purkkapallo

Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, jota käytetään useissa sokerittomissa purukumeissa. Se sisältää fenyylialaniinia, joka on haitallista niille joilla on fenyyliketonuria, perinnöllinen aivoihin vaikuttava sairaus.

3. Vaarallinen laksatiivi

Sokeriton purukumi sisältää sorbitolia, joka on laksatiivi. Liiallinen sorbitolin käyttö voi johtaa krooniseen ripuliin ja vatsakipuun. Saksalainen gastroenterologi Jurgen Bauditz suosittelee pitämään viikottaisen sorbitolin määrän alle 5 g:ssa.

4. Leukakipu

tyttö venyttää purukumia

Voimakas purukumin jauhaminen voi johtaa leukaperien vaivoihin, jolloin leukaa on vaikea sulkea kokonaan. Tämä johtuu leukanivelen rasituksesta (nivel joka mahdollistaa suun aukeamisen ja sulkemisen).

Suosittelemme lukemaan: Epigastralgia: ärsyttävä kipu vatsanpohjassa

5. Reikiä, plakkia hampaisiin ja muita vaivoja

Purukumin sokeri voi jäädä kiinni hampaisiin, mahdollistaen bakteerien lisääntymisen ja johtaen reikien syntyyn, plakin muodostumiseen ja muihin suun terveysongelmiin.

Mikäli päätät jauhaa purukumia, valitse sokeriton vaihtoehto tai muista aina pestä hampaat heti käytön jälkeen.

6. Purkka sisältää lanoliinia lampaasta

purukumia

Purukumissa on lanoliinia, joka on johdettu lampaan villasta. Se on vahamainen aine, joka pitää purukumin pehmeänä sitä jauhaessa. Ei ole olemassa varmaa tietoa lanoliinin terveyshaitoista tai -hyödyistä.

Muistathan, että purukumin jauhaminen voi olla hyödyllistä kunhan valitset oikeanlaisen vaihtoehdon tai harjaat hampaasi purkan jälkeen, ja pidät kulutuksen kohtuullisena. Ravitsemusterapeutit varoittavat sen liiallisesta käytöstä, ja on hyvä olla tietoinen sen haitallisista puolista.

Muista, että sinä itse päätät jatkaa eteenpäin kohti terveellisiä elämäntapoja. Sinun ulottuvillasi voi olla makeisia, mutta sinä päätät kuinka käytät niitä.